3 barnböcker om fåglar värda att spana in som förälder

Vi älskar fåglar.

Vi älskar att lära oss om dem, titta på dem, mata dem och läsa om dem! Det finns så många fantastiska böcker tillgängliga om fåglar som skulle vara fantastiska för dina barn.

Jag var lite oseriös med den här boklistan och inkluderade inte någon av dina vanliga fackböcker. De är helt underbara också, men i det här inlägget ville jag främst fokusera på bilderböcker! Jag är så exalterad över att dela den här listan med er för det är så underbara böcker som jag tror ni kommer älska!

3 barnböcker om fåglar värda att spana in som förälder

1. Svenska fåglar: jämför och lär känna 40 arter av Martin Emtenäs (2020)

Lär känna koltrasten, rödhaken och kråkan. Hur ser dom ut, hur stora är dom och vad äter dom? Svenska fåglar jämför och lär känna 40 arter är en nyskapande faktabok om våra vanligaste fågelarter. Spännande faktatext kombineras med lekfulla illustrationer, snygga symboler och överskådlig grafik.

Se även  3 barnböcker om rädsla att spana in

Martin Emtenäs, känd från TV-programmen Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret, har tillsammans med illustratören och formgivaren Jonas Källberg skapat en modern och annorlunda fågelbok med fåglar som du känner igen, avbildade som du aldrig sett dom förut. För såväl nybörjare som nördar.

2. Titta 10 fåglar av Björn Bergenholtz (2021)

Titta svan, kråka, skata, sädesärla, hackspett, uggla, koltrast, gräsand, duva och blåmes.

Titta 10 är de första naturböckerna för Känn igen 25-läsarnas småsyskon. En första, ännu enklare, introduktion till djuren och växterna omkring oss. Naturböcker på riktigt, men på riktigt små läsares nivå. Böcker som tidigt väcker lusten till naturen!

3. Känn igen 25 fåglar av Björn Bergenholtz (2011)

Lär dig känna igen fåglarna. Inte bara några få. Och inte heller jättemånga.

Men alldeles tillräckligt många arter för att du ska känna dig riktigt duktig. 25 stycken!

Se även  3 barnböcker om odling du måste spana in

Här kommer fortsättningen på den nya serien moderna naturböcker.

Roliga fakta som ger mersmak.

I korta faktatexter och med tydliga bilder berättar Björn Bergenholtz om allt från vanliga kråkor och gråsparvar, till den mer sällan sedda kungsfågeln eller den majestätiska havsörnen.

Hur ser du skillnad på en skata och en kråka? Vad är det som skiljer en blåmes från en talgoxe? Är det säkert att det är en skrattmås och inte en fiskmås?

Här finns massvis av handfasta tips och råd för att kunna skilja på de olika arterna. Och annat som bara är roligt att veta.


Fåglar är fascinerande varelser. De finns i alla former och storlekar. Vissa flyger och andra inte. De har olika samtal av olika anledningar. Fåglar finns runt omkring oss och böckerna vi rekommenderar ovan är en bra början för unga läsare som vill lära sig mer om dem.

Fåglar finns överallt, eller hur? Det är därför fåglar är ett enkelt sätt att få barn att bli entusiastiska över djur och natur. Läs vackra fågelböcker för att lära dina barn mer om fåglar. Barnen kommer att lära sig om näbbar, fjädrar, mat, bon, livsmiljöer och mycket mer.

Se även  3 barnböcker om YouTube ni måste spana in

Testa sedan fågelskådning. Gör eller köp din egen fågelmatare. Använd en barnkikare för att observera vilka fåglar som bor på din altan. Gå på en vandring och leta efter fåglar. Bli frivillig att tagga fåglar på ditt lokala forskningscenter. Och i mitten av februari kan du hjälpa forskare att lära sig mer om fåglar genom att räkna fåglar på din altan och i din omgivning.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇