3 barnböcker om Titanic värda att läsa

1. Historien om Titanic av Francesca Baines (2019)

Historien om Titanic får man hela den tragiska historien om världens största och lyxigaste atlantångare. Titanics öde är en av tidernas mest berömda olyckor och i den här boken återberättas den med stora uppslag med bilder.

Den prisbelönte illustratören Jeff Noons illustrationer utmärks av en enorm detaljrikedom och här har han också gjort en mängd spännande genomskärningar så att man ser insidan och utsidan av skeppet samtidigt.

Illustrationerna kompletteras med fotografier från tiden som gör att den historiska verkligheten stärks.

Du kommer att vilja läsa och tittat i den här boken om och om igen och varje gång kommer du att upptäcka nya detaljer.

2. Skräckresan med Titanic av Kim M Kimselius (2014)

Titanic går på ett isberg 23.40 söndagen den 14 april 1912, endast fyra dagar och sjutton timmar efter jungfruresans början. Två timmar och fyrtio minuter senare försvinner fartyget från havets yta. Det finns endast livbåtar till en bråkdel av passagerarna, resten hamnar i det iskalla, nollgradiga vattnet i Nordatlanten.

Se även  3 grymma vattenmålarböcker du bör köpa till ditt barn

Theo och Ramona stirrade fascinerat på det gigantiska isberget som gled förbi. Det var så nära att de kunde sträcka ut handen och vidröra det. Plötsligt skälvde däcket till under deras fötter, ett svagt skärande gnissel hördes.

Flera personer dök upp på däck, väckta av stöten och det ovanliga ljudet.
”Vi gick på ett isberg, där försvinner det bort i mörkret!” Theo pekade ut över havet, där endast den mörkare ytan gav en antydan om isberget.

”Det här fartyget är osänkbart. Ni kan lugnt krypa till kojs”, sa en besättningsman.
De flesta trodde på mannen, även Theo och Ramona, som gick tillbaka till sin hytt, medan klockan tickade vidare mot det ödesdigra klockslaget.

”Det här är en spännande och medryckande bok där fakta och fantasi varvas på ett smidigt, nästan omärkligt sätt. Livet och miljön ombord på båten är levande beskrivet.

Det känns som om du själv är där och upplever samma äventyr som Ramona och Theo. Läs den!” Bibliotekarie Mariann Toftebjörk

”Här behålls spänningen hela tiden. För även om man vet hur det går med båten, så följer jag människorna med andan i halsen och det här är en riktig nagelbitare!” Ulrica Lejbro

Se även  3 barnböcker om integritet att spana in

”Ett bra berättartekniskt grepp är att använda sig av datum och klockslag, så som du gör. Det gav inlevelse till texten… All heder åt dig, Kim!

Du lyckades respektfullt levandegöra detta omtalade och mytomspunna fartyg. Varmt tack för att du delade med dig av läsningen!” Lärare Cecilia Lövgren

”Kim M Kimselius tar med oss på ett FANTASTISKT äventyr. När jag satt och läste det här i morse var det så att håret reste sig på armarna.” Bokhandlare Ulrika Larsson.

”Jag sträckläste boken och när den tog slut blev jag överraskad, för att den tog slut så snabbt.

Det kändes som om man var med om det verkliga Titanic.

Det här är en bok som jag kan rekommendera till alla.” Bokbloggen Miniscorner

3. Diamanttjuvar på Titanic av Carolina Miilus-Larsen (2018)

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot under din mormors altan. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Och tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga?

Tvillingarna Mia och Stella har nyss slutat femman. När föräldrarna är i Japan på turné med sitt band, bor de hos sin mormor.

Se även  5 populära barnböcker från 90-talet att spana in

När de hittar klotet berättar mormor något för dem som ingen annan vet.

Med hjälp av klotets kraft hamnar de på Titanic där de dras in i ett mysterium kring ett försvunnet diamanthalsband. Men hur viktigt är ett diamanthalsband när Titanic är på väg att krocka med ett stort isberg?

DIAMANTTJUVAR PÅ TITANIC är den första fristående delen i äventyrstrilogin om två modiga barn som gör allt de kan för att förhindra en gigantisk katastrof.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇