7 böcker av Vladimir Nabokov alla bör lÀsa (utöver Lolita)

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Vladimir Nabokov Àr en av de mest berömda ryssfödda författarna, vars berömda roman Lolita Àr en av de 100 bÀsta romanerna pÄ 1900-talet.

Under sin nÀstan 50-Äriga skrivkarriÀr bidrog Nabokov med cirka 20 romaner, över 10 novellböcker, tillsammans med flera dikter och översÀttningar till litteraturvÀrlden.

Vi har valt ut sju böcker av den stora författaren som du bör lÀgga pÄ din lÀslista. Det hÀr Àr vÄr lista över 7 böcker av Vladimir Nabokov vi anser att alla bör ha lÀst i alla fall en gÄng.

1. Mary (1926)

Nabokovs första roman, Mary, publicerad under pseudonymet V.Sirin, utvecklas i ett pensionat i Berlin, dÀr den tidigare vita vaktofficern Lev Glebovich Ganin bor, omgiven av en grupp seriokomiska ryska emigranter.

Ganin pÄminner om sin första kÀrleksaffÀr med en söt tjej som heter Mary och upptÀcker snart att Mary Àr hustrun till sin oattraktiva granne som snart kommer till Berlin.

2. Pale Fire (1962)

VÀrldens första hypertextroman, Pale Fire, Àr konstruerad kring en 999-rads dikt av en fiktiv författare som heter John Shane, som komponerade den strax före sin död.

Ett förord och en kommentar av akademiker och John Shanes kollega Charles Kinbote föregÄr och avbryter texten för att bilda en ny typ av berÀttelse.

En tragikomedi i högsta bemÀrkelse, den hÀr boken kommer att roa dig med allusive ironi och spÀnna dig med spÀnningen i en detektivhistoria.

3. The Defense (2015)

En av Nabokovs mest kÀnda romaner, Försvaret, bygger pÄ livshistorien om författarens vÀn Curt von Bardeleben, som begick sjÀlvmord 1924. Luzhin, en socialt besvÀrlig pojke, omfamnar schack för att fly frÄn sin vardag.

Men nÀr han utvecklas inom konsten att bemÀstra schack blir hans band med verkligheten lösare tills han oÄterkalleligt faller i galenskap.

4. The Gift (1938)

En fascinerande bit av metafiction, sÀrskilt Àlskad av ryska lÀsare, The Gift skrevs under Nabokovs Berlin-period.

Du kommer genast att kĂ€nna igen författaren i den unga emigrationshuvudpersonen; nĂ€r Nabokov mĂ€sterligt blandar prosa och poesi, förenar hans hjĂ€lte sjĂ€lvsökning och en strĂ€van efter kĂ€rlek – samtidigt som han utforskar det ryska litterĂ€ra arvet.

5. Transparent Things (1972)

SlÀppt 1972 berÀttar Transparent Things en historia om en amerikansk redaktör, Hugh Preston, som pÄminner om sina fyra besök i en liten by i Schweiz, som strÀckte sig över tvÄ decennier.

Under sin första resa följer Preston, en mycket ung man vid den tiden, sin far; andra gÄngen tilldelas han att intervjua den excentriska författaren R. Minnet om hans tredje besök förmörkas av tragedi, mord och galenskap.

Slutligen, pÄ sin fjÀrde resa till Schweiz, försonar Preston med sitt förflutna.

6. Pnin (1957)

Huvudpersonen i denna hjÀrtvÀrmande roman Àr Timofey Pnin, en ryskfödd docent som bor i USA pÄ 50-talet. Författaren skildrar ironiskt nog livet för lite desorienterad rysk intelligentsia, mot bakgrund av den första vÄgen av sovjetisk invandring.

7. Invitation to the Beheading (1935)

Denna kafkaiska roman, som spelas i ett fiktivt land, berĂ€ttar en historia om den unge mannen Cincinnatus C., anklagad för ”gnostisk turpitude” och dömd till döden genom halshuggning.

Romanen berÀttar om sina sista 20 dagar i ett absurt fÀngelse, dÀr vilseledande fÀngelsevakter, den 12-Äriga dotter till fÀngelsedirektören, som förmodligen inspirerade Nabokovs Lolita, och hans bödel som Àr förklÀdd till en medfÄng besöker honom.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över 7 böcker av Vladimir Nabokov vi anser att alla bör ha lÀst i alla fall en gÄng. Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!