3 barnböcker om historia värda att läsa

1. Sveriges historia : från stenyxa till smartphone av Björn Höglund (2019)

”Lättillgängligt… En stor mängd intressanta illustrationer… läsaren får en känsla för historiens gång som borde väcka intresse för ämnet. Betyg 4 av 5”

Anne-Marie Karlsson, Bibliotekstjänst

”Fullspäckad historiebok med de mest kända händelserna i fokus… genomtänkt layout och många roliga gåtor”

Lotta Olsson. DN

Sveriges historia – från stenyxa till smartphone

Vikingar, kungar och drottningar, uppfin ningar och händelser följ med på en resa genom Sveriges historia – från det att inlandsisen försvann och de första människorna kom till vårt land. Läs om stenålder, vikingatid och digerdödens härjningar på medeltiden, om Gustav Vasas makt och den krigiska stormaktstiden. Lär dig mer om den stora utvandringen till Amerika på 1800-talet och om viktiga händelser under 1900-talet som leder fram till vår egen tid.

Allt rikt illustrerat med fotografier, målningar, kartor och en mängd intressanta och roliga faktarutor.

Björn Höglund är med sin bakgrund som historielärare och journalist suverän på att göra fakta tillgängligt och intressant. Han har även arbetat med frågeprogram för SVT och skrivit över 10 000 frågor till bl a Vem vet mest?, På spåret och Vi i femman.

2. Digerdöd och förgiftad ärtsoppa av Annika Meijer (2020)

Sveriges blodiga historia – Från digerdöd till förgiftad ärtsoppa

Blodigt, fattigt, illaluktande och kallt. Den första delen av Vår blodiga historia utspelar sig mellan åren 1351 1654 och skildrar sex händelser som gett avtryck i vår svenska historia.

Se även  7 bästa barnböckerna med rim, ramsor & ordlekar

Modiga läsare som vågar se döden i vitögat slungas mellan pestsmittade råttor, blodiga slag och rivaliserande kungabrödrar. Hur kändes det att stå på kajen och se kungens stolthet regalskeppet Wasa ta in vatten? Fråga skeppsbyggarsonen Herman, han vet.

Eller häng med pigan Ingrid in i köket och lyssna på skvallret om varför drottning Kristina var ett så märkligt barn. Spännande, äventyrliga och bitvis råa berättelser varvas med fasliga fakta om de händelser som beskrivs.

Vår blodiga historia är en fantastisk tidsresa i sex avsnitt, som alla har en sak gemensamt de utgår från barnens perspektiv och skildrar hur det kan ha varit att uppleva de verkliga händelser som idag har blivit vår blodiga historia.

3. Från apa till sapiens : mänsklighetens historia av Bengt-Erik Engholm (2020)

Hur kom det sig att vi blev som vi blev, du och jag? Det är en lång väg från det att vi klättrade i träd och hasade omkring på alla fyra till att vi byggde den första robo ten. Hur kommer det sig att samhället ser ut som det gör idag? Vilka viktiga upptäckter och uppfinningar var vi smarta nog att göra längs vägen? För det har gått lång tid sedan den första människan brände sig på elden och skar sig i fingret på den första kniven.

Äntligen en sapiens för barn, en historia över mänsk ligheten med glimten i ögat! Från apa till Sapiens erbjuder samma sorts resa genom vår historia som Yuval Hararis dundersuccé Sapiens. Samtidigt som den är lärorik är den skojig och lättillgänglig. Rikligt och humoristiskt illustrerad av Jonna Björnstjerna.

Se även  3 barnböcker om att få syskon värda att läsa

Sagt om boken:

Engholms och Björnstjernas skildring av vår historia kvillrar fram som en yster vårbäck. Björnstjernas krumbuktande och humoristiska idiom kontrasterar fint mot Engholms lättsamma men sakliga framställning, och det märks att duon har arbetat ihop förut, som i den utmärkta faktabilderboken Riktiga vikingar! från 2017.
Petter Lindgren, Aftonbladet

Att skriva kortfattat och begripligt om skeenden som tagit årtusenden utan att förvandla den till knastertorr prosa är en konst som Engholm bemästrar fullkomligt. Denna historiebok, som enligt förlaget passar barn som är nio år och uppåt, men som kan – och bör – läsas för barn i alla åldrar, är en rafflande bladvändare.
Shora Esmailian, Sydsvenskan

det här är kul! Och väldigt lättillgängligt! Och ämnet är ju skitspännande. Det är kombinationen av text och bild som funkar så himla bra: Det lite flamsiga i Jonna Björnstjernas bilder och pratbubblor sitter som en smäck ihop med den kunniga tonen i texten. Det är pedagogiskt när pedagogiskt är som bäst.
Vi läser, Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck

Trots det hisnande stora ämnet är boken lättillgänglig med sina korta texter och snitsigt skämtsamma bilder på varje sida. Helhetsbetyg: 4.
Gunnar Åberg. BTJ-häfte 19

En fantastiskt engagerande berättelse för dig mellan 9 och 12 år. Boken är enkelt skriven och lätt att förstå. Passar också perfekt som högläsningsbok. Berättelsen är så medryckande att det är svårt att avbryta läsningen. Man vill hela tiden lära sig mer och läser vidare.
Marie Lassen, Minibladet

Se även  7 hårda pekböcker för barn att spana in

Duon bakom Riktiga vikingar är tillbaka med ett nytt imponerande samarbete. // Given bland faktaböckerna i skolbiblioteket och perfekt som högläsning.
Klara bokprat

En bok att ha liggande framme för att bläddra i tillsammans, gärna över generationsgränser. Skratt och kunskap i ett!
Paula Högströms bokblogg

En lättläst och lärorik bok om mänsklighetens historia. Även om många kanske lärt sig om det boken tar upp i skolan får man reda på något man inte kände till sedan tidigare.
Agnes bokblogg

Det här är en bok att återvända till, att slå upp i på måfå, att sluka eller långsamt läsa från pärm till pärm. Det är hur som helst en bok som varje vetgirig unge borde få chansen att läsa!
Barnboksprat

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇