Läsordning: Det Stora Århundradet av Jan Guillou

I den här ordningen kommer böckerna i Jan Guillous böcker om släkten Lauritzen i bokserien Det Stora Århundradet.

1. Brobyggarna

När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön.

Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London.

Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga århundrade någonsin.

Med romanen Brobyggarna inleder Jan Guillou sin nya romanserie Det Stora Århundradet.  

2. Dandy

Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.

Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.

Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt.

De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre.

3. Mellan rött och svart

Jan Guillous personliga hälsning till kunderna på bokus.com:

”Nu är det dags för tredje delen i min romanserie och vi är framme vid åren före andra världskriget. Familjen Lauritzen växer och rör sig mellan den lilla överklassidyllen Saltsjöbaden och Berlins häxkittel av dekadans och de moderna konsterna. Ingen ser den svarta slagskuggan av hakkorset.”
Jan Guillou

Läs den tredje delen i Jan Guillous omtyckta romanserie Det stora århundradet.

I nya boken Mellan rött och svart möter vi återigen familjen Lauritzen och Guillou skildrar i denna tredje bok 20-talet och åren efter första världskriget.

Jan Guillous omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer och Det stora århundradet är hans största litteraturprojekt någonsin.

Första världskriget är förbi. Bröderna Lauritzen har drabbats svårt både ekonomiskt och personligt. Oscar fick alla sina tillgångar i Afrika konfiskerade av de segrande engelsmännen.

Se även  Läsordning: Pretty Little Liars-böckerna av Sara Shepard

Sverres älskade Albie stupade i kriget och själv blev han utkastad från godset som var hans hem i nära tjugo år. Och Lauritz och Ingeborg har tvingats lämna Bergen eftersom sonen Harald riskerade att bli ihjälslagen i skolan som tyskvän.

Återhämtningen till ett bättre liv i Berlin och Saltsjöbaden tar sin tid men snart befinner man sig i det glada 20-talet.

Tyskland ser ut att kunna resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Familjen Lauritzen kan lika lite som alla andra se den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska som ska kasta världen in i en ännu större katastrof.

Jan Guillous rika författarskap inleddes 1971, sammanlagt har han skrivit fler än fyrtio böcker. Det stora århundradet är hans mest omfattande projekt någonsin, och ett försök att berätta om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade.

Hittills har Brobyggarna och Dandy utkommit.

4. Att inte vilja se

”en bok man utan vidare sträckläser. Jan Guillou är påläst, både seriös och underhållande samt inte minst omsorgsfull om detaljer, vilket ger en stark känsla av autencitet”. Dala-Demokraten

”Det måste sägas att Guillou i ingenjör Lauritzen har skapat en trovärdigt mångdimensionell gestalt”. – Dagens Nyheter

”Rent berättartekniskt är det förstås en mardröm att försöka täcka in andra världskrigets komplicerade förlopp. Guillou löser detta smart genom fokusera på en liten skärva i den väldiga mosaiken”. Svenska Dagbladet

Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. För Lauritz, den äldste av bröderna Lauritzen, blir det allt svårare att undvika att ta ställning.

Familjens största ekonomiska tillgångar finns i Tyskland, liksom Lauritz svärföräldrar. Men Tyskland har ockuperat brödernas hemland Norge. Lauritz äldste son Harald är SS-officer stationerad i Oslo, äldsta dottern Johanne arbetar inom norska motståndsrörelsen, andra sonen är officer i svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara spion.

Lauritz hoppas på en tysk seger men finner snart att hans bröder Oscar och Sverre inte delar hans uppfattning. Och frun Ingeborg betraktar inte längre Tyskland som sitt hemland.

Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också deras familj, och varje gång det ser ut att ljusna blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden kan man skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva fysiskt och moraliskt.

Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy och Mellan rött och svart utkommit.

5. Blå stjärnan

Jan Guillou är en av våra mest älskade författare och har skrivit över fyrtio böcker som tillsammans sålts i miljontals exemplar. Hans romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet, mänsklighetens kanske största, grymmaste och blodigaste århundrade.

Blå stjärnan tar Jan Guillou med oss till mitten av 1900-talet och andra världskriget, där en kvinna hamnar som spion mitt i den undre världen i Stockholm.

Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. Konflikten skär djupt in i familjen Lauritzen där den äldste brodern Lauritz varken vill se eller förstå vad som händer.

För hans två döttrar Johanne och Rosa är perspektivet och moralen den rakt motsatta. Rosa är anställd inom den legala militära underrättelsetjänsten. Hon kommer därmed att tillhöra den lilla krets i det svenska samhället som vet mest om kriget.

Johanne, som redan i början av kriget arbetade som kurir åt den norska Hjemmefronten, är närmast förutbestämd att hamna i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi eftersom hon rekryterats av den brittiska spionoch sabotageorganisationen, SOE. Inom kort befordrad till kaptens grad i den brittiska armén kommer hon att hamna i strid med såväl SS-styrkor i Norge som tyska gränsvakter när den största och viktigaste operationen närmar sig: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen.

Se även  Läsordning: Jo Salmsons böcker

Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.

Jan Guillou gör den här gången ett gästspel i sitt specialområde spionromanen.
Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart samt Att inte vilja se utkommit

6. Äkta amerikanska jeans

En underhållande och träffsäker skildring av svenskt 50-tal. Göteborgs-Posten
Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet. Det är en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget.
Men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror.
I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från Amerika. Eric dras med i fascinationen för allt det nya inom musik, mode och film. Han lyckas inte bara med konststycket att smuggla den förbjudna drycken Coca-Cola, han blir även först i klassen med att bära äkta amerikanska jeans.
Äkta amerikanska jeans är den sjätte delen i romanserien Det stora århundradet.

Inledningskapitlen i Äkta amerikanska jeans hör faktiskt till det bästa och mest levande jag läst av romanförfattaren Jan Guillou. Dagens Nyheter
Guillous raka berättande är den här gången mindre tillrättalagt, Erics erfarenheter mer äkta, tonen och dialogen mer personlig … Guillou överraskar flera gånger med sitt smått ömsinta handlag och den ton av idyll han lägger över skildringen. Skånska Dagbladet

7. 1968

Det är nämligen själva kunskapen som skapar spänning, som får mig att stanna kvar i varje scen. Verkligheten alltså. Och den är inte lättskildrad.
Aase Berg, Smålandsposten

Guillou är en författare som ofta har ett ärende och i den här romanen har han vinnlagt sig om att spegla en sällan belyst aspekt av det radikala uppsvinget, den mellan politik och juridik. Det är uppfriskande.
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.
Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet.

Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor … [Guillou och Moberg] fogar båda fascinerande stuvbitar till sin generations historia.
Martina Montelius, Expressen

Som författare av detta slags historiska skildringar har Guillou få övermän. Att han denna gång skildrar skeenden som han själv varit inblandad i gör dessutom berättelsen särskilt intressant och lovar gott inför kommande delar. Magnus Nilsson, BTJ

Det är en rätt fyndig skruv på den heta sommaren 1968: i stället för att stå på barrikaderna tvingas Eric alltså dag efter dag nöta bänk på en rättegång i Aachen … Jan Guillous blick på tiden är lätt road.
Lars Linder, Dagens Nyheter

8. De som dödar drömmar sover aldrig

”Får sjuttiotalet att flöda in genom samtidens persienner på ett imponerande sätt.” Dagens Nyheter

”Guillous nya roman är riktigt bra.” Expressen

Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död.

Se även  Läsordning: Böckerna om Jack av Martin Olczak

Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den vänster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek Gertrude verkar som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas.

I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan terrorister och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det ett allt farligare spel. Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.

De som dödar drömmar sover aldrig är den åttonde delen i serien om Det stora århundradet.

”En spänningsfylld skildring av en tumultartad tid.” Svenska Dagbladet

”Ett tryggt berättande med humor och lite perspektiv.” Skånska Dagbladet

”Det går inte att inte gilla det.” Sydsvenskan

De som dödar drömmar sover aldrig räknar jag som en av seriens bästa.” Arbetarbladet

9. Den andra dödssynden

”Guillou lustmördar 80-talet i nionde delen av sin imponerande serie.” Arbetarbladet

”Underhållande historieskrivning … intressant och initierat” Svenska Dagbladet

Det är dags för en ny generation Lauritzen att ta över. Fastighetsbranschen lockar dem och enorma vinster väntar. Eller avgrunden.

Samtidigt ställs Eric Letangs advokat byrå inför helt andra påfrestningar. 1980-talet är decenniet som kommer att skörda rader av oskyldiga offer i rättssalarna.

De vildsint egoistiska stämningarna är på väg att bli det socialdemokratiska folkhemmets svanesång.

Allt kan hända. Och det händer.

Den andra dödssynden är den nionde delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet, en berättelse om mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade.

10. Slutet på historien

Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till.

Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt.

1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien.

Slutet på historien är den tionde och avslutande delen i Jan Guillous romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en släkt som vi får följa genom hela 1900-talet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇