Förklara cancer för barn med 2 barnböcker

Osäker på hur du ska ta upp ämnet cancer med ditt barn?

Ingen vill prata med sina barn om cancer. Tyvärr är det ibland nödvändigt. Men hur hittar man de rätta orden? Du vill inte skingra över svårighetsgraden av sjukdomen eller ge falska löften. Samtidigt vill du hålla ditt barn från att oroa sig.

Här är några böcker du kan dela med dina barn om cancer och sjukdomar. Alla dessa böcker finns att beställa online som e-bok, pocket eller inbunden.

2 barnböcker om cancer som är superviktiga

Här är en lista med barnböcker om cancer. Vissa är skrivna för barn som har sjukdomen. Andra är lämpliga att läsa för barn som känner någon som kämpar mot sjukdomen.

Då kan dessa böcker vara till stor hjälp!

1. Du är modigast

Knut är på barnonkologen, fast alla säger bonken. Knut tycker det är ett löjligt namn. På bonken vårdas barn som har cancer och andra tumörsjukdomar. Den här dagen är det julafton och de flesta barn har fått åka hem över helgen. Knut skulle också fått åka hem, men så fick han feber. Nu väntar han på att mamma, pappa och lillasyster ska komma. Utanför fönstret är det mörkt och kallt, men det kommer att bli ljusare, både ute och inuti Knut. Det ska bli vår på båda ställena. För Knut måste bli frisk. Om han inte tror på det kommer han att bli tokig.

Så knackar det på dörren. Det är sjukhusclownen Professor Persson som har tappat sin väska och behöver hjälp. Knut är egentligen lite för gammal för clowner, men eftersom det är så tråkigt följer han med Professorn. De börjar leta nere i sjukhusets kulvertar och hamnar så småningom på helikopterplattan. Det är början på ett äventyr som Knut sent ska glömma.

En varm, hoppfull och drabbande berättelse om hur det är att vara barn och allvarligt sjuk.

Du är modigast är tillgänglig som e-bok.

2. När mormor fick cancer : en bok om livet av Minna Paananen (2015)

Siri och hennes mormor har det härligt tillsammans. De badar i sjön och planterar i trädgården.

En dag berättar mormor att hon har cancer. Siri vet inte vad det är, det låter inte som någonting bra. Men Siris mormor är stark, och hon har en kärleksfull familj. Tillsammans ska de klara det här.

Det här är en varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära.

Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas.

Från Bokcirkel.se:

“Här är det mustiga och mättade färger, rätt runda former och söta små bonusfigurer som lever sina egna liv här och var på sidorna. Det är sommar, syrenbersån står i full blom, hönorna jagar varandra och livet är härligt att leva för alla. När mormor fick cancer är en bilderbok av klassiskt snitt men ändå med en väldigt personlig stil som är lätt att tycka om för både stora och små [..]

På baksidan av boken står det:

“Det här är en varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära. Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas.” Så är det verkligen. Värmen och kärleken som genomsyrar boken illustreras på ett perfekt sätt genom de färgstarka bilderna. ” – Bokcirkel.se


Hur skulle du förklara cancer för ett barn? Det är ett svårt ämne för alla att prata om, men om ett barn får diagnosen, eller någon i deras familj lever med cancer, kan du finna dig själv att behöva besvara många svåra frågor. Vad är cancer? Varför måste jag stanna på sjukhus? Varför faller någons hår av?

Ett av de bästa sätten för barn att förstå nya idéer är att läsa om dem. Så vi har samlat ihop 2 av de bästa barnböckerna om cancer just nu – många av dem skrivna av människor som själva har varit med om cancer i vissa fall mer än en gång.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇