3 barnböcker om igelkottar värda att läsa

1. Minifakta om igelkottar av Per Straarup Søndergaard (2018)

Detta är en bok om igelkotten, detta fascinerande djur som lever så nära oss. Vi får bland annat veta vad man kan göra för att hjälpa igelkottar, och varför man inte ska ge dem mjölk att dricka.

En serie extra lätta faktaböcker framtagna för de allra mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning. Tack vare den lättillgängliga formen, det enkla språket och de intressanta ämnena väcker böckerna läslust hos såväl yngre som äldre läsare.

Gemensamt är också att de har en innehållsförteckning och ibland förekommer mycket enkla diagram, som i en traditionell faktabok. Färg och form är speciellt framtaget för att locka till vidare läsning.

Se även  3 barnböcker om katter du måste spana in

Boken finns på svenska (Minifakta om igelkottar), och på engelska (Hedgehog).

2. Full fart med Sune igelkott av Linda Melinder, Rolf Björck (2020)

Sune ligger i sin säng

han vilar lugn och trygg

en trött och sömning igelkott

med taggar på sin rygg

Men plötsligt knackar någon på

Följ Sune i denna fartfyllda rimsaga!

Här möter läsaren åter älgen Pär, fru Skata med vänner..

En rimsaga som roar barn i alla åldrar.

En färgrik och lättläst rimsaga som kan läsas om och om igen.

Språket är en viktig byggsten i vår kulturhistoria.

Vi vill hjälpa till att bevara detta med våra historier och illustrationer, som med sensmoral och humor skapar unika upplevelser.

Berättelser som bryr sig om vänskap, tillit och skapar ödmjukhet för den lilla, den stora, det mystiska och det bräckliga.

3. Den stora boken om Igelkotten och Mullvaden av Anna Höglund, Gunnar Lundkvist (2017)

”Detta måste bli årets julklapp till alla små barn och deras föräldrar.”
Expressen

Det finns nog inte ett mer omaka par än Igelkotten och Mullvaden. Igelkotten är taggig och snabb och Mullvaden är sammetsmjuk och försiktig. Men trots det – eller kanske just därför är de mycket goda vänner.

Se även  3 barnböcker om kroppen värda att spana in

Sedan första boken om radarparet kom ut för 20 år sedan har böckerna om Igelkotten och Mullvaden blivit kultklassiker. Nu – äntligen – i samlingsutgåva!

”Detta är barnkultur i absolut toppklass. Ett slags poesi för både ungar och vuxna. Jag är så glad att det finns människor som Lundkvist och Höglund, känsligare och mer begåvade än de flesta.

Den stora boken om Mullvaden och Igelkotten är en bok om att leva tillsammans, i all sin enkelhet. Detta måste bli årets julklapp till alla små barn och deras föräldrar.”
Karin Olsson, Expressen

”Jag är svag för alla fyra berättelserna … Historierna är drastiska och roliga. Bilderna har en tydlig rumslighet och fångar berättelsens hektiska ögonblick. När texten även andas poesi får bilderna en mera diffus karaktär i romantiskt blått skimmer …”
Ewa Wahlström

”Det här är ren och skär konst lilla fyraåringen älskar de här enkla sagorna och jag som förälder älskar att läsa dem.
Viktoria Hansén, Malou efter tio TV4

”Det här är böcker som uppskattas lika mycket av vuxna som av barn och de har också med tiden fått kultstatus. En mycket välkommen nyutgivning!”
Anne-Marie Karlsson, BTJ

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇