1. Överlevare: att bli hel efter en trasig barndom av Elaine Eksvärd (2020)
”Överlevare” är uppföljaren till ”Medan han lever” där Elaine Eksvärd bröt tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt. Nu skildrar hon hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen.
Elaine skildrar öppenhjärtigt de gånger hon valt fel väg och hur hon satte kärleken på spel – men fick den tillbaka. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg. Det är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade.
Men också en bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap. Elaine Eksvärd är grundare till föreningen Tre ska bli noll som jobbar mot sexuella övergrepp där barn vistas.
Hennes bok ”Medan han lever” har sålt i 80 000 exemplar.
2. Brev från min barndom av Emma Reyes (2019)
I tjugotre brev skrivna mellan 1969 och 1997 skildrar den colombianska konstnären Emma Reyes sin uppväxt som gatubarn i Bogotá.
Berättarrösten i denna mycket speciella självbiografiska skildring är barnets, närmare bestämt den fyraåriga Emmas. Hon bor i stadsdelen San Cristobal i Bogotá tillsammans med sin syster Helena och en pojke som de kallar för Lusen i ett skjul hos en kvinna som tar hand om dem.
Kvinnan heter Maria och hon är möjligen prostituerad eftersom hon blir gravid titt som tätt. Möjligen är hon Emmas och Helenas mor, även om hon aldrig uppträder som en sådan. Barnen lever ett fritt liv på gatan och på den stora soptippen intill deras bostad.
Med jämna mellanrum blir Maria ”sjuk” och den lilla skaran bestående av Maria, Emma, Helena och Lusen reser då med tåg, häst och vagn och till sist ridande på indianers ryggar i väglöst land till de inre regionerna av Colombia, till Guateque, där Maria kan föda sitt barn.
Vistelserna i Guateque antar formen av magisk realism, Emma berättar om en gång när de bor på en teater ägd av två gamla systrar vars galne son hålls kedjad under scenen. Vidare om en brand när hela Guateque ödeläggs och om när den första bilen kommer till staden vilken i fyraåriga Emmas ögon tar skepnaden av ett monster.
Hjärtskärande är avsnittet där Maria tvingar sin indianska tjänstekvinna att lämna den nyfödde sonen på trappan till en främmande gård. Så småningom hamnar Emma och Helena på ett barnhem drivet av nunnorna där de utnyttjas som barnarbetskraft och tvingas brodera och tvätta smutstvätt, men Emma lyckas rymma och tar sig så småningom till Buenos Aires där hon blir konstnär.
3. Sladdisen: en bok om min barndom av Viveca Lärn (2019)
Att Viveca Lärn står stadigt med ett ben i Göteborg och det andra i Bohuslän är ingen hemlighet, men sin uppväxt i en konstnärlig och fritänkande familj där förmågan att dra en god historia alltid uppskattades mer än sanningen har hon inte berättat lika öppet om.
Med värme, humor och ett imponerande sinne för detaljer målas bilden av en stad, en familj och en mycket speciell liten flicka upp.
7 sätt att läka ditt barndomstrauma
Barn ses ofta som mycket motståndskraftiga och kan studsa tillbaka från nästan vilken situation som helst, men traumatiska upplevelser i barndomen kan få allvarliga och långvariga effekter långt in i vuxen ålder om de lämnas olösta. Barndomstrauma kan härröra från allt som får ett barn att känna sig hjälplöst och stör deras känsla av säkerhet och trygghet, inklusive: sexuella, fysiska eller verbala övergrepp; våld i hemmet; en instabil eller osäker miljö; separation från en förälder; försummelse; mobbning; allvarlig sjukdom; eller påträngande medicinska procedurer.
Om du lever med de känslomässiga och psykologiska konsekvenserna av en traumatisk barndom finns det hopp. Här är sju sätt att läka ditt barndomstrauma och återta ditt liv.
- Erkänn traumat för vad det är. Offer för barndomstrauma tillbringar ofta åratal med att minimera händelsen eller avfärda den genom att låtsas som att den inte hände eller genom att ge efter för skuldkänslor eller självbeskyllning. Det enda sättet du kan börja läka är att erkänna att en traumatisk händelse inträffade och att du inte var ansvarig för den.
- Återta kontrollen. Känslor av hjälplöshet kan bära över långt in i vuxen ålder och kan få dig att känna och agera som ett evigt offer, vilket får dig att göra val baserat på din tidigare smärta. När du är ett offer har det förflutna kontroll över din nutid. Men när du har övervunnit din smärta, kontrolleras nuet av dig. Det kan alltid finnas en kamp mellan det förflutna och nuet, men så länge du är villig att släppa de gamla försvar och kryckor du använde som barn för att navigera ditt trauma, kommer du att kunna återta kontrollen över ditt liv nu och läka din smärta.
- Sök stöd och isolera dig inte. En naturlig instinkt som många traumaöverlevande har är att dra sig undan från andra, men det kommer bara att göra saken värre. En stor del av läkningsprocessen är att ansluta till andra människor, så ansträng dig för att upprätthålla dina relationer och sök stöd. Prata med en pålitlig familjemedlem, vän eller rådgivare och överväg att gå med i en stödgrupp för överlevande från barndomstrauma.
- Ta hand om din hälsa. Din förmåga att hantera stress ökar om du är frisk. Upprätta en daglig rutin som gör att du kan vila mycket, äta en välbalanserad kost och träna regelbundet. Viktigast av allt, håll dig borta från alkohol och droger. Dessa kan ge tillfällig lindring men kommer oundvikligen att öka dina känslor av depression, ångest och isolering och kan förvärra dina traumasymtom.
- Lär dig den sanna innebörden av acceptans och att släppa taget. Bara för att du accepterar något betyder det inte att du omfamnar ditt trauma eller att du gillar det eller håller med om det. Acceptans betyder att du har bestämt vad du ska göra med den. Du kan bestämma dig för att låta det styra ditt liv eller så kan du bestämma dig för att låta det gå. Att släppa taget betyder inte ”poff!” det är magiskt borta. Att släppa taget innebär att inte längre låta dina dåliga minnen och känslor från en dålig barndom beröva dig själv att leva ett bra liv nu.
- Byt ut dåliga vanor med bra. Dåliga vanor kan ta sig många former, som negativitet och att alltid misstro andra, eller att vända sig till alkohol eller droger när känslorna blir för svåra att bära. Dåliga vanor kan vara svåra att bryta, särskilt när de används som kryckor för att hjälpa dig att undvika att återuppleva smärtan och trauman från din barndom. En stödgrupp eller en terapeut kan hjälpa dig att lära dig de verktyg som krävs för att bryta dina dåliga vanor och ersätta dem med bra.
- Ha tålamod med dig själv. När du har blivit allvarligt skadad som barn utvecklar du utomkontrollerade känslor, hopplöshet, försvarsmekanismer och skeva uppfattningar som är svåra att släppa taget om. Det kommer att ta mycket tid och hårt arbete att släppa taget om dessa känslor. Ha tålamod med dig själv och hedra dina framsteg, hur små de än kan verka. Det är de små segrarna i ditt tillfrisknande som så småningom kommer att hjälpa dig att vinna kampen för att läka ditt barndomstrauma.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022