5 böcker om psykisk ohälsa du måste läsa

Psykisk ohälsa är något det talas alldeles för lite om.

Det här är vår lista över de bästa böckerna om psykisk ohälsa du måste ta en titt på.

1. När ingen märker: en självbiografisk faktabok om ungas psykiska ohälsa av Emma Holmgren, Joel Jonsson (2020)

Pappa är sammanbiten när han drar med sig mig och min bonusbrorsa Erik ut på altanen. Min bonusmamma Anette syns inte till. Har de tagit henne? Nyfiket kikar jag in genom den solbländade rutan. När jag kupar händerna runt ansiktet kan jag se att de bär vapen och att de vänder upp och ner på allt därinne.

Joel är bara åtta år när han vaknar upp av att poliser stormar in i lägenheten. Efter det blir ingenting sik likt. Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår. Han förstår inte själv vad det är som känns så obehagligt i kroppen. När Joel är nitton år får ångesten i bröstet inte längre plats. Är han verkligen värd att leva?

I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad är egentligen psykisk ohälsa? Vad händer i kroppen vid stress och ångest? Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv?

När ingen märker riktar sig främst till unga vuxna (15+), men vi rekommenderar den även till ungdomar i högstadiet.

Boken är faktagranskad av Gunilla Bergsten, socionom, leg. psykoterapeut och enhetschef Bris Stöd online: ”Vi kan aldrig få nog av berättelser från människor som lärt sig något om livet. Särskilt berättelser från de som fortfarande är unga och bär sin barndom tätt intill sig – här har vi precis en sådan berättelse. En mycket viktig och läsvärd bok som behövs. För igenkänning och kunskap hos unga läsare och för vuxna som ska lyssna med extra fininställd hörsel.”

Av varje såld bok skänks 5 kronor till BRIS – Barnens rätt i samhället

2. Stress och psykisk ohälsa hos elever med autism av Diana Lorenz (2018)

Boken beskriver hur stress och psykisk ohälsa upplevs hos barn och unga med autismspektrumtillstånd. Här får du många exempel på konkreta lösningar i vardagen, med särskilt fokus på skolmiljön, en miljö där många unga befinner sig en stor del av vardagen.

Se även  Bra bok om avundsjuka: Avundsjuka i politik och samhällsliv av Gunnar Falkemark

Barn och unga med autism möter fler hinder i vardagen än andra. En brist på balans mellan förmåga och krav, höga stressnivåer och för lite återhämtning ger en ökad risk för psykisk ohälsa. Vad är det som stressar dem? Vad är annorlunda i sättet de upplever och bemästrar stress? Och det viktigaste: Hur kan vi hjälpa dem att hantera yttre påfrestningar och egna stressupplevelser?

Långvarig stress utan återhämtning kan leda till depression och annan psykisk problematik. Boken hjälper dig att uppmärksamma dessa tecken och avgöra om ungdomen behöver söka läkarvård.

Boken vänder sig till personal inom skolan, elevhälsan och andra verksamheter som arbetar med att stödja och vägleda ungdomar med neuropsykiatrisk problematik, liksom till föräldrar och andra närstående.

Författaren Diana Lorenz är socionom och utbildad psykolog med lång erfarenhet av arbete med ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat inom ungdomspsykiatrin med inriktning mot neuropsykiatriska tillstånd. Hon är nu verksam som kurator inom Tema Neuro på Karolinska Universitetssjukhus, som föreläsare och handledare.

3. Handbok för psykon : att leva med psykisk ohälsa av Tove Lundin (2018)

Dåre, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, psykisk hälsa, funkis, funktionssätt, galen, problem med nerverna, tokstolle, såna där. Kärt barn har många namn. Jag föredrar att kalla oss för psykon, det är både gulligt och lätt att säga. Dessutom tycker jag att det är hög tid att reclaima det ordet!

Psykisk ohälsa är det vanligaste hälsoproblemet i Sverige. Ungefär var fjärde svensk är ett psyko, även om jag är beredd att argumentera för att detta gäller mer eller mindre alla. Trots det är det något vi sällan pratar om, vilket gör det svårt att få tag på information, tips och råd. Därför har jag skrivit den här boken.

Boken beskriver lagar och rättigheter som är bra att känna till, tips på hur du tar dig ut på arbetsmarknaden, organiserar ditt liv, är förälder och accepterar din situation. Den innehåller listor på kända psykon som har gjort skillnad, bra mat och hur du kan ändra ditt beteende. Det finns till och med en lista på hur du skriver listor.

Oavsett om du redan är ett världsvant psyko eller om du nyss fått en diagnos, är anhörig eller jobbar med människor som inte mår bra kan du ha nytta av mina tips och råd.

/Författaren Tove Lundin

I Handbok för psykon – att leva med psykisk ohälsa tar Tove Lundin upp ett tungt och svårt ämne med värme, humor och glimten i ögat. Hon berättar med ett inifrånperspektiv och har stor förståelse för vad som kan ställa till med problem, och hur man övervinner dem.

Se även  Rädd för döden? 10 böcker om döden att spana in

Tove Lundin (född 1981) är frilansjournalist, föreläsare och jobbar med patientinflytande inom psykiatrin. Hon har jobbat med psykiatrifrågor sedan 2012 bland annat genom att föreläsa om adhd från ett inifrånperspektiv, vara ambassadör för riksförbundet Hjärnkoll, blogga och skriva artiklar om psykisk ohälsa. Hon bor i ett hus i skogen med sin sambo, deras tre barn, två kaniner och ett gäng hönor.

4. Unga med psykisk ohälsa, självskadebeteende och självmordstankar : en kunskapsöversikt av Ulrika Hallberg (2018)

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa, självskadebeteende och/eller självmordstankar. Samtidigt kan vi se att det fortfarande är tabu att prata om psykisk ohälsa.

Vad beror detta på och vad säger forskningen om denna utveckling?

Läs mer

Författaren har gått igenom den samlade forskningen inom detta område, och i den här boken delar hon på ett lättillgängligt sätt med sig av sina erfarenheter av och sin kunskap om ett både angeläget ämne och aktuellt samhällsproblem.

Boken tar avstamp i författarens egna smärtsamma upplevelse av en älskad dotters psykiska ohälsa, självskadebeteende och självmord. Sedan följer en strukturerad och pedagogisk redovisning av forskningen inom detta fält, som ger stöd och kunskap åt alla som i sina professioner möter unga med psykisk hälsa och självskadebeteende.

Boken vänder sig till studenter inom socionomprogrammet, psykologprogrammet och andra utbildningar inom bland annat socialpsykologi liksom till yrkesverksamma inom det sociala arbetets praktik.

Sagt om boken

Denna bok om unga med psykisk ohälsa, självskadebeteende och självmordstankar behövs. Detta på grund av den växande andel ungdomar som mår psykiskt dåligt, men också utifrån det ambitiösa helhetsperspektiv som bokens författare anlägger.

Boken inleds starkt med en berättelse om författarens egna smärtsamma erfarenhet av en älskad dotters självmord.

Den kunskapsgenomgång som följer ger redskap för förebyggande och åtgärdande arbete på bred front. Boken belyser alltifrån teorier om hur den psykiska ohälsan kan förstås till forskning om stödåtgärder, anhörigas och drabbades situation och behov samt förutsättningar hos olika samhälleliga aktörer att ge stöd och hjälp. Inte minst klargörs och diskuteras behovet av samverkan och att tydliggöra ansvar för förebyggande insatser för denna målgrupp.

Boken bör med fördel kunna användas i såväl utbildning som i direkt vardagligt arbete med ungdomar, av alla aktörer som kommer i kontakt med målgruppen inom vård, skola och socialtjänst. Jag vill även rekommendera den som ett underlag för gemensamt utvecklingsarbete kring samverkan mellan dessa aktörer.

Åsa Backlund, fil.dr och lektor i socialt arbete, Stockholms universitet

Se även  3 ljudböcker om ätstörningar du måste spana in

Om författarna
Ulrika Hallberg är socionom och docent i folkhälsovetenskap. Hon har under många år arbetat med forskning kring olika aspekter av funktionsnedsättningar och har gett ut ett flertal böcker inom området.

5. Omvårdnad vid psykisk ohälsa – – på grundnivå (bok + digital produkt) av Ingela Skärsäter, Lena Wiklund Gustin, Jan Arlebrink, Git-Marie Ejneborn Looi, Anniqa Foldemo (2019)

Boken presenterar översiktlig kunskap om psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomar och individers problematik rörande psykisk ohälsa. Den första delen fokuserar på den mest förekommande ohälsan inom psykiatrisk vård.

Den senare delen belyser viktiga områden som har betydelse för hur vården kring patienten kan förstås och hanteras, såsom vårdens miljö och organisation, attityder kring psykiska dilemman, närståendes medverkan och kvalitetsarbete inom psykiatrisk vård.

I denna tredje upplaga har tidigare kapitel uppdateras med ny forskning, och utvecklats med tanke på att sjuksköterskor träffar personer som lider av psykisk ohälsa också i andra former av vård än inom den psykiatriska vården.

Dessutom har några nya kapitel tillkommit som belyser barns övergång från barnpsykiatrisk vård till vuxen psykiatrisk vård och våld i nära relationer. Ytterligare två kapitel finns med som fokuserar på interaktioner och reflektioner kring vård av personer inom psykiatrisk heldygnsvård.

I fokus står den unga, den vuxna och den äldre individen och dennes problematik. Utgångspunkten är ett omvårdnadsperspektiv med hänvisningar till omgivande områden såsom medicin, sociologi, farmakologi och psykologi. Det genomgående perspektivet är omvårdnad vid psykisk ohälsa, även om de konkreta åtgärder som beskrivs också kan inspirera och vägleda andra professioner i deras hälsoarbete.

Boken vänder sig främst till studenter i grundutbildningen till sjuksköterska, men den kan också med fördel användas inom utbildningar med inriktning mot folkhälsa samt av kliniskt verksamma sjuksköterskor inom kommunal vård och primär- eller specialistvård.
Omvårdnad vid psykisk ohälsa – på grundnivå omfattar också en digital del. Vid sidan av den digitala versionen av boken finns material som underlättar studierna i form av kapitelsammanfattningar, övningar och sluttest.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇