4 barnböcker om båtar att spana in

Är ditt barn oerhört intresserad av båtar just nu?

Från den dag han föddes ville jag inspirera min son med sagor om havet, precis som jag hade blivit inspirerad när jag växte upp.

Jag såg det som en viktig del av att så fröna för en livstid i och runt båtar (se Få din familj att åka båt i 6 steg). Och så började jag leta runt efter båtböcker för barn – böcker som kanske kunde fånga hans intresse för segling, båtar och havet.

Här är en lista över några av de underbara böcker jag upptäckte i både min barndom och hittills under hans.

Vi har mest fokuserat på bilderböcker i den här listan (även om vi inte kunde missa Svalor och Amazoner, som kan läsas högt mycket yngre än man kan tro).

Åldersintervallet är egentligen för barn i åldern från födseln till runt sju års ålder.

Första boken är en klassiker de flesta av oss som är uppväxta på 90-talet minns mycket, mycket väl.

4 barnböcker om båtar att spana in

1. Mulle Meck bygger en båt av George Johansson, Jens Ahlbom (1994)

Mulle Meck byggde en gång en bil. Mulle och boxern Buffa tar sig en åktur. Men vägen tar slut vid en strand. Det är en bra bil som Mulle byggt, men den har ett fel – den kan inte köra över vatten.

Se även  3 barnböcker om påsk att spana in

Mulle funderar. Han är ivrig att komma ut på havet. Skulle han inte kunna bygga sig en båt?

2. Skräck på båten

Det är kväll och Viktor och Gustav är ute på stan. Det är snart dags att gå hem, för Gustav får inte vara ute när det är mörkt. De närmar sig hamnen, och Viktor lockar med Gustav till en stor, tom båt som ligger där. De smyger sig ombord för att utforska båten …

Se även  3 grymma vattenmålarböcker du bör köpa till ditt barn

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Skräck på båten är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Nils & Maja 2 – Nils och Majas båtäventyr

Nils och Maja är i morfars stuga vid havet. Stackars barn. Ni saknar att åka båt, säger morfar. Hans båt är nämligen trasig. Men Nils och Maja saknar faktiskt inte alls att åka båt. De har roligt, samlar snäckor, bygger sandslott och plockar hallon.

En dag stövlar morfar in i stugan med flytväst på. Han har ordnat en båt! Fast hur ska det gå när morfar bara ropar Gasa! och vill göra allt på sitt sätt?

Nils och Majas båtäventyr är andra delen i den Christina Lindströms lättlästa serie om två ganska olika syskon och deras vardag. Illustrerar gör Ingrid Flygare.

Nils & Maja 2 – Nils och Majas båtäventyr är tillgänglig som e-bok.

4. Sagan om spökbåten


Har du en liten båtälskare där hemma?

Se även  5 barnböcker av Kristina Ohlsson du måste spana in

Från bogserbåtar, till roddbåtar, till speedbåtar, till ångbåtar – tur för dig, det verkar finnas en barnbok om det, för vilket bättre transportsätt finns det för vågade räddningar, modiga äventyr och tappra resor hem?

Vi hoppas att du gillar dessa barnböcker om båtar lika mycket som vi gör! Lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇