En introduktion till ungersk litteratur i 8 böcker

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ungern har en rik litterÀr kultur med prisbelönta författare och klassiska verk som finns i bokhyllor över hela vÀrlden. FrÄn beroendeframkallande sidvÀndare till dramatisk poesi gÄr vi igenom Ätta böcker som ger en introduktion till ungerska skrifter.

Ungerns litteraturhistoria gÄr tillbaka Ärhundraden, Àven om tidigare texter ofta skrevs pÄ latin. Under den ungerska upplysningen i slutet av 1700-talet Àgde ett antal sprÄkreformer rum och landets litteratur blomstrade med nu ikoniska författare som József Eötvös och Imre Madåch i centrum.

Det var först pÄ 1800-talet som ungersk litteratur fick betydande framtrÀdande pÄ den internationella scenen, och idag tillÄter engelska översÀttningar av ett antal ungerska klassiker vÀrlden en inblick i en litterÀr kultur som gÄr tillbaka Ärhundraden.

Dessa Àr nÄgra av landets mest emblematiska verk, som ocksÄ finns pÄ engelska.

The Village Notary – JĂłzsef Eötvös (1844 – 46)

En av Ungerns mest ikoniska författare, József Eötvös var bÄde författare och politiker och tjÀnstgjorde som utbildningsminister och minister för religion och utbildning.

Med ett antal progressiva vÀrderingar sÄg Eötvös litteraturen som en möjlighet att marknadsföra dessa och The Village Notary Àr ett starkt exempel pÄ detta.

Sedd som ett klassiskt verk av ungersk litteratur, gav romanen en kritisk social kommentar till den feodala ungerska adeln och spelade en viktig roll i moderniseringen av den ungerska romanen.

The Tragedy of Man – Imre Madách (1861)

Ett dramatiskt verk av ungersk litteratur, denna dramatiska dikt av författaren och poeten Imre Madåch har uthÀrdat Ären till att bli en av de mest utförda pjÀserna i ungerska teatern, liksom att vara en viktig lÀsning i skolor över hela landet.

PÄ grund av dess popularitet har ett antal citat frÄn pjÀsen hittat sin vÀg till vanlig dialekt. BerÀttelsen fokuserar pÄ karaktÀrerna Adam, Eva och Lucifer, ÄtergÄr till ett antal avgörande ögonblick i historien och ger en existentialistisk kommentar.

Eclipse of the Crescent Moon – GĂ©za GĂĄrdonyi (1899)

Gårdonyis historiska roman ger en underhÄllande och lÀsbar redogörelse för faktiska hÀndelser under tidigt 1500-tal, sÄsom ockupationen av Buda 1541 och BelÀgringen av Eger 1552, bÄda utförda av det ottomanska riket.

En av de viktigaste verken i ungersk litteratur, boken följer Àventyren frÄn den historiska figuren Gergely Bornemissza nÀr han navigerar i livet i Ungern under hotet (och verkligheten) av den turkiska ockupationen frÄn Ätta Ärs Älder till hans tidiga 30-tal.

Idag har romanen fÄtt en plats i lÀroplanen i skolor över hela landet.

Colors and Years – Margit Kaffka (1912)

Publicerad under det tidiga 1900-talet, den ungerska författaren Kaffkas mest betydelsefulla verk, ses av mÄnga som en feministisk klassiker men den har relativt lite erkÀnnande idag.

Den första personens berÀttelse följer Magdas liv, en kvinna vars erfarenheter representerar de begrÀnsningar som kvinnor satt vid den tiden. Hennes Àktenskap och beroende av mÀns handlingar Àr viktiga inslag i romanen och bidrar till en social kommentar om kvinnornas roll under början av 1900-talet.

The Transylvanian Trilogy – Miklos Banffy (1934)

Banffy fungerade som utrikesminister i Ungern mellan 1921 – 1922 och var ocksĂ„ författaren till The Transylvanian Trilogy, eller The Writing On The Wall, en trio romaner som publicerades frĂ„n 1934 – 1940.

Med titeln They were counted, They Were Found Wanting and De delades, trilogin fokuserar pÄ hÀndelserna fram till början av första vÀrldskriget 1.

Handlingen följer tvÄ kusiners, Balint Abady och Lazlo Gyeroffys liv, nÀr de navigerar i livet och kÀrleken.

Teman som privilegium, korruption och fattigdom hanteras i utvecklingen av kusinernas berÀttelser, eftersom de beslut de fattar och vÀgar de följer leder dem i olika riktningar.

Journey By Moonlight – Antal Szerb (1937)

Den ungerska forskaren och författaren Antal Szerb betraktas idag som ett klassiskt verk av ungersk litteratur och berÀttar historien om Mihåly och i mindre utstrÀckning hans fru Erszi.

Med början pÄ romanen som nygifta inser Mihåly att han inte Àr redo att gifta sig, vilket leder till en hÀndelsekedja som resulterar i parets separering och navigering av separata vÀrldar. Mihåly hamnar i Rom, medan Erszi befinner sig i Paris.

Romanen har fÄtt hyllningar för sin effektiva karaktÀrisering och lÀsbara kvalitet vilket gör den till en tillgÀnglig introduktion till ungersk litteratur.

A Book Of Memories – PĂ©ter NĂĄdas (1986)

Det tar 12 Är att skriva, Péter Nådas kritikerrosade roman A Book of Memories berÀttas genom tre första personberÀttelser.

Den ena ligger i Östra Berlin under 1970-talet och fokuserar pĂ„ en kĂ€rlekstriangel mellan berĂ€ttaren, en Ă„ldrande skĂ„despelerska och en ung man.

En annan berÀttar historien om en tonÄrs liv i Budapest som en del av en pro-kommunistisk familj under mitten av 1900-talet.

Ursprungligen mötte boken motstÄnd frÄn censorerna, men publicerades sÄ smÄningom 1986 och vann sedan Prix du Meilleur Livre Etranger 1998.

Not Art: A Novel – PĂ©ter EsterhĂĄzy (2010)

Född 1950 Àr författaren Péter Esterhåzy kÀnd för sina verk som fokuserar pÄ livet under en kommunistisk regim och vann ett antal utmÀrkelser under hela sin livstid, inklusive Ungerns viktigaste kulturpris, Kossuthpriset 1996.

In Not Art: A Novel, publicerad 2010 fokuserar han pÄ förhÄllandet mellan en mor och son, i samband med den förstnÀmnda kÀrleken till fotboll. För att uppnÄ bÄde nationell och internationell framgÄng vann romanen fredspriset 2004 i Tyskland.

Sammanfattning

Det hÀr var vÄr introduktion till ungersk litteratur.

Vi hoppas verkligen du hittar en eller flera böcker och författare att börja följa! Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)