3 böcker om Linux du måste läsa

Linux eller GNU/Linux är ett Unix-liknande operativsystem som till största delen, och i några varianter helt, består av fri programvara. Det är ett av de mer framstående exemplen på vad utveckling med fri programvara och öppen källkod har åstadkommit.

För dig som är nybörjare till Linux eller bara är på jakt efter att lära dig mer har vi nedan listat vad vi anser vara de 3 bästa böckerna om Linux på svenska.

1. Linux systemadministration från grunden av Jack-Benny Persson (2020)

Linux systemadministration från grunden lär dig allt du behöver för att komma igång att administrera Linuxdatorer, vare sig det är servrar på internet eller bärbara datorer.

Eller varför inte en Raspberry Pi för mätningar?

Linux är viktigare och större än någonsin. Det finns överallt. På servrarna som tillhandahåller många av de webbsidor du surfar på. Det finns i stora beräkningskluster, telefoner, bilar och underhållningssystem.

I början av boken får du grundläggande kunskaper om hur du arbetar med Linux. Här lär du dig bland annat hur Linux är uppbyggt, användbara kommandon, filsystemets uppbyggnad och hur du redigerar filer i både Nano och Vi.

Se även  7 bästa böckerna om digital marknadsföring 2021

Därefter lär du dig att skapa nya användare och grupper i systemet. Du lär dig också hur du sätter filrättigheter i Linux.

Mot mitten av boken lär du dig mer avancerade ämnen, så som textbearbetning, att skriva egna skalskript, administrera tjänster, processhantering, nätverkskonfiguration och mycket mer.

Boken fungerar för de flesta Linuxutgåvor. Men bland annat kapitlen om pakethantering och nätverkskonfiguration har skrivits speciellt för Red Hat, CentOS, Fedora, Debian och Ubuntu.

Till varje kapitel finns det övningsuppgifter så att du själv kan träna på det du lärt dig.

En del av övningsuppgifterna går utanför boken, och du måste då själv leta upp rätt kommandon i den inbyggda manualen.

Jack-Benny Persson har många års erfarenhet av främst Linux- och FreeBSD-system, men också av programmering. Intresset för datorer började redan i början av 1990-talet och har sedan dess bara fortsatt.

På gymnasiet läste han el & elektronik. Från 2013-2015 studerade han till Linux Systemspecialist vid EC-Utbildning.

Senast har han studerat journalistiskt skrivande.

Han har tidigare gett ut böckerna ”Grunderna i programmering” och ”C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris”. Han har också producerat videokurser om Linux.

2. GNU/Linux, Apache och nätverk av Andreas Önnebring (2013)

Den här boken handlar om systemadministration på Linuxsystem: drift av servrar för webb och mejl, hantering av domännamn, säkerhet och nätverk.

Se även  Lär dig AutoCAD: 3 bästa böckerna

Boken vänder sig till personer som vill lära sig GNU/Linux, Apache och nätverk för yrkesutövning som systemadministratör eller som avancerad hobby.

Boken behandlar de vanliga programmen Apache, BIND och Sendmail, liksom iptables och Nagios. Boken innehåller även utförlig information om TCP/IP och säkerhet.

Om författaren
Andreas Önnebring har jobbat som systemadministratör av GNU/Linux-system i 15 år. Andreas ger dig genvägarna till kunskaper och knep som hjälper dig med ditt mål: att hålla servrarna igång, utan avbrott.

Om HME Publishing
HME Publishing är förlaget DEXTs imprint för datahandböcker. HME Publishing ger ut handböcker för den nyfikna nybörjaren och den avancerade användaren. Våra författare visar de kreativa möjligheterna och stärker och inspirerar läsaren att utnyttja dem.

3. Effektivare Linux : kom igång med kommandoraden av Gareth Anderson, Tobias Hagberg (2010)

Nu i en andra utökad och förbättrad upplaga med fler än 250 kommandon och smarta knep!

Ta kommandot i Linux! Genom att lära dig att utnyttja kraften i Linux terminalfönster kan du åstadkomma mer på kortare tid.

Linux har ett användarvänligt grafisk gränssnitt. Men under huven finns skalet Bash och massor av smarta, kraftfulla kommandon som gör dig som användare ännu mera effektiv — oavsett om du är skrivbordsanvändare eller systemadministratör.

Boken lär dig fler än 170 kommandon och visar dig hur du kan

  • navigera i filsystemet och kopiera, flytta och hantera filer
  • trolla med textfiler: konvertera, söka och ersätta, sortera …
  • hantera och konvertera PDF-filer och bilder
  • konfigurera och testa nätverk, ansluta säkert till fjärrservrar
  • hantera filrättigheter, användare och säkerhetsinställningar
  • utvinna mer kraft ur kommandona med reguljära uttryck
  • koppla samman flera kommandon till nya superkommandon
Se även  Lär dig AutoCAD: 3 bästa böckerna

Effektivare Linux ger läsaren en genomgång av de vanligaste kommandona i Linux, med ett stort antal praktiska exempel. Boken är utmärkt dig som har använt Linux, UNIX eller Mac OS X en tid, men vill ta nästa steg och lära dig tygla hela kraften i datorn.

För erfarna användare fungerar boken som en effektiv referens.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇