3 kokböcker om pizza du måste spana in

1. Pizza Napoletana : jakten på en fulländad napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn av Besmir Balaj, Ville Ilola (2016)

Utsedd till Årets Etniska kokbok i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016!

”Det här är en kokbok du absolut vill ha i ditt kök!”

Lisa Lemke, Family Living

”Pizza på riktigt. Här är den äntligen, den totala guiden till den perfekta pizzan.”

Lantliv

När vi gjorde vårt första försök att göra pizza napoletana i vår egen ugn hemma hos Ville för nio år sen hade vi ingen aning om hur långt den här passionen skulle ta oss; alla pizzor vi har gjort, alla ugnar vi har byggt, alla resor till Neapel. Allt kommer ur en enda sak jakten på en fulländad pizza napoletana. Vi har prioriterat bort precis allt som inte gör vår pizza bättre.

I stort handlar pizza napoletana om två centrala saker: degen och tillagningen i ugnen. Vår ambition är en fulländad deg. Det enda vi visste när vi började var att man skulle använda vatten, salt, jäst och mjöl. Vi har provat oss fram till den punkt vi är idag. Förutom bra deg behöver du hög temperatur och vi har testat allt från vanliga hemmaugnar till äkta napolitanska vedeldade ugnar. Vår ambition med boken är att ditt blodtryck inte ska behöva bli lika högt som vårt utan vi hoppas kunna ge dig alla svar som vi själva stångat oss blodiga för. Och klarar två helt vanliga killar, som knappt ens kunde koka potatis, av detta kan du det med.

Se även  Kokboken om tomater du måste spana in

Pizza Napoletana ger dig degrecept och de 18 pizzarecept du behöver för att äta riktigt bra apolitansk pizza. Boken består av en uttömmande teknikdel med en konkret genomgång av hur du ska få till en optimal deg och förutsättningar utifrån din ugn eller vedeldade spis. Du får även information och fakta om vad som faktiskt händer med degen, hur värmen påverkar pizzan när du bakar den och andra bakomliggande faktorer.

Ville Ilola och Besmir Balaj har ägnat de senaste nio åren åt napolitansk pizza. Våren 2014 öppnade de pizzerian Lilla Napoli på en övergiven parkeringsplats i Falkenberg. Fram till dess hade Ville jobbat med att installera solskydd och Besmir lagt plattor. Varje dag efter arbetet träffades de och bakade pizza, experimenterade med deg, gjorde egen mozzarella och reste på regelbundna researchresor till Neapel. Genom konstruktivt trätande kommer de hela tiden fram till nya bättre lösningar.

”Det här är de mest besatta matnördar jag nånsin träffat.”
Tomas Tengby, Meny i P1

”Det här är nördarnas nördbok.”
Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

”Här är en bok som borde vara en självklarhet i händerna på landets pizzabagare. Det är hög tid att utveckla pizzabakandet med tanke på svenskarnas stora förkärlek för pizza.”
Fastfood Magazine

”300 sidor tjock! Och då har ändå 100 sidor inte kommit med…”
Skaraborgs Allehanda

Se även  3 kokböcker med yoga-mat att spana in

Resultatet är inte helt olikt en forskningsrapport. Utan tvekan en av världens nördigaste pizzaböcker, toppad med 20 recept för den som älskar pizza på riktigt.
MatMagasinet

”Den totala guiden till den perfekta pizzan.”
Allt om Vin

Pizza på riktigt. Här är den äntligen, den totala guiden till den perfekta pizzan.
Lantliv

2. Pizza av Mastio : en kärleksförklaring till den ultimata pizzan av Sandra Mastio (2017)

Pizza av Mastio delar Sandra Mastio, inspirerande receptkreatör, matpersonlighet och tv-kock, med sig av sin passion med lustfyllda recept och knepen som lyfter en pizza till helt nya höjder.

Du guidas lekfullt igenom en värld full av smaker, texturer och kontraster med mängder av tips.

Här hittar du mängder av grönsaker, rotfrukter, noga utvalda råvaror och förstås den bästa degen!

3. Pizza: grädda, grilla, njut av Lena Söderström (2014)

Inget slår doften och smaken av nygräddad pizza – inte minst om man är sin egen pizzabagare och komponerar pizzor med de bästa råvarorna och påläggen. Med nya, fräscha tillbehör istället för den traditionella svenska pizzasalladen får man dessutom en måltidsupplevelse utöver det vanliga.

Kokboksförfattaren och matskribenten Lena Söderström tar sig här an en riktig matklassiker och visar med stor inspiration och steg för steg hur man gör världens bästa pizza hemma i sitt eget kök.

Först ett urval krispigt goda pizzadegar, bland annat kalljäst deg precis som i pizzans hemstad Neapel, och flera smarta snabbalternativ när man är sugen på pizza men inte känner att man har tid att vänta på en deg som jäser. Sedan de bästa hemlagade tomatsåserna med olika kryddningar – från klassisk tomatsås till putanesca- och enchiladasås – och de perfekta pestoalternativen.

Se även  3 kokböcker om grönsaker du måste spana in

Slutligen en veritabel buffé av toppingar och tillbehör att kröna sin pizza med. Här finns recept på riktiga pizzaklassiker – margherita, mafioso, bianca, quattro stagioni – och moderna alternativ med oväntade smakkombinationer och spännande påläggsförslag.

Med bokens alla tillbehör – både sidorätter och pålägg till själva pizzan – är det helt enkelt upplagt för många fantastiska pizzamiddagar framöver.

Här finns också goda möjligheter att skämma bort sig lite extra med något av bokens frestande recept på efterrättspizzor. Lena Söderström tipsar dessutom om metoderna och redskapen som utgör hemligheten bakom den perfekta pizzan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇