Selma Lagerlöf (1858-1940) föddes i Östra Emterwik, Värmland, Sverige. Hon växte upp på Mårbacka, släktgården, som hon lämnade först 1881, då hon gick på lärarhögskolan i Stockholm.
1885 blev hon lärare vid flickgymnasiet i Landskrona. Hon hade skrivit poesi ända sedan hon var barn, men hon gav inte ut något förrän 1890, då en svensk veckotidning gav henne första pris i en litterär tävling och publicerade utdrag ur boken som skulle bli hennes första, bästa och populäraste verk.
Gösta Berlins Saga gavs ut 1891, men gick obemärkt förbi tills dess danska översättning fick stort kritikerros och banade väg för bokens varaktiga framgång i Sverige och på andra håll. År 1895 uppmuntrade ekonomiskt stöd från kungafamiljen och Svenska Akademien henne att helt överge undervisningen.
Hon reste i Italien och skrev Antikrists mirakler (1897) [Antikrists mirakel], en roman som utspelar sig på Sicilien. Efter flera mindre verk gav hon ut Jerusalem (1901-1902) [Den heliga staden], en roman om svenska bönder som emigrerade till det heliga landet och som hon hade besökt 1900.
Detta verk blev hennes första omedelbara framgång. En bok avsedd som en primer för grundskolan blev en av de charmigaste barnböckerna på något språk: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906) [Nils underbara äventyr].
Inget av hennes senare verk matchade kraften eller framgången i Gösta Berlings Saga. I mitten av tjugotalet gav hon ut den historiska trilogin: Löwensköldska Ringen (1925), Charlotte Löwensköld (1927) och Anna Svärd (1928) [The Ring of the Löwenskölds, 3 vols.]. Hon gav också ut flera volymer av reminiscenser under titeln Mårbacka (1922-32).
Det här är 3 svenska klassiker vi anser att alla bör ha läst minst en gång i livet.
3 bästa böckerna av Selma Lagerlöf du måste läsa
1. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
1907, för 110 år sedan, utkom den andra och sista delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gången. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.
Men tiden har gått hårt åt den en gång så spännande berättelsen. Mycket har blivit omodernt och många av dagens barn förstår helt enkelt inte vad det står i boken.
I denna nyutgåva har Arne Norlin, en av våra mest uppskattade barnboksförfattare, gjort en omfattande bearbetning. Han har tagit fasta dels på de gripande djurhistorierna med Karrs och Gråfälls saga som ett givet huvudnummer, dels på Nils Holgerssons egen utvecklingshistoria från lat och elak till god och modig.
Under resan på gåsens rygg lär sig pysslingen nämligen att samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig om.
Originalets sexhundra sidor har blivit knappt hundrafemtio. Och boken är illustrerad av konstnären Anton Pieck.
Bilderna gjordes först för en upplaga som utkom i Nederländerna 1957. På pärmarnas insidor kan man dessutom följa med på en karta över Nils Holgerssons och vildgässens resa från Skåne till Lappland och tillbaka.
ARNE NORLIN (f. 1947) är journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter på Aftonbladet och är kanske mest känd för sina uppskattade barn- och ungdomsböcker, som till exempel Nussekudden och serierna om Halvan och fotbollsfansen Tove och Noel. Men han har också utkommit med rosade fackböcker för vuxna, bland annat Familjen Bernadotte Makten, myterna, människorna (Fischer & Co, 2015)
”Bearbetningen är mycket känslig och välgjord och Anton Piecks illustrationer från en nederländsk utgåva från 1957 är väldigt suggestiva. På pärmens insida finns en karta där man kan följa Nils och gässens resa.
Jag hoppas verkligen att man i undervisningen kan återuppta den här boken som den var tänkt; en spännande och rolig geografibok som kan sätta fantasin i rullning och som dessutom passar utmärkt som högläsning för yngre barn.”
Annakarin Lindberg, BTJ
2. Kejsarn av Portugallien
Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrotlycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir Kejsarn av Portugallien.
Selma Lagerlöfs geniala förening av berättarbegåvning och psykologisk insikt når en höjdpunkt i denna roman från 1914. Kejsarn av Portugallien är en av hennes mest lästa böcker en djupt insiktsfull och fängslande berättelse om den makt som kärleken har i våra liv.
3. En herrgårdssägen
”Ja, det är rätt, ropade Ingrid, bli tokig på nytt, du!
Det är just karlaktigt att bli tokig för att slippa litet ångest.”
En herrgårdssägen är berättelsen om herrgårdspojken och studenten Gunnar Hede, som förlorar sitt förstånd, men förs tillbaka till verkligheten genom den unga Ingrid. Hon får en svår uppgift när hon ska läka Gunnars sinnessjukdom med sin passionerade, trosvissa och offerberedda kärlek.
I En herrgårdssägen (1899) alstras en stor spänning i kampen mellan det onda och det goda. Selma Lagerlöf ger sitt yppersta, och som den psykolog hon är visar hon en suggestiv insikt i sinnessjukdomens väsen.
Det gör berättelsen till ett av Selma Lagerlöfs allra mest helgjutna och dramatiska verk. Förord av Lars Andersson.
Detalj ur Ros och lilja, mönster för textil av Gocken Jobs (1914-1995).
Vi hoppas du njuter av Selma Lagerlöfs bästa böcker lika mycket som vi gjort genom åren.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022