Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 barnböcker om döden att läsa

Att förklara konceptet döden är aldrig lätt för ett barn.

Vi ger tips på 3 böcker som kan hjälpa dig på vägen.

1. Vem är död? av Stina Wirsén (2010)

Fågels farfar är död och fågels pappa är så ledsen. Efter begravningsceremonin i kyrkan vandrar fågel och hans föräldrar hem genom parken.

De funderar över vad som händer nu med farfar. Kanske blir han en fjäril? I parken träffar de också nalle och nalles mormor.

Fågel tycker att mormor ser lite gammal och skruttig ut – ska nalles mormor också dö? Men mormor säger att hon mår fint, hon ska inte dö nu!

Stina Wirséns berättelser är raka och enkla, men med stor finess och känsla hittar hon de små nyanserna som gör dem till mäktiga, dramatiska äventyr med starka känslor.

2. Billie Lou och Lille Bo på begravning av Sanna Larén, Anna Norin (2019)

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen.

– Vad gör man på en begravning egentligen? undrar Billie Lou.
– Pappa har sagt att man gråter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt.

På förskolan har Billie Lou och Lille Bo bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt. Det är nog först i ettan man får lära sig de lite svårare grejerna. – Vi får hjälpas åt, säger Billie Lou.

Billie Lou och Lille Bo på begravning är en berättelse ur barnets perspektiv, där sorgen och allvaret blandas med humor och värme.

3. Dödenboken av Pernilla Stalfelt (2011)

“Det här är en suverän och rolig bok om döden i dess olika aspekter, synnerligen professionellt genomförd. Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc.

Hon visar stor respekt för olika synsätt kring döden och gör det med mycket värme, medkänsla och charm. Dessutom är det en fin balans mellan det djupt tänkvärda kring döden och det humoristiska i framförandet.

En i högsta grad informativ och välbehövlig faktabok, som också presenterar människors mer fria fabuleringar kring döden. Man unnar alla små och stora barn att läsa den.”

– Isabelle Halvarsson, BTJ

Dödenboken gavs ut i original 1999.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇