1. Vägen till Klockrike
I centrum i ”Vägen till Klockrike” står luffaren Bolle och hans vandringar genom ett Sverige som snart är på väg att i grunden förändras genom industrialiseringen. Men kring Bolle väver Martinson fritt ett nät av episoder som ger oss hela luffarnas värld: de ändlösa grusvägarna genom tät barrskog och de leende insjöarna som erbjuder svalka åt fötterna, de bofastas instinktiva rädsla för luffarna, konsten att tigga utan att provocera, de fruktade ridande poliserna och straffarbetet i Berget, tadlarna men också folket i mildgårdarna, och så alla Bolles kamrater i utstöttheten – Magerlången, Vägdamm och filosofen Sandemar. Det är hos vandringsmännen och deras dröm om friheten som Martinson har sitt hjärta, och han delar deras misstro mot de besuttna och deras värnande om sitt och sig själva. I ”Vägen till Klockrike” återskapar Martinson med mirakulös konkretion en nästintill försvunnen värld, men den diskussionen han för om möjligheterna att leva vid sidan om samhället men nära centrala livsvärden känns lika aktuell idag som 1948 när boken första gången kom ut.
Vägen till Klockrike är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Nässlorna blomma
Martin får en svår start i livet när hans föräldrar lämnar honom och hans syskon. Fadern dör medan modern emigrerar till Amerika. Martin hamnar då under kommunens beskydd, eller snarare våld. För att uthärda de dåliga förhållandena tar han sin tillflykt till drömmarnas och skolans värld. Sammanlagt är han på tre fosterhem innan han beslutar sig för att rymma efter en misshandel. Handlingen är förlagd till Blekinge och tar sin början omkring sekelskiftet.
Harry Edmund Martinson (1904-1978) räknas som en av våra stora författare och poeter under 1900-talet. Han mottog Frödingstipendiet 1947 och Nobelpriset i litteratur 1974 (tillsammans med Eyvind Johnson).
Nässlorna blomma är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Dikter om ljus och mörker
Tungt haven äter på tidens berg
och bergen samlas i tidens hav.
Där skogen fanns djupnar fiskens dalar.
Där haven låg susar skogen sval.
Världsklockor tickar och rymden glimmar.
Allt växlar läge och ordningstal.
Harry Martinson föddes 1904 i Jämshög i Blekinge och avled i Stockholm 1978. Under sitt liv belönades han med många olika utmärkelser, däribland De Nios pris (1938), SvD:s litteraturpris (1944), Bellmanspriset (1951 och 1962), Litteraturfrämjandets stora pris (1955) och Nobelpriset 1974 tillsammans med Eyvind Johnson.
Dikter om ljus och mörker publicerades första gången 1971.
Dikter om ljus och mörker är tillgänglig som e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022