Paul Benjamin Auster, född 3 februari 1947 i Newark, New Jersey, är en amerikansk författare och manusförfattare. Han är gift och har en dotter med författaren Siri Hustvedt. De bor i Brooklyn, New York. Sonen Daniel Auster från ett tidigare äktenskap är fotograf och dottern Sophie Auster är musiker.
Det här är vår lista över vad vi anser vara Paul Austers 3 bästa böcker alla måste läsa.
1. Att uppfinna ensamheten
Att uppfinna ensamheten är Paul Austers gripande och personliga meditation om faderskap. Genom en mosaik av bilder, sammanträffanden och associationer behandlar berättaren sin far, separationen från sonen och den ensamhet som författandet innebär.
Paul Auster är en amerikansk författare. Han är gift och har en dotter med författaren Siri Hustvedt. De bor i Brooklyn, New York.
”Det som gör ”Att uppfinna ensamheten” till en tankeväckande bok är att den har sin utgångspunkt i det kroppsliga och att den vågar laborera med det självklara, men ack så svåra, polerna liv och död.”
– Aftonbladet
2. 4321
Nästan två veckor för tidigt, den 3 mars 1947, föds en liten pojke på Beth Israel-sjukhuset i New Jersey. Han är Rose och Stanley Fergusons efterlängtade första barn, och han får namnet Archibald Isaac Ferguson. Från det ögonblicket förgrenar sig berättelsen om Archie Ferguson i fyra olika riktningar.
Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. I en version omkommer Fergusons far i en brand, i en annan skiljer sig hans föräldrar, i den ena förlorar Ferguson två av fingrarna på sin vänsterhand, i en annan har han en framgångsrik sportkarriär.
Varje Ferguson faller för den oemotståndliga Amy Schneiderman, men berättelsen om Amy och Ferguson är ny varje gång. Vad är det som avgör vilken riktning livet tar? Vilken roll spelar släktens historia? Finns det något som är förutbestämt i vårt DNA?
4321 rör sig från den sömniga förorten i New Jersey till myllret i New York och Paris, från sportdrömmar till författardrömmar, från femtiotalets framtidstro till Kennedymordet, Vietnamkriget och en generations krossade illusioner, den amerikanska rasismen och längtan till Europa. Det är en storslagen och uppslukande roman om en ung mans vuxenblivande speglat i ett Amerika i förändring – en höjdpunkt i Paul Austers författarskap.
3. Vinterdagbok
Under sitt sextiotredje år möter författaren Paul Auster plötsligt sitt eget åldrande. Han bestämmer sig för att börja skriva dagbok. Där följer han livet genom kroppens många förändringar: barndomen och upptäckten av sex, den nära relationen till mamman, tonårens svettiga basebollmatcher, lusten till skrivandet och sorgen efter pappans död.
Han minns kärleken till sin första fru och son, och återupplever den bilolycka som nästan kostade hans nuvarande fru och dotter livet. När mamman dör blir han till sist tvungen att ta itu med sin egen dödsångest, panikattackerna som tar över både kropp och hjärna.
I Vinterdagbok skriver Paul Auster om åldrandet och kroppen, var den har varit och vad den har varit med om.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022