5 estniska böcker du mÄste lÀsa!

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Estland kan vara ett litet land men vad det saknar i geografisk storlek kompenserar det mer Àn med sin djupa kulturella och litterÀra tradition.

Även om det en gĂ„ng var svĂ„rt för utlĂ€nningar att utforska detta rika landskap har förlag nyligen lanserat fler översĂ€ttningar av estniska romaner och poesi.

Följande Àr en lista med fem fantastiska böcker som alla med intresse för estnisk litteratur, kultur och dess livsstil bör lÀsa.

Truth and Justice: Andres and Pearl, A.H Tammsaare (1926)

Tammsaares femdelade opus anses av mÄnga vara den grundlÀggande klassikern i estnisk litteratur. Den berömda första volymen, Andres och Pearl, drar in lÀsaren med sin övertygande bild av det estniska livsstilen i slutet av 1800-talet, berÀttelsen följer de inre striderna hos huvudpersonen Andres nÀr han arbetar pÄ sin nyförvÀrvade gÄrd och försöker att bygga en framtid för sig sjÀlv och sin familj.

Levande i sina skildringar av nordestisk natur och landskap vÀver Tammsaare mÀsterligt sin berÀttelse med teman som kampen mellan gott och ont, kostnaden för ideal och förhÄllandet mellan tro och tvivel.

Romanens huvudpersoner har av generationer av lÀsare betraktats som arketyper av vad det har betydt att vara estniska under olika perioder i modern historia, vilket gör boken till en mÄste-lÀs för alla som vill lÀra sig om de vÀrderingar och ideal som finns gemensamma av mÄnga estlÀndare.

Sanning och rÀttvisa Àr en tidlös klassiker av estnisk litteratur, och lyckligtvis för engelska lÀsare har förlaget Haute Culture Books nyligen publicerat en ny översÀttning av Tammsaares mest kÀnda verk och gjort den digitala versionen tillgÀnglig gratis.

The Autumn Ball, Mati Unt (1979)

Mati Unt var förmodligen den estniska Phillip Roth, kÀnd inte bara för sina saliga och psykoanalytiska romaner, utan ocksÄ för att föra avantgarde-teatern Jean Genet och Samuel Beckett till Estlands sovjettid.

Höstbollen, ett av hans mest kÀnda verk, undersöker livet för sex invÄnare som bor i ett hyreshus frÄn sovjettiden som ligger i utkanten av den estniska huvudstaden Tallinn. Boken mÄlar ett portrÀtt av vardagen fÀrgad med urban mytologi och torra humoristiska observationer.

Höstbollen, som citerades som “pĂ„minner om Don DeLillos tidiga arbete”, av Estlands kulturcenter, gjordes till en artouse-film 2007, ett Ă„r efter att den vördade amerikanska oberoende förlĂ€ggaren Dalkey Archive inledde en kampanj för att fĂ„ mer av Unt fungerar till engelska, inklusive Things in the Night och Diary of a Blood Donor.

Border State, TĂ”nu Õnnepalu (1993)

Skrivet som en bekĂ€nnelse för en invandrare i Paris, fördjupar sig Õnnepalus hyllade roman djupt i konfrontationen mellan öst och vĂ€st, i det som ofta Ă€r en mörk och dyster berĂ€ttelse om Östeuropas omorientering mot vĂ€stkulturen. Ofta Ă€r det psykotiskt och osammanhĂ€ngande att lĂ€sa grĂ€nsstatus som att följa en galnings bekĂ€nnelser.

Genom sin avsiktligt opĂ„litliga berĂ€ttelse avslöjar Õnnepalu dock sprickorna i den första upptagningen av vĂ€sterlĂ€ndska vĂ€rderingar och blinda ambitioner mot dess livsstil. GrĂ€nsstaten stĂ„r som en gripande pĂ„minnelse om ett ögonblick i Baltikas historia som kĂ€nnetecknades av bĂ„de en desperat sökning efter identitet och som en smidpunkt för en bĂ€ttre framtid.

SĂ„ledes lyckas Õnnepalu fĂ„nga det som för vissa var det östeuropeiska tillstĂ„ndet pĂ„ 1990-talet efter Sovjetunionens kollaps. BerĂ€ttaren beskriver sig sjĂ€lv som en invandrare frĂ„n en grĂ€nsstat, en metaforisk prostituerad som beundrar vilken retorik som helst om demokrati, frihet och jĂ€mlikhet han presenteras för, sĂ„ lĂ€nge han kan tjĂ€na lite pĂ„ det.

Õnnepalu beskriver den baltiska identiteten pĂ„ en plats som varken Ă€r den ena eller den andra, en plats som egentligen inte existerar och stĂ€ndigt letar efter en definition. GrĂ€nsstaten Ă€r en mĂ„ste-lĂ€s för alla som Ă€r intresserade av konflikten mellan öst och vĂ€st inom den baltiska identiteten efter Sovjetunionens fall.

The Scent of Your Shadow, Kristiina Ehin (2010)

Kristiina Ehin Àr en hyllad poet och författare bÄde i Estland och över hela Europa. Hennes samarbete med de mÄnga ivriga lÀsarna av hennes poesi har redan producerat mÄnga anmÀrkningsvÀrda översÀttningar av hennes verk till engelska.

Men The Scent of Your Shadow Àr kanske den bÀsta översikten över Ehin för dem som blir bekanta med hennes stil. Denna diktsamling ger lÀsaren bÄde originalversen och den engelska översÀttningen, sida vid sida, och har rekommenderats av British Poetry Books Society som en enastÄende översÀttning av utlÀndsk poesi.

Ehin förmedlar vackert upp- och nedgÄngar i sitt liv i Estland efter att ha fÄtt sitt första barn; hennes stil Àr medveten om lokala folktraditioner och bÀr med sig en viss obestÀmbar magi, liksom en mildhet och romantisk vision. Denna samling av Ehins dikter fÄr verkligen inte missa för poesiÀlskare, eftersom den bÄde Àr en tankevÀckande och vacker introduktion till det estniska livsstilen.

Petty God, Kaur Kender (1999)

Kaur Kender Àr kanske en av Estlands mest kontroversiella författare och jÀmförs ofta, i sitt hemland, med Irvine Welsh och Chuck Palahniuk.

Petty God Àr Kenders bÀstsÀljande roman och hittills den enda av hans verk som har översatts till engelska. Kender kÀnnetecknas av sin snabba och flytande stil och hyllas ofta för att vara hÀnsynslös nÀr han utsÀtter sÄrbarheterna i det moderna samhÀllet.

I Petty God Àr författaren som bÀst och med sitt konfronterande skrivande följer han aktiviteter och bekanta frÄn en kampkampanj för reklam, nÀr han försöker framkalla en annan tonhöjd om hur man sÀljer ett nytt tuggummimÀrke smaksatt med urinsyra.

Att ta itu med det moderna stadslivets absurditeter och de psykologiska komplexiteter som man stöter pÄ nÀr man stÄr inför en alltför konsumentistisk verklighet, skÀr Petty God djupt in i vad Kender ser som den moderna marknadsdrivna kulturen.

Genom hela texten avslöjar han dess farsa natur, samtidigt som han lÄter lÀsaren analysera sitt eget förhÄllande till det moderna samhÀllet.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta estniska böcker du bara mÄste lÀsa! Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!