3 kokböcker om choklad att spana in

1. Baka med choklad av Fredrik Nylén (2020)

Fredrik Nylén, bloggare på Fredriks fika och känd från Hela Sverige bakar, kommer ut med en ny bok om att baka med choklad! Här hittar du enkla och tydliga recept på allt från kladdkakor, tårtor och desserter till småkakor och mjuka kakor – samt recept du kan göra helt utan ugn.

Detta är alltså en perfekt bok att ta med sig till stugan!

I ”Baka med choklad” visar Fredrik även hur du kan återbruka överblivna bakverk så att inget går till spillo.

2. Gudaspis för hjärtat : olivolja, vitlök, vin och choklad av Bengt W Johansson (2010)

Olivoljan är en naturprodukt som lovsjungits av många för sin nyttighet och smakfullhet. Vitlöken har sedan antiken varit en kunglig spis. Choklad har likaså hälsosamma effekter, precis som nötter och mandel.

Se även  Kokboken av Christin Kashou du måste spana in

Om bland annat dessa råvaror och hur de kan användas och tillredas berättar här hjärtläkaren Bengt W Johansson.

Hans utgångspunkt är god och aptitlig mat för mat- och vinälskaren, men samtidigt skall den vara nyttig.

Här ges recept och förslag som är utmärkt kost för hjärtat, som motverkar åderförkalkningssjukdomar. Livskvaliteten ökar genom denna hjärtvänliga kost. Klok och aptitretande läsning.

Bengt W Johansson är hjärtspecialist och tidigare överläkare vid MAS i Malmö/Lund. Också författare och tidningsskribent med kostfrågor som specialitet.

3. Choklad, praliner och andra godsaker av Eliq Maraniq (2017)

Boken är fylld av recept på praliner, godis, småkakor, mjuka kakor och desserter som alla har choklad som grundingrediens.

Se även  3 kokböcker för studenter att spana in

De många recepten har som utgångspunkt att det ska vara enkelt att hemma i det egna köket göra succé med frestande och smakrika chokladbakverk.

Förutom avsnitt om chokladhistoria, chokladbönor och chokladtillverkning så innehåller boken praktiska tips om temperering, doppning och garnering samt vilka verktyg du behöver för att lyckas. Här finns också många handfasta råd – särskilt chokladpraliner kräver en hel del fix och trix.

Choklad & praliner och andra godsaker är en färgstark och inspirerande bak- och dessertbok som vänder sig till glada hemmabagare och hemmakonditorer.
Illustrerad med fotografier som inbjuder till choklad kalas.

Om författaren:

Eliq Maranik har skrivit ett flertal storsäljande mat- och dryckesböcker som fått priser både i Sverige och utomlands. Idag är böckerna översatta till fjorton språk och finns utgivna i tjugosex länder. Hennes motto är att en efterrätt ska vara en upplevelse för såväl öga som gom.

Se även  3 kokböcker om grytor du måste spana in

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇