3 roliga kokböcker att titta närmare på

1. Kalas: roliga lekar och gott att äta av Fia Arosenius Ahlanzberg (2012)

Barnkalas är kul! Men ibland är det svårt att komma på vad man ska göra. Vilka lekar ska vi ha? Vad ska vi bjuda på? Kalas har svaren!

Här hittar du idéer för tio olika kalas, som Cirkuskalas, Grillpartaj i skogen och Discokalas. Du får förslag på lekar, mat, dryck och efterrätter, inbjudningskort och godispåsar, allt i fartfyllda teman som går som en röd tråd genom hela kalaset.

Boken är sprängfylld av roliga och lättgenomförda idéer – testade och väl godkända av barn. Inget av kalasen i boken blir dyrt eller särskilt tidskrävande. Den som har trångt hemma behöver inte bege sig till hamburgerrestauranger eller lekland.

Se även  3 kokböcker av Tommy Myllymäki du måste spana in

Bjud i stället in till ett kalas i skogen, parken eller på stranden. Eller varför inte i skolans gympasal?

Välkommen på kalas!

2. Enkel rolig och nyttig kokbok för studenter som vill leva på annat än bara spagetti och pulversås av Birgitta Sandberg-Hultman (2012)

Inte en vanlig kokbok!!

Vilken mat vill du äta? Vilken värld vill du ha?

Det är några av de synnerligen svåra frågor författaren ställer i sin studentkokbok.

Med humor och ett leende på läpparna lotsar författaren läsaren genom enkla recept utan sönderkemikaliserade ingredienser och de svåra frågorna om hur vi med vår mathållning kan undvika att stödja multinationella storföretags rovdrift på tredje världen.

Varför blir vi feta av lättmaten?

Varför är syra-bas-balansen så viktig för vår mathållning? Hur ser en broccoli ut och varför blir vi feta av lättmaten? Vad är reaktortransfett?

Se även  3 kokböcker om ägg att spana in

I boken finns svaren. Alldeles naturligt bygger den här kokboken också på den så kallade GI-metoden. Ett modernt namn på en grundläggande sund mathållning. Författaren förklarar sammanhanget.

Redan då första utgåvan av den här boken kom ut skrev Bibliotekstjänst i sin anmälan: ”Detta är inte bara en kokbok utan snarare en KLOKbok … Denna bok borde finnas i köket till varenda studentkorridor”. Ett fint omdöme som upprepades när boken kom i ny utgåva fem år senare.

En uppmaning som gäller i än högre grad idag när den tredje uppdaterade utgåvan av boken föreligger. En KLOKbok. För kloka studenter och andra kloka människor.

Ringpärm, plastade blad.

3. Superenkla sallader av Sabrina Fauda-Rôle (2020)

En härlig lunch, en god förrätt, ett spännande tillbehör eller en lätt huvudrätt – salladerna i den här boken täcker alla behov. Du får helt vegetariska måltider men även sallader med kött, fisk och ost.

Se även  2 kokböcker om pannkakor du måste spana in

* Enkla recept med max 6 ingredienser 

* Många av salladerna är vegetariska

* Spännande sallader med kött, fisk ost och ägg

* Foton av alla ingredienser och av de färdiga salladerna

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇