13 klassiska böcker frÄn Nya Zeeland!

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Älskar du din litteratur? Lustar du efter Nya Zeeland? DĂ„ kommer du att Ă€lska den hĂ€r listan.

Kiwi-författare frĂ„n det förflutna och nuet har gjort nĂ„gra stora bidrag till den litterĂ€ra vĂ€rlden – till och med fĂ„tt internationellt erkĂ€nnande för sina anstrĂ€ngningar. Om du vill ta del av de lokala klassikerna, hĂ€r Ă€r 13 böcker att lĂ€gga till i din mĂ„ste-lĂ€sa lista.

Died in the Wool (1945), av Ngaio Marsh

Ngaio Marsh var en av de största brottsförfattarna pÄ sin tid. I Died in The Wool tar författaren saker tillbaka till sina Kiwi-rötter för att producera ett av hennes mest spÀnnande mordmysterier.

BerÀttelsen startade pÄ en fÄrstation pÄ Sydön 1942 och börjar med försvinnandet av Flossie Rubrick, en framstÄende kvinna som helt enkelt försvinner efter att ha gÄtt in i en ullbod för att trÀna ett tal, bara för att dyka upp tre mÄnader senare död och buntad i nÄgra ullbaler.

In a German Pension (1911), av Katherine Mansfield

Katherine Mansfield Àr en av Nya Zeelands mest produktiva författare, och kort fiktion Àr dÀr hon fick sitt modernistiska rykte.

Mansfields första novellsamling, In a German Pension, bestÄr av en serie satiriska skisser som Àr mest kÀnda för sin smarta humor, sÄrbarhet och noggranna detaljuppmÀrksamhet.

Europa före första vÀrldskriget Àr den viktigaste instÀllningen för dessa berÀttelser, med en kontrast mellan tyskarna och britterna som hela tiden Àr konstanta.

The Haunting (1982), av Margaret Mahy

The Haunting Àr en fantasyroman av Nya Zeelands barnförfattare Margaret Mahy. Boken gav Mahy en Carnegie-medalj Äret det publicerades och en filmatisering (The Haunting of Barney Palmer) slÀpptes 1987.

BerÀttelsen Àr inriktad pÄ en blyg 8-Ärig pojke som heter Barry Palmer som upptÀcker att han och hans familj har en stark koppling till den andliga vÀrlden.

Hairy Maclary from Donaldson’s Dairy (1983), av Lynley Dodd

Det hÀr Àr den första (och mest kÀnda) boken ur Lynley Dodds Hairy Maclary-serie. För de som inte kÀnner till de illustrerade berÀttelserna Àr Hairy Maclary en skotsk terrierhund som fÄr i alla typer av shenanigans med sina vÀnner.

I Hairy Maclary frÄn Donaldsons mejeri introduceras lÀsarna till de karakteristiska rimmönstren och fÀrgglada illustrationerna som har gjort dessa böcker till en favorit bland kiwier i alla generationer.

Owls do Cry (1957), av Janet Frame

Den modernistiska Owls do Cry, som till stor del utrövas som Nya Zeelands första litterÀra storhet, erbjuder en tydlig skildring av 1950-talet Nya Zeeland medan den vÀver in i huvudrollernas kÀmpar.

Janet Frames berÀttelse fokuserar pÄ Withers syskon och deras pÄgÄende strider med ekonomisk instabilitet, psykisk sjukdom, funktionshinder, sorg och den enkla mÀnskliga önskan att hitta en kÀnsla av tillhörighet.

Plumb (1978), av Maurice Gee

Maurice Gee tilldelades James Tait Memorial Prize 1978 för sin klassiska roman Plumb. Det anses vara en av de finaste romanerna skrivna av en Nya Zeelands författare.

Detta Àr den första delen av en trilogi som introducerar lÀsarna till den irriterande prÀsten George Plumb, vars kÀnsla för moral och sjÀlvrÀttfÀrdighet testas nÀr han möter nÄgra av hans tuffaste livsbeslut.

Jerusalem Daybook (1971), av James K Baxter

PÄ 1960-talet bildade den Nya Zeelandska poeten James K Baxter en kommun nÀra Whanganui-floden i Jerusalem (Hiruhārama), dÀr han bodde periodvis fram till sin död 1972.

Under sin kommunvistelse skrev han tvĂ„ stora poesiböcker – Jerusalem sonnets (1970) och hösttestamentet (1972) – och en prosa, Jerusalem Daybook. Boken fĂ„ngar Baxters tankar om livet, samhĂ€llet och hans hemgemenskap.

Leaves of the Banyan Tree (1979), av Albert Wendt

Albert Wendt Àr en av de mest inflytelserika Nya Zeeland-baserade författarna av Stillahavs hÀrkomst.

Leaves of the Banyan Tree vann Nya Zeelands Ärliga Wattie Book of the Year Award och har sedan dess ansetts allmÀnt som en av de största verk av Stillahavslitteraturen.

Den episka berÀttelsen följer en familj i vÀstra Samoa och strÀcker sig över tre generationer för att utforska viktiga teman som kolonialism, korruption, girighet och exploatering.

Once Were Warriors (1990), av Alan Duff

Once Were Warriors Àr en bÀstsÀljande roman som ansporade en film med samma namn. Alan Duffs rÄa skildring av vÄld i hemmet och Maori-befolkningens sociala kamp Àr det som gör denna bok till en kraft att rÀkna med.

BerÀttelsen följer Heke-familjen och förmedlar förhÄllandet mellan tradition och en total förlust av en kÀnsla av plats.

No Ordinary Sun (1964), av Hone Tuwhare

No Ordinary Sun var den första diktsamlingen som publicerades av en maori-författare.

Denna bok var inte bara banbrytande för att föra en distinkt maori-röst till det som vid den tiden var en Pakeha (europeisk) domÀn, den slog ocksÄ ett ackord med lÀsarna pÄ grund av dess kraftfulla anvÀndning av bilder, de politiska undertonerna och dess smÀlt inhemska perspektiv med Shakespeare och bibliska referenser.

Potiki (1986), av Patricia Grace

Potiki (som betyder ‘det senast född barnet’) Ă€r den andra romanen som publiceras av den internationellt hyllade maori-författaren Patricia Grace. Historien vann Nya Zeelands bokpris för fiktion 1987 och har sedan dess översatts till flera sprĂ„k.

Dess huvudperson, profetbarnet Tokowaru-i-te-Marama, delar sitt folks kamp mot de stora pengarutvecklarna som Àventyrar kustsamhÀllets liv.

The Book of Fame (2000), av Lloyd Jones

Lloyd Jones Àr mer kÀnd för sin Booker Prize-kortlista roman Mister Pip, men detta Àr ett annat verk av honom som Àr mycket vördad som en samtida klassiker.

The Book of Fame Àr en fiktiv syn pÄ Nya Zeelands rugbyturné i Storbritannien 1925, dÀr All Blacks fick sitt rykte för att vara starka utmanare i landets nationella sport.

Romanen berÀttar historien om de unga spelarna och deras snabba uppgÄng till berömmelse vid landning pÄ mindre kÀnda strÀnder.

The Vintner’s Luck (1998), av Elizabeth Knox

Ett av de mest kĂ€nda verk av prisbelönta Nya Zeeland romanförfattare Elizabeth Knox. The Vintner’s Luck Ă€r en okonventionell kĂ€rlekshistoria som spelas i 17th Century France.

En ung vinmÀstare möts ansikte mot ansikte med en mystisk Àngelfigur och Àngeln blir hans huvudrÄd och beskyddare nÀr livets prövningar, frÄn Àktenskap till Napoleonskrigens inverkan, löser sig runt honom.

Sammanfattning

Det hÀr var vÄr lista över 13 klassiska böcker frÄn Nya Zeeland!

Stort lycka till i din jakt pÄ nÀsta bok att lÀsa!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)