3 kokböcker om efterrätter att spana in

1. Enkel god mat: tilltugg, förrätter, varmrätter, efterrätter och skafferi av Olle T Cellton (2016)

Att laga enkel mat innebär att man inte använder sig av en massa avancerade tekniker eller specialutrustning. Att laga god mat betyder att man inte tar några genvägar och bara använder de bästa råvarorna man kan hitta och har råd med.

Mat ska vara god men behöver inte vara krånglig. Olle T Celltons internationella erfarenheter har gett honom en säregen stil och ett brett matlagningsperspektiv med gedigen kunskap om kökshantverk.

Maten är ofta lätt och elegant, och trots ett tydligt medelhavsfokus hämtas inspiration från alla delar av världen.

Boken innehåller ett 60-tal recept indelade i tilltugg, smårätter, varmrätter, efterrätter och skafferi. Det är rätter som kronärtskocka med senapsvinägrett, svartkålssallad med pecorino och rostad mandel, spalla med persika och vit sparris, pizza med olika topping, la tagliata, strozzapreti, kouign amann och mandeltarte.

Olle T Cellton är uppvuxen i Malmö och började tidigt jobba på restaurang. Efter restauranggymnasiet har han jobbat i Malmö, Edinburgh, London, Köpenhamn, San Francisco och är nu kökschef och driver Babette i Stockholm med några av sina vänner.

Hans internationella erfarenheter har gett honom en säregen stil och ett brett matlagningsperspektiv med gedigen kunskap om kökshantverk. Maten är ofta lätt och elegant, och trots ett tydligt Medelhavsfokus hämtas inspiration även från alla delar av världen.

Se även  2 kokböcker av Camilla Hamid du måste läsa

”Olle T Cellton har samlat sina bästa enkla recept, där han bjuder på sin numera nästan patenterade och eklektiska mix av smaker från de stora matkulturerna – och dessutom en mängd smarriga desserter.”
Gourmet

”En inspirerande receptsamling med utgångspunkt i vikten av att ha nyckelingredienser hemma. Maten är lätt och elegant, med ett tydligt medelhavsfokus.”
Allt om Vin

”Jag har inte kunnat släppa den sedan dess och kan verkligen rekommendera dig att införskaffa ett exemplar.”
Chez Wood

2. Efterrätter av Olle T Cellton (2018)

Efterrätter på restaurang tenderar ofta att vara överarbetade med garnityr och pynt, eller så bjuder de på smakkombinationer som både låter och smakar häftigt – men inte nödvändigtvis särskilt gott. Istället kan en kula god hemgjord glass räcka, en bit paj, lite chokladmousse eller bara några skivor apelsin med honung och pistaschnötter om det är ont om tid.

Att Olle T Cellton skiljer sig från många andra kockar är inte bara tydligt i det salta köket, han har en kunskap och en stil även när det gäller sött som är unik i Sverige. Olles fokus ligger inte på länders gränser utan på att det ska smaka riktigt gott. Det finns så mycket gott överallt och begränsar du dig finns det ju en risk att du missar något helt fantastiskt!

Se även  3 kokböcker för dig med IBS att spana in

I ”Efterätter” har Olle samlat sina bästa söta recept. Här finns allt från enkel engelsk citronposset och olivoljekaka med smak av apelsin, till mer tidskrävande efterrätter som den franska klassikern marjolaine. Flera av recepten gör Olle dagligen både hemma och på restaurang Babette.

Olle T Cellton är uppvuxen i Malmö och har jobbat på krogar i uppväxtstaden, Edinburgh, London, Köpenhamn och San Francisco. Numera är han kökschef på Babette i Stockholm som han driver med några vänner. Olle har tidigare skrivit ”Salt, socker & vinäger” (2014) och ”Enkel god mat” (2016).

Efterrätter var pristagare i Måltidsakademiens pris för bästa måltidslitteratur. En del av motiveringen löd den enda boken du behöver om sötsaker”.

Under drygt ett år har Olle testat och experimenterat med fler tartedegar, mousser, krämer och kakor än han trodde existerade. Resultatet är en bok med fokus på efterrätter som inte bara ser bra ut utan framför allt smakar riktigt gott. Västerbottenskuriren

Månadens kokbok! Olle T. Cellton är kökschefen som älskar efterrätter, i arbetet med den här boken har han verkligen grottat ner sig i dessertköket. – Sköna hem

3. Farmors gotländska kakbok: kakor, bullar, bröd, efterrätter av Linnea Ronström, Anna Ronström (2014)

Fotograf Linnea Ronströms bokdebut är en hyllning till gamla tiders recept. Recepten från farmor Annas 85-åriga liv är nu bevarade i en bok med känsla utöver det vanliga.

Recepten i boken är de som hon själv bakat sedan barnsben, blandade med dem som tillkommit genom åren från grannar och bekanta.

Se även  3 kokböcker av Anna Bergenström du måste spana in

Bilder på kakor med väl använda skärbräden och recept blandas med vackra naturbilder från omgivningarna. Hon har lyckats fånga känslan av farmor och Gotland, att vara på landet.

Den gamla husmoderns kunskaper och hennes kakor är ett kulturarv som behöver vårdas. Den gotländska baktraditionen håller på att gå ur tiden och idag är det sällsynt med hembakat.

Människor verkar ha glömt hur lätt det är att baka från grunden och hur mycket tillsatser det faktiskt är i fabriksbakade kakor. Man får ju inte heller glömma hur mycket godare det är med hembakat.

Sedan Linnea Ronström var barn har hon tänkt att hon måste lära sig baka sin farmors alla kakor och få ner all bakglädjen på papper. Nu har hon gjort det.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇