3 kokböcker om hamburgare vi älskar

Vem älskar inte hamburgare?

En enkelt rätt att tillaga ifall man vill hålla det simpelt, men något som snabbt kan bli avancerat bara viljan finns där. Nedan är våra tips på 3 kokböcker om hamburgare vi fullkomligen älskar och som kan hjälpa dig ta dina hamburgare till nästa nivå.

1. Flippin’ burgers: hamburgare från grunden av Jon Widegren (2013)

Vad är hemligheten bakom en bra hamburgare? Jon åkte till USA för att finna svaret. Sex veckor och 64 hamburgare senare visade sig svaret vara lika enkelt som burgaren själv:

Det handlar om köttet och brödet.

Enkelheten i en bra burgare gömmer inga hemligheter, men därför inte heller några genvägar.

Den kräver kunskap om styckningsdetaljer och stekning, fetthalt och färsfibrer, textur och temperatur, konsistens och komposition, proportioner och inte minst passion.

Det här är en gedigen handbok om hur du tillagar hamburgare som den bör vara enkel, genuin och fantastisk. Totalt får du ta del av ett 40-tal recept på olika grunder och varianter, kompletta hamburgerrecept varav flera inspirerade från diners i USA, några olika hamburgerbröd, en rad tillbehör och inläggningar och så ett gäng shakesrecept.

Se även  5 kokböcker för unga att spana in

Jon Widegren sa upp sig från sig jobb som konsult för att kunna öppna hamburgerbaren Flippin burgers i Stockholm. Han har ägnat lång tid åt att läsa allt om hamburgare, från teoretiska historieskrivningar till amerikanska recept.

”Jag kan inte annat än att bli skitsugen på att göra burgare när jag läser boken och lyfter min hatt (om jag haft någon) för att säga; Tack Jon! Tack för att det äntligen finns en bok att köpa i handeln som visar gemene man hur man gör riktigt bra burgare!”

Hamburgare.org

”Jag har testlagat båda bröd och burgare ur boken och det är löjligt gott kan jag lova. En riktigt intressant bok för burgarälskare. Njutning helt enkelt!”

Frederik Zäll, Lyxlagat

”Det roliga är att det känns som att boken är en självklar del av hela konceptet. Ska du lära dig göra burgare så är det här Boken. Olika tekniker (bland annat Blumenthal-klassikern med färs som rullas till en korv i plastfolie), ett riktigt bra brödrecept och hela spannet av burgare. Med andra ord det finns ett gäng anledningar till varför Flippin Burgers just nu toppar försäljningslistorna.”

Se även  3 kokböcker av Jennie Walldén du måste spana in

Johan Hedberg, Matgeek

”Boken är det bästa som finns på den svenska marknaden och för den skull så rekommenderar vi ett köp!”

Foodjunkies.se

2. Hamburgare och texmex av Lena Söderström (2019)

Här hittar man saftiga burgare med smakrika tillbehör och perfekta hamburgerbröd, kryddiga tacos med kött, fisk och kyckling, tortillabröd, guacamole, matiga bönröror och heta, fruktiga salsor med chili och massor av fräscht doftande mynta och koriander.

Lika perfekt mat när man är sugen på lite vardagslyx som när det är dags att bjuda familjen och vännerna på en riktigt härlig helgmiddag!

Till recepten i den här boken har Lena Söderström hämtat inspiration både från USA:s klassiska hamburgerkultur och från det färgstarka texmexköket, med rötter i Texas och på den amerikanska sydvästkusten på gränsen mellan USA och Mexiko.

Nu finns denna uppskattade storsäljare äntligen i ny mjukbandsutgåva!

3. Fredagskockens hamburgare och tacos av Mattias Larsson (2021)

Den ultimata guiden till supergoda hamburgare och tacos! Här hittar du recepten som förgyller allt från fredagsmyset med familjen till middagsbjudningen med vännerna.

Se även  3 kokböcker om kyckling att läsa

Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, bjuder på läckra smakkombinationer och ger dig proffstipsen som tar matlagningen till en ny nivå. Lär dig allt från vilket kött som resulterar i den bästa burgaren till hur du gör en fantastisk vegovariant och bakar det perfekta hamburgerbrödet.

Men också hur du kan göra egna tortillabröd hemma och bygger en fulländad taco. Det här är enkel och opretentiös mat som äts med händerna, och så himla gott!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇