Läsordning: En guide till landet Pern-böckerna av Anne och Todd McCaffrey

Fantasyböckerna om landet Pern är lika populära som många. Ibland kan det vara svårt att hålla reda på handlingen, eftersom böckerna inte följer någon rak kronologisk ordning. Vi hjälper till att reda ut historien!

Upphovskvinnan till böckerna om landet Pern är Anne McCaffrey.

Hon föddes 1926 i Usa, flyttade till Irland på 1970-talet där hon sedan dog 2011. Hon har skrivit ett trettiotal böcker och noveller i den här uppmärksammade serien och några böcker är också skrivna tillsammans med eller av sonen Todd McCaffrey.

Böckerna beskriver planeten Perns historia och utveckling, ibland ur olika personers synvinkel. De utspelar sig i en fantasivärd, vars utgångspunkt är att ett rymdskepp med kolonisatörer av människor landar på planeten.

Vill du läsa serien i kronologisk ordning så kommer här en översikt med kort sammanfattning av handlingen i varje bok.

  1. Dragonsblood

Här får vi veta hur man för tusen år sedan började använda trummor för att kommunicera över långa avstånd. Det ledde så småningom till masterharper-skrået.

2. The first fall och Dragonsdawn

När Pern först koloniserades ansågs planeten vara ett paradis. Snart visade det sig att när en av småplaneterna i Perns solsystem kom för nära Pern, så skickade den ut ”trådar” som förstörde allt organiskt material.

Invånarnas vapen mot trådarna var att genom genetisk manipulation utveckla små drakar till stora eldsprutande drakar som kunde ”äta” upp trådarna innan de föll till marken.

Se även  Läsordning: Ann Cleeves böcker

Varje drake hade en ryttare som valdes ut (telepatiskt, ”impressed”) av drakungen själv, bland de ungdomar som fick tillåtelse att stå kring ägget när det kläcktes. De utvalda fick då även en telepatisk länk till sin drake.

3. Dragon’s fire

Det går cirka 3-400 år mellan varje varv som den röda planeten gör. Här berättas om den eldsten (firestone) som drakarna måste äta för att klara av att svälja trådarna.

4. Dragon’s kin

I gruvorna finns en liten ”vaktdrake” som varnar vid gasläckor. När den enda vaktdraken de har i gruvan omkommer och många olyckor inträffar, försöker en ung grabb själv föda upp och träna en sådan drake, en ”watch-wher”.

5. Red star rising, även med titeln Dragon’s eye

Människorna börjar glömma trådarna och drakryttarna får åter försöka övertyga om att drakarna behövs.

6. Moreta, Dragonlady of Pern

Handlar om en sjukdom som hotar hela Perns befolkning samtidigt som man befinner sig i slutet av en tråd-tid.

7. Nerilka’s story

Handlar om samma period men från läkekvinnan Nerikas synvinkel.

Övriga böcker kommer i huvudsak från 9:e perioden av trådfall.

8. Dragonflight och Dragonquest

Ännu en gång börjar folket knota över den skatt de betalar till drakryttarna för att skydda planeten mot trådarna. F’lar som rider Perns största bronsdrake tvivlar dock ej.

Se även  Läsordning: Hain-sviten böckerna av Ursula le Guin

Det finns bara ett fåtal drakar kvar. En nyfunnen förmåga, att flyga mellan tiden sänder draken bakåt i tiden för att få fler ägg att kläcka nya drakar från.

9. Dragondrums

Här berättas om Piemur, en lärling i Harper Hall, och hans väg till att nå ”journeyman”-status.

10. The White Dragon

Samma tid berättas det om i denna bok, där historien handlar om unge Jaxom och hans alldeles speciella drake Ruth. Hon upptäcker och avvärjer ett hot mot hela planeten.

11. Renegades of Pern

Har en parallell historia, med Thella som huvudperson, som sträcker sig tidsmässigt från Dragonflight till Dragonsong.

12. The Masterharper of Pern

Boken berättar om Robinton och hans uppväxt och väg till att bli masterharper.

13. Dragonsong

Här startar handlingen nio år efter Dragonflight. Huvudperson är Menolly, en 15-årig fiskardotter. Hon rymmer hemifrån när hon inte får använda sin musikalitet och kommer så småningom till Harper Hall och får bli lärling till Masterharper Robinton.

14. Dragonsinger

Detta är en direkt fortsättning där Mellony och hennes nio små eldödlor, som hon tog hand i Dragonsong, spelar en central roll.

15. All the Weyrs of Pern

Handlingen fortsätter efter Renegades of Pern. En farkost från kolonisatörerna hittas och i den finns en dator, AIVAS, som ger Perns befolkning bortglömd kunskap.

Se även  Läsordning: Amulett-böckerna av Kazu Kibuishi

16. The Dolphins of Pern

Innehåller berättelser om hur kolonisterna tog med sig delfiner till Pern och den betydelse de kommer att ha för att bekämpa trådarna.

17. The Skies of Pern

En grupp människor som är emot användningen av den nya teknologin saboterar. Drakarna och deras ryttare börjar ses som en onödig belastning.

Den första boken av Anne McCaffrey kom ut 1968. Dragonflight, Dragonquest och The White Dragon räknas tillhöra den trilogi som är stommen i serien.

En annan trilogi i serien kallas för The Harper Hall trilogy och dit räknas Dragonsong, Dragonsinger, Dragondrums.

Länkar relaterade till landet Pern:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dragonriders_of_Pern

Anne McCaffreys hemsida:

http://www.annemccaffrey.net/index.php

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇