4 barnböcker om ADHD du bör köpa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Vi har tidigare sammanstÀllt en lista över de bÀsta böckerna om ADHD i vÄrt tycke, med undantaget att dessa böcker primÀrt riktar sig mot befolkningen som faktiskt kan lÀsa och förstÄ sig pÄ svÄra koncept i textform.

Det Àr inte riktigt alla i vÄr befolkning som utvecklat den förmÄgan riktigt Àn, varför vi valt att skapa en lista över de 4 bÀsta böckerna om ADHD för barn i vÄrt tycke.

1. Coolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg (2014) (9-12 Ă„r)

Hon försöker verkligen titta pÄ siffrorna. Försöker att inte lyssna pÄ alla de smÄ smÄ ljuden som ingen annan hör. I hennes huvud Àr volymen mycket högre Àn hos alla andra. Det vet hon. För ingen annan hör nÄt. De sitter ju oberörda. Som robotar.

Hon kan inte vara som dem, Àven om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden. Alice, 11 Är, gillar inte att hon har ADHD, men hon förstÄr att det finns fördelar.

Detta Àr en bok om ADHD som Àven lyfter fram styrkorna. Det Àr alltsÄ coolt med ADHD. Boken Àr tÀnkt som ett stöd för barn och deras förÀldrar, samt lÀrare i grundskolan.

2. Jag vill inte vÀnta! Har jag adhd? av Jessica Stigsdotter Axberg (2014/2018) (6-9 Är)

Linnéa har alltid haft svÄrt att sitta still och tycker det Àr trÄkigt att vÀnta. Linnéas mamma sÀger att det Àr för att hon tog jÀttelÄng tid pÄ sig att komma ut ur mammas mage. SÄ efter det har hon alltid haft brÄttom.

SĂ„ börjar boken om LinnĂ©a. Hon Ă€r en otroligt glad och energirik tjej som har massor av ”vill-inte-vĂ€nta-förmĂ„gor”. Har LinnĂ©a adhd för att hon inte kan sitta still? Vad hittar LinnĂ©a pĂ„ nĂ€r hon inte vill vĂ€nta?

LinnĂ©a behöver ocksĂ„ stunder nĂ€r hon drar sig tillbaka och ”stĂ€nger av” omvĂ€rlden en stund. FĂ„r hon den kvarten/halvtimmen – Ă€r hon snabbt tillbaka och har energi för lek och bus igen. 1:a upplagan av boken kom ut 2014, 2:a upplagan 2018.

Boken innehÄller ocksÄ
‱ Har man adhd om man inte kan sitta still?
‱ ”Kurragömma-pauser”och tips pĂ„ rörelse- och hjĂ€rnpauser
‱ Fakta om flickor med adhd – det skiljer sig frĂ„n pojkar

3. Jag har ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg (2015) (9-12 Ă„r)

Alice frĂ„n boken ”Coolt med ADHD ” har nu blivit 12 Ă„r och har fĂ„tt en styvpappa och en yngre styvbror. Omgivningen förstĂ„r inte alltid varför Alice gör som hon gör, och sjĂ€lv funderar den lite Ă€ldre Alice mer över sin diagnos.

Hon vet att det finns fördelar med att ha ADHD men hon tycker ibland att det Àr lite vÀl lÀtt för andra att lyfta fram de positiva sidorna.

Precis som föregĂ„ngaren “Coolt med ADHD” Ă€r detta en bok som lyfter fram styrkorna i diagnosen. Denna förmedlar Ă€ven att öppenhet och kunskap Ă€r viktigt. Boken Ă€r tĂ€nkt som ett stöd för barn och deras förĂ€ldrar, samt lĂ€rare i grundskolan.

4. Jippie! Jag har ADHD. av Jessica Stigsdotter Axberg (2012/2016) (6-9 Ă„r)

“Victor har sĂ„ mycket spring i benen. PĂ„ samlingen sitter alla barnen i ring och sjunger. Victor mĂ„ste absolut röra pĂ„ sig. Det gör nĂ€stan ont att sitta still.”
Boken handlar om Victor, som alltid varit vild, glad och nyfiken. I boken fÄr vi följa med tiden innan Victor utreds för ADHD, hur han kom till utredning och hur det blev efterÄt. Victor var i alla fall jÀtteglad och ropade Jag har ADHD!!! pÄ skolan nÀr han kom dit dagen efter att han fÄtt sin diagnos. 1:a upplagan av boken kom ut 2012, 2:a upplagan 2016.

Författaren vill “ADHD-frĂ€lsa” vĂ€rlden. Hon tror att ökad förstĂ„else för sin egen diagnos och frĂ„n utomstĂ„ende Ă€r avgörande för ett bra liv. Och att vi alla vinner pĂ„ det. Boken Ă€r illustrerad med fĂ€rgstarka, tydliga och talande bilder. Boken riktar sig till sĂ„vĂ€l barnet med ADHD som förĂ€ldrar och nĂ€rstĂ„ende.

Boken innehÄller ocksÄ fakta
Varför behövs en diagnos? samt
Vad Àr ADHD och diagnoskriterier.


Sammanfattningsvis Àr detta vad vi anser vara de bÀsta böckerna om ADHD för barn.

Vi hoppas de hjÀlper förklara för ditt barn att hen helt enkelt Àr lite annorlunda men att detta kan vara en superkraft.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!