2 böcker av Hans Rosling du måste läsa

Det är svårt att inte gilla Hans Rosling. Det här är 2 av hans bästa böcker.

1. Factfulness

Tio knep som hjälper dig att förstå världen.

”Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka.” – Hans Rosling

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar de hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre.

Med samma passion och folkbildningsiver som gjort Hans Rosling berömd visar han hur vi alla kan slippa stressas av en föråldrad bild av världen. Bara genom att ha en världsbild grundad på fakta kan medborgare, politiker och företagsledare fatta rätt beslut i en globaliserad samtid.

Boken är skriven av Hans Rosling tillsammans med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var även medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare.

Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är stiftelsen Gapminders andra två medgrundare. De arbetade tillsammans med Hans Rosling under 18 år. I dag föreläser de över hela världen och deras arbete med att tillgängliggöra forskning är flerfaldigt prisbelönt.

”Hans Rosling berättar historien om ’den mänskliga utvecklingens tysta mirakel’ som bara han kan. Men Factfulness gör mycket mer än så. Boken förklarar också varför framsteg ofta sker så hemligt och tyst, och lär läsarna hur man kan se dem tydligt.” – Melinda Gates

Närmare ett testamente i bokform kommer man inte. En gedigen och underhållande självhjälpsbok för världen … De behärskar till fulländning den svåra konsten att få fakta att dansa. Det är spänstigt, personligt och hela tiden angeläget. Trion serverar nämligen oceaner av genomanalyserad kunskap i kondenserat godisformat, på en nivå som man emellanåt frestas tro att även en amerikansk president borde kunna ta till sig. Överblicken blir nästan svindlande ibland.” – Dagens Nyheter

”En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen.”

Bill Gates

Factfulness : Tio knep som hjälper dig förstå världen är tillgänglig som ljudbok.

2. Hur jag lärde mig förstå världen

”Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon.” – Hans Rosling

Se även  John Steinbecks 5 bästa böcker du måste läsa

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

”Hur jag lärde mig förstå världen” är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare. Under det sista året av sitt liv arbetade han parallellt med två böcker. Factfulness, skriven med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, handlar om varför vi människor har så svårt att förstå världen och kommer ut våren 2018. Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings memoarer.

Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes första bok ”Det här är vår tid”, som handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren, gavs ut 2014 och nominerades till Stora Journalistpriset. Hon är idag verksam i Paris och arbetar främst för Sveriges Television.

”… en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen.” – Expressen

”Spännande som en äventyrsberättelse … underhållande och konkret i detaljerna.” – Dagens Nyheter

”En fantastisk historia… Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken.” – SVT Gokväll

” stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller” – Göteborgs-Posten

”Det är rakt, genuint och journalistiskt rappt” – BTJ

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad.

Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val.

Se även  5 bästa böckerna av Michael Chabon du måste läsa

Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln.

Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen.

Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017

Hur jag lärde mig förstå världen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Vem var Hans Rosling?

Hans Rosling, i sin helhet Hans Gösta Rosling, (född 27 juli 1948, Uppsala, Sverige – död 7 februari 2017, Uppsala),var en svensk läkare och statistiker som samlade statistik och använde datorprogram, rekvisita och sitt eget showmanship för att belysa fakta och trender som avslöjades av uppgifterna i en serie presentationer som gjorde honom till en YouTube-stjärna.

Hans mest kända föreläsning, ”The Best Stats You’ve Ever Seen”, presenterades på en TED-konferens 2006. Rosling använde statistik för att visa att den globala fertiliteten minskade och att eran av snabb befolkningstillväxt därför skulle ta slut i mitten av seklet; att skillnaden mellan utvecklade länder och utvecklingsländer har suddats ut; att den globala hälsan förbättras; och att extrem fattigdom i världen minskar.

Rosling studerade (1967–73) statistik och medicin vid Uppsala universitet och (1972) folkhälsa vid St. John’s Medical College i Bangalore (nuvarande Bengaluru), Indien. Han arbetade under stora delar av de följande 20 åren i Afrika – först i Moçambique, där han tjänstgjorde som distriktsläkare, och senare i Demokratiska republiken Kongo (som då kallades Zaire) och Tanzania. I den senare identifierade han och andra forskare orsaken till en paralytisk sjukdom som konsumtion av otillräckligt bearbetade kassavarötter, som innehåller höga nivåer av en prekursor till cyanid och utgör en stor del av kosten i alla tre länderna. Från 1996 var knuten till Karolinska Institutet.

2005 grundade Rosling Gapminder, en stiftelse som strävar efter att sätta fakta och statistik i en hållbar global utvecklings tjänst. Organisationens första projekt var utvecklingen av Trendalyzer-mjukvaran för att konvertera statistik över tid till animerad grafik som gjorde dem lätta att förstå. (Mjukvaran förvärvades av Google 2007.) Rosling höll föredrag vid flera TED-konferenser och skapade TV-dokumentärerna The Joy of Stats (2010) och Don’t Panic: The Truth about Population (2013).

Se även  Maria Gripes 3 bästa böcker genom tiderna

Varför du ska lyssna på Hans Rosling

Till och med de mest världsliga och berest bland oss ​​har fått sina perspektiv förskjutna av Hans Rosling.

Professor i global hälsa vid Sveriges Karolinska Institutet fokuserade hans arbete på att skingra vanliga myter om den så kallade utvecklingsvärlden, som (som han påpekade) inte längre är världar borta från väst. Faktum är att större delen av tredje världen är på samma väg mot hälsa och välstånd, och många länder rör sig dubbelt så snabbt som västerlandet gjorde.

Det som skilde Rosling från varandra var inte bara hans träffande observationer av breda sociala och ekonomiska trender, utan det fantastiska sättet han presenterade dem på.

Garanterat: Du har aldrig sett data presenteras så här. En presentation som spårar globala hälso- och fattigdomstrender borde vara, med ett ord: tråkig. Men i Roslings händer sjunger data. Trender kommer till liv. Och den stora bilden – vanligtvis i bästa fall disig – blir skarpt.

Roslings presentationer grundades på solid statistik (ofta hämtad från uppgifter från FN och Världsbanken), illustrerad av visualiseringsmjukvaran han utvecklade.

Animationerna förvandlar utvecklingsstatistik till rörliga bubblor och flödande kurvor som gör globala trender tydliga, intuitiva och till och med lekfulla. Under sina legendariska presentationer tog Rosling detta ett steg längre, och berättade animationerna med en sportintresserad känsla.

Rosling utvecklade den banbrytande mjukvaran bakom sina visualiseringar genom sin ideella organisation Gapminder, grundad med sin son och svärdotter. Den fria programvaran – som kan laddas med vilken data som helst – köptes av Google i mars 2007. (Rosling träffade Googles grundare på TED.)

Rosling började sin omfattande karriär som läkare och tillbringade många år på landsbygden i Afrika för att spåra en sällsynt paralytisk sjukdom (som han kallade konzo) och upptäckte dess orsak: hunger och dåligt bearbetad kassava.

Han var med och grundade Läkare utan gränser (Läkare utan gränser) Sverige, skrev en lärobok om global hälsa och initierade som professor vid Karolinska institutet i Stockholm viktiga internationella forskningssamarbeten. Han har också personligen bråkat med många statschefer, inklusive Fidel Castro.

Hans Rosling gick bort i februari 2017. Han är mycket saknad.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇