Denise Rudberg, född 19 juni 1971, är en svensk författare. Under 1990-talet studerade hon dramaturgi i New York och har tidigare arbetat som nattklubbsvärdinna på Riche i Stockholm. Hon var, tillsammans med Camilla Läckberg, programledare för litteraturprogrammet Läckberg & Rudberg.
Det här är vår lista över Denise Rudbergs 5 bästa böcker du måste läsa.
1. Det första chiffret
Ny serie av Denise Rudberg! ”Det första chiffret” är första delen i en spännande serie i samma anda som Hidden Figures och Bletchley Circle. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.
Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner.
De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.
2. Under nio nätter
Nionde boken i den populära serien om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff. En varm sommarkväll sitter en man på sin balkong när han plötsligt hör ett konstigt ljud – ett desperat rop, en duns, sedan tystnad. Han ringer 112 men räddningstjänsten kommer aldrig.
När han går och lägger sig känns det som att han har inbillat sig hela händelsen. Fem år senare blir Marianne och hennes specialteam kontaktade för att utreda ett gammalt självmord begått av mannen till en känd livsstilsprofil.
Samtidigt börjar profilens nuvarande sambo att känna sig hotad. Privat får Torsten det riktigt körigt när hans exfru plötsligt ringer på dörren och behöver tillfälligt tak över huvudet. Marianne hamnar på en stökig middag som resulterar i en ny bekantskap hon helst velat vara utan. Även Augustins liv är ställt på kant och han grubblar intensivt över de stora frågorna.
3. Åtta steg bakom
I den åttonde boken i den populära serien om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff för Denise Rudberg oss åter bakom överklassens polerade fasader och visar att ingenting någonsin är som man tror.
En kväll maj 1988 försvinner den sjuttonåriga Isabelle Renaudot efter en bröllopsfest på Djurgården i Stockholm. Trettio år senare blir fallet återigen aktuellt i samband med en dokumentär om försvinnandet, och Marianne Jidhoff får uppgiften att ta utredningen vidare tillsammans med sin arbetsgrupp.
De anar att familjen Renaudots stora förmögenhet kan ha haft något med försvinnandet att göra. Den dittills förtegna familjen öppnar också dörren till gömda hemligheter som får en avgörande roll för fallets lösning. Men vad är sanning och vad är spekulationer?
Samtidigt anmäler en ung man sina misstankar om att han blir förföljd. Anmälan hamnar på polisassistent Augustin Madrids bord, och han börjar undra om inte hoten mot den unge mannen har en koppling till vad som hände den där försommarkvällen 1988.
4. Bara tre kan leka så
För ett par år sedan lanserade Denise Rudberg en helt ny genre – elegant crime. Första boken om Marianne Jidhoff, Ett litet snedsprång, blev starten på en ny fas i hennes författarskap, och hennes största framgång hittills. Konceptet består av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia makt, pengar, flärd och dekadens.
Den högt uppsatte och mycket folkkäre politikern Bror Hemros återfinns död i sitt hem på David Bagares gata i Stockholm. Mordet är extremt makabert. Han och hans hustru tycks ha haft ett ytterst normalt liv, men då man börjar nysta i fallet dyker miss-tanken upp att mordet hänger ihop med en prostitutionsutredning som polisen arbetat med i flera år, men som lagts ner på grund av bristande bevis.
Samtidigt försvinner två kvinnor, båda bosatta på Östermalm, under märkliga former under ett och samma dygn: Nadia Yvreus, 36 år och föräldraledig tvåbarnsmamma bosatt på Karlavägen tillsammans med sin make, och Nickis Ejlund, 45 år och innehavare av en exklusiv barnklädesbutik på Östermalm. Kan det finnas några samband med mordet på Hemros?
Detta är upptakten till den tredje boken i serien om åkla-garsekreterare Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid den trio som bildat en specialenhet inom polisen, och som i det tysta arbetar med fall där risken för läckor inom polisen måste elimineras totalt.
Marianne får i samma veva ett brev där en granne önskar att få köpa sommarhuset på Dalarö. Hon bestämmer sig för att ta med barnen dit för att diskutera vad som ska göras. För inte kan hon väl sälja sitt älskade Dalarö?
Torsten har fortfarande inte smält det faktum att hans son Noah är homosexuell, men tycker inte om sig själv för att han har problem med det. Samtidigt gör kollegan Pia en oväntad entré i hans ungkarlsliv, som tar all hans energi i anspråk.
Augustin drömmer alltmer om ett liv tillsammans med Elise, men är hon beredd att gå in i en ny relation så snart efter sin skilsmässa, och framför allt: är hon beredd att låta honom träffa sina barn?
Precis som i de tidigare böckerna bjuder Denise Rudberg i Bara tre kan leka så på en spännande berättelse parad med elegant underhållning i överklassens salonger.
5. Två gånger är en vana
2010 lanserade Denise Rudberg en helt ny genre – elegant crime. Första boken om Marianne Jidhoff, Ett litet snedsprång, blev starten på en ny fas i hennes författarskap, och hennes största framgång hittills. Konceptet består av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia – makt, pengar, flärd och dekadens.
Under mellandagarna sker ett märkligt överfall, riktat mot en av de anställda vid det välrenommerade investmentbolaget The Chinese Wall. Offret återfinns dagen efter, mycket svårt skadad. Uppenbarligen har förövaren varit ute efter att döda. Brottet är extremt hårdbevakat av media, och polisen blir snart varse att The Chinese Wall inte bara är ett lämpligt firmanamn utan också ett begrepp för hur alla inom företaget blockerar informationsflödet till omvärlden. Det är omöjligt att få till ett enda vittnesmål som kan leda utredningen vidare.
Offret, som de första dagarna svävar mellan liv och död, lyckas till slut bli så pass bra att ett förhör kan komma till stånd. Men också här blir det tvärnit, och polisen befinner sig i en återvändsgränd.
Det är Torsten Ehns nybildade spaningsenhet som utreder fallet. Han, Marianne och Augustin börjar tillsammans att gräva bakåt efter gamla brottskopplingar till företaget. Sakta men säkert växer en alltmer skrämmande bild fram, av en grupp män som strategiskt och med stor beslutsamhet arbetar för en mer konservativ hållning inom näringslivet. Ett av deras mål är att helt utesluta all kvinnlig närvaro på högre befattningar, och det tycks också finnas idéer om hur man inom äktenskapet bäst ska tukta sin kvinna.
Och medan jul övergår i nyår, champagnen flödar och raketerna brinner av sker ytterligare ett brott i skuggan av paljettklänningarna och kristallglasen.
Detta är upptakten till den andra boken i serien om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Precis som i Ett litet snedsprång bjuder Denise Rudberg på elegant underhållning i överklassens salonger, kryddad med en perfekt dos spänning.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022
Chiclit
Feelgood
Feelbad