3 barnböcker om döden att läsa

Att förklara konceptet döden är aldrig lätt för ett barn.

Död och sorg är naturliga delar av den mänskliga upplevelsen, men att ta upp så tunga ämnen med barn kan verka skrämmande. Det finns många sätt att dyka in i den här konversationen, och ett kraftfullt tillvägagångssätt är genom böcker.

Författare till barnböcker har tagit itu med hur man förklarar döden, känslorna som åtföljer förlust, sorgeprocessen och mer på ett åldersanpassat sätt. För att hjälpa föräldrar i dessa diskussioner har vi samlat ihop 3 barnböcker som hjälper barn att förstå död och sorg.

Vi ger tips på 3 böcker som kan hjälpa dig på vägen.

3 barnböcker om döden som hjälper barn förstå död och sorg

1. Vem är död? av Stina Wirsén (2010)

Fågels farfar är död och fågels pappa är så ledsen. Efter begravningsceremonin i kyrkan vandrar fågel och hans föräldrar hem genom parken.

De funderar över vad som händer nu med farfar. Kanske blir han en fjäril? I parken träffar de också nalle och nalles mormor.

Se även  3 barnböcker om traktorer att spana in

Fågel tycker att mormor ser lite gammal och skruttig ut – ska nalles mormor också dö? Men mormor säger att hon mår fint, hon ska inte dö nu!

Stina Wirséns berättelser är raka och enkla, men med stor finess och känsla hittar hon de små nyanserna som gör dem till mäktiga, dramatiska äventyr med starka känslor.

2. Billie Lou och Lille Bo på begravning av Sanna Larén, Anna Norin (2019)

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen.

– Vad gör man på en begravning egentligen? undrar Billie Lou.
– Pappa har sagt att man gråter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt.

På förskolan har Billie Lou och Lille Bo bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt. Det är nog först i ettan man får lära sig de lite svårare grejerna. – Vi får hjälpas åt, säger Billie Lou.

Billie Lou och Lille Bo på begravning är en berättelse ur barnets perspektiv, där sorgen och allvaret blandas med humor och värme.

3. Dödenboken av Pernilla Stalfelt (2011)

”Det här är en suverän och rolig bok om döden i dess olika aspekter, synnerligen professionellt genomförd. Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc.

Se även  3 barnböcker om matte du måste spana in

Hon visar stor respekt för olika synsätt kring döden och gör det med mycket värme, medkänsla och charm. Dessutom är det en fin balans mellan det djupt tänkvärda kring döden och det humoristiska i framförandet.

En i högsta grad informativ och välbehövlig faktabok, som också presenterar människors mer fria fabuleringar kring döden. Man unnar alla små och stora barn att läsa den.”

– Isabelle Halvarsson, BTJ

Dödenboken gavs ut i original 1999.


Det här är boklistan som föräldrar hoppas att de aldrig kommer att behöva, men den är ändå viktig. Dessa böcker är värdefulla resurser för att prata med barn om kärlek, sjukdom, död och stadierna av sorg – som alla är abstrakta begrepp som kan vara svåra för barn, särskilt unga, att förstå.

De 3 titlarna på den här listan kan också erbjuda stöd och tröst till barn som upplever de överväldigande känslorna av att förlora någon i sitt eget liv.

Det kan vara otroligt svårt att förklara tragedi och död för ett litet barn och att hjälpa dem att klara sig. Oavsett om din familj står inför en personlig förlust av en familjemedlem eller vän, eller kämpar med nyheterna om en gemenskap eller nationell tragedi, hitta några barnböcker som kan hjälpa barn att lära sig om att hantera sorgliga och skrämmande nyheter, död och sorg.

Se även  3 barnböcker om tåg att spana in

Läs igenom boken på egen hand först för att se om den är lämplig för ditt barn och passar din situation. Läs och diskutera bara en bok i taget med ditt barn så att han har tid att bearbeta dessa svåra koncept. Det hjälper att rådgöra med ditt barns barnläkare eller en psykolog, särskilt i fall av nära personlig förlust eller intensiva eller långvariga känslor.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇