3 kokböcker om långkok att spana in

1. Lergrytor & långkok av Frederik Zäll (2013)

Matlagning i lergryta är en uråldrig tradition med anor långt bortom 1970-talets svenska kokböcker. Det är en fenomenaltillagningskonst som utvecklats under flera tusen år och som idag används i kök världen över.

Livsnjutaren och kokboksförfattaren Frederik Zäll guidar dig här bland lergrytor och gjutjärnspannor för att visa på långkokets många fördelar – maträtter som är hälsosamma, smakrika och framförallt enkla att lyckas med.

Se även  3 kokböcker för husmanskost du måste spana in

Bokens färgsprakande och delikata recept hämtar inspiration från matkulturer runt om i världen, däribland det svenska. Välj och vraka bland mustiga grytor, ugnsbakade stekar och värmande soppor.

Boken är praktiskt indelad i kapitel för fågel, fisk, vegetariskt, fläskkött, nötkött och vilt.

Frederik Zäll är författeren bakom bokserien ”Lyxlagat”. Samtidigt bloggar han om matlagning för tidningen ”Allt om mat.

Sedan 2013 ses Frederik även som programledare för ”Överraskningen” i SVT Barnkanalen. Förutom att skapa kulinarisk njutning är han gitarrist i rockbandet Eskobar med över en halv miljon sålda skivor.

2. Stora kokboken från Mitt Kök : Pulled Pork och andra härliga långkok av Ann Katrin Ljung (2014)

Plötsligt pratade alla om pulled pork. Mört, saftigt och supergott kött som inte går att motstå. Det bästa är förstås att det är enkelt att göra och roligt att variera.

Se även  Kokboken av Tore Wretman du måste spana in

Expressens matmagsin Mitt kök lät en av Sveriges duktigaste kockar, Elisabeth Johansson, specialkomponera nya, spännande recept på pulled pork och andra långkok. Det blev även tips på goda bröd, såser och röror och drycker som passar till, samt ljuvliga desserter.

De härliga matbilderna är tagna av Wolfgang Kleinschmidt, en av Sveriges främsta matfotografer.

3. Långkok av Jens Linder (2014)

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇