3 kokböcker för nybörjare vi rekommenderar

Nedan har vi valt att rekommendera 3 kokböcker för nybörjare där recepten är väldigt enkla.

1. Gott käk utan krångel : rätter med få ingredienser av Tina Nordström (2020)

Med få ingredienser och en bra bas i skafferiet kan du med Tinas hjälp snabbt få till en härlig måltid utan att lägga en massa timmar framför spisen.

Tinas devis är att det ska vara roligt att laga mat och det får gärna vara lätt – och självklart ska det vara gott.

I den nya kokboken bjussar hon som alltid på värdefulla tips förutom de många fantastiska recepten, samtidigt som hon är ett stort stöd i köket för oss alla, oavsett om vi är nybörjare eller mästerkockar.

Smakkombinationerna är spännande och ibland oväntade, och matglädjen, humorn och lusten att testa nytt genomsyrar den här kokboken på samma sätt som hennes tidigare.

Här finns såklart mycket grönt, men också kött, fisk och fågel och en och annan efterrätt när man är sugen på det. God mat utan krångel, helt enkelt.

2. 5 ingredienser: snabb och enkel mat av Jamie Oliver (2017)

Fem ingredienser, det är allt du behöver komma ihåg när du står i matbutiken och ska komma på vad du ska laga för middag. Fem ingredienser, det är allt du behöver för att komponera en smakrik, näringsriktig och god måltid. Det är i alla fall Jamies Oliver övertygelse. Med fler ingredienser än så blir det bara krångligt.

Se även  Kokboken om AirFryer-recept på svenska du måste läsa

Jamie Oliver vill att matlagning ska vara enkelt och möjligt för alla som vill bli bättre kockar i ett stressigt vardagsliv.

Han vill hjälpa oss att lösa ett av de stora bekymren vi ständigt tampas: Vad ska vi äta till middag? Och han vill att det ska vara välbalanserad, nyttig och god mat som får oss att må bra. Då räcker det med fem ingredienser.

Med 130 superenkla recept, alla uppbyggda på fem ingredienser, så kan du ta kommandot i köket och bjuda dig själv, dina närmaste och dina vänner på god mat veckans alla dagar.

Bokens kapitel är ordnade efter huvudråvaran i rätten, såsom kyckling, lamm, fläsk, fisk, ägg, sallader, vegetariskt och pasta. Bestäm dig bara för den huvudråvara du är sugen på och den här boken ger dig inspirationen och receptet.

Varje recept presenteras i överskådlig och läcker form. Korta steg-för-steg instruktioner, tydliga ingredienslistor och redovisande bilder på de fem ingredienserna som ingår i rätten samt en vacker matbild gör det supertydligt att förstå hur rätten ska lagas. Det kan nog inte bli mer pedagogiskt än så.

Det här är den optimala vardagskokboken fylld av Jamie Olivers grymt smakrika och goda mat.

3. Växtbaserat: god och enkel mat för alla av Therese Elgquist (2020)

Vinnare av Gourmand World Cookbook Awards i kategorin Årets bästa veganska kokbok i Sverige 2020Detta är nyckeln till världens kanske mest moderna kokkonst. Spännande, läcker och snygg mat fylld av färger, smaker, texturer och näring.

Se även  5 kokböcker för en bättre hälsa

Dessutom klimatsmart mat i tiden! Välkommen till en värld där grönsaker är coola, baljväxter sexiga och mat smakar riktigt gott (och gör gott!).

En värld där möjligheterna är oändliga, lyckorusen många, där matrester blir till fester och där allt ifrån barnmat och vardagsmiddag till första fikan med svärföräldrarna och Nobelmiddagen får plats.

Växtbaserat är mer än en kokbok det är den ultimata grundboken i växtbaserad vegomat. En läcker och rolig matresa där Therese Elgquist även känd som Plant based by Thess och synonym med växtbaserad mat i Sverige säger hejdå till tallriksmodellen och välkomnar den nya växtmodellen.

Växtbaserat är en bok fylld av lättförståeliga formler, flödesscheman och smarta tips som hjälper dig att förstå växter och matlagningens grunder för att du själv ska kunna bygga upp rätter som ett proffs.

Therese bryter ner de växtbaserade rätterna det vill säga rätter helt beståendes av allsköns godsaker från växtriket i dess beståndsdelar och presenterar dem på ett helt nytt sätt.

På så sätt kan hon visa hur vi bygger upp matiga och goda rätter där alla smaker, näringsämnen och texturer finns med. Detta blir grunden till att kunna vara mer flexibel och hållbar i köket, och inte minst att kunna laga riktigt god mat både till vardag och fest.

Se även  Kokboken om ramen på svenska du måste spana in

Växtbaserat får du även veta hur du bygger upp ett basskafferi som klarar det mesta, vilka köksprylar som kommer att bli dina bästa vänner i köket och vad baklängesmatlagning handlar om. Förutom den ultimata formeln för sallader och bowls, hummustallrikar, mackor och gröt får du även recept på bland annat röror, dressing, topping, bröd, smoothies och kryddmixer.

Therese Elgquist är matkreatören, kokboksförfattaren, kostrådgivaren, konceptkreatören och tv-kocken bakom varumärket Plant based by Thess . Therese lagar, stylar, fotar och skriver om läcker, näringsrik, balanserad och spännande växtbaserad mat.

Hon har tidigare skrivit de populära kokböckerna The new green salad och The new green protein som översatts till en rad olika språk. Therese har även receptutvecklat två av de populära Food Pharmacy-böckerna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇