13 klassiska noveller du kan lÀsa pÄ en dag!

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Att plocka upp en bok med klassisk litteratur kan verka som en stor utmaning – en stor investering av tid och mental energi.

Dessa 13 romaner bevisar emellertid en gÄng för alla att en bok inte behöver vara lÄng för att vara meningsfull, imponerande, kÀnslomÀssigt utmanande och vackert skriven.

Ta med en av dessa för en solig eftermiddag i parken eller en mysig kaffe pÄ en regnig dag och dyk in.

The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde

Oscar Wilde Àr frÀmst kÀnd som en komisk dramatiker, men med The Picture of Dorian Gray vÀnder han sitt bitande vitt mot en kritik av fÄfÀnga i hans Älder.

Dorian Gray Ă€r en ung och stilig man som vill förbli vacker till varje pris – sĂ„ medan han lever ett hedonistiskt liv och behandlar alla i det hemskt, Ă„ldras hans portrĂ€tt i hans stĂ€lle.

Ursprungligen attackerad som alltför uppenbart sensuell, Àr detta nu vördad som ett av Wildes största verk.

The Outsider av Albert Camus

The Outsider – eller The Stranger – av Albert Camus Ă€r ett av de största exemplen pĂ„ bĂ„de absurd och existentialismens filosofi. Den följer livet av Meursault, en apatisk fransk algerier, före och efter ett avgörande ögonblick i hans liv.

Meursault klarar inte att bry sig om nÄgonting som hÀnder honom, sÄ romanen slutar som en meditation pÄ existensens meningslöshet. Le Monde utsÄgs 1942 till en av de 100 böckerna frÄn 1900-talet.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby, allmĂ€nt erkĂ€nd som en av de största böckerna som nĂ„gonsin skrivits, erbjuder det som till en början verkar vara ett lĂ€ttsinnigt, romantiskt fönster in i livet för den övre skorpan under ‘Roaring Twenties’.

Historien blir dock mörkare nĂ€r den fortsĂ€tter och i slutĂ€ndan ber den om försiktighet frĂ„n lĂ€saren – vad som först verkade vara det yttersta av lyx som förvandlas till dekadens och överflöd, och karaktĂ€rerna tappar sin glittrande glans som sin sanna naturen avslöjar sig.

Animal Farm av George Orwell

Skriven 1945 innan vĂ€st hade brutit med Sovjetunionen – och nĂ€r Stalin fortfarande var ganska vĂ€l respekterad – tog Orwells allegoriska roman som beskriver hĂ€ndelserna under den ryska revolutionen 1917 en stund att hitta ett förlag, men det blev populĂ€rt snabbt efterĂ„t. Orwell placerar de olika sovjetiska ledarna i boken som grisar pĂ„ en gĂ„rd, som tar över den och förĂ€ndrar sĂ€ttet. Historiens frĂ€msta skurk, en gris som heter Napoleon, Ă€r Orwells representation av Stalin.

Den gamla mannen och havet | Ernest Hemingway
Hemingways sista stora verk, The Old Man and the Sea, var en del av det som ledde Hemingway till ett Nobelpris i litteratur 1954. Genom att berÀtta en till synes enkel historia om en gammal fiskare som kÀmpar för att fÄnga en jÀtte marlin, Àr detta Hemingway, mÀstare i ren skrift utan onödiga ord, pÄ sitt bÀsta. Historien Àr Àkta och rÄ och drar dig in i en situation som du som lÀsare aldrig kommer att stöta pÄ i verkligheten.

The Quiet American av Graham Greene

Eftersom dess antikrigsteman en gÄng uppfattades som antiamerikanska, Àr Graham Greenes klassiker The Quiet American en tydlig kommentar till det meningslösa i krig. Det inspirerades av den tid som Greene tillbringade i franska Indokina som krigskorrespondent, och nÀr man lÀste boken Àr det mycket tydligt att Greene skrev om en plats och en frÄga som hade en betydande effekt pÄ honom. TÀnk pÄ det som en spionroman med mycket mer djup.

The Pearl av John Steinbeck

Anpassad frÄn en mexikansk folksaga, The Pearl Àr John Steinbecks klassiker om en ung man som hittar en stor, vacker pÀrla som han hoppas att han kan sÀlja till ett bra pris för att betala en lÀkare för att behandla sitt sjuka barn. Men i processen tar pÀrlan fram den vÀrsta girighet och ondska hos de mÀnniskor som mannen kommer i kontakt med. Det Àr en kort lÀsning, men en riktigt svÄrslagen lÀsning.

Slaughterhouse-Five av Kurt Vonnegut

Slaughterhouse-Five kanske klockar in som en av de lÀngre romanerna pÄ den hÀr listan, men mellan utomjordingarna, tidsresor, andra vÀrldskrigets historia och personliga anekdoter kommer du knappast att mÀrka att nÄgon tid har gÄtt efter den tid du avslutar med Vonneguts mest ikoniska roman.

Uppenbarligen baserad pÄ Vonneguts egen tid som POW i Dresden under andra vÀrldskriget, omfattar denna bok sÄ mycket mer och trotsar helt kategorisering av nÄgot slag.

Kanske litteraturvetenskap skulle vara det bÀsta sÀttet att beskriva det, men du mÄste lÀsa det sjÀlv för att bestÀmma.

The Day of the Locust av Nathanael West

The Day of the Locust ligger i Hollywood och visar den smutsiga magen pÄ denna mest idealiserade amerikanska lokal.

Skriven 1939 erbjuder denna bok kommentarer om den stora depressionen, Àven om West vÀldigt allmÀnt bestÀmde sig för att i stort sett kommentera den förmodade misslyckandet med den amerikanska drömmen.

Som sÄ mÄnga klassiska författare dog Nathanael West utan att nÄgonsin förestÀlla sig den framgÄng som hans roman skulle fortsÀtta uppnÄ.

Det kom in pÄ flera listor över Ärhundradets bÀsta böcker, och du vet varför sÄ snart du börjar upptÀcka Wests författarskap.

One Day in the Life of Ivan Denisovich av Alexander Solzhenitsyn

Alexander Solzhenitsyn överlevde tiden i en gulag och berÀttade sedan för vÀrlden om sin erfarenhet i denna roman, som följer en fÄnge, Ivan Denisovich, i extraordinÀr detalj under en dag i gulagen.

Beskrivningarna Àr oklanderliga, vilket gör det möjligt för lÀsarna att förestÀlla sig allt frÄn kojer till soppan som fÄngarna fÄr vid mÄltiderna.

Överraskande tillĂ€t den sovjetiska regeringen att detta skulle publiceras direkt, med endast begrĂ€nsad censur 1962, under deras liberaliseringsperiod.

The Metamorphosis av Franz Kafka

Det hÀr kan vara den kortaste romanen pÄ listan, men eftersom Kafkas böcker Àr notoriskt tÀta kommer du att upptÀcka att du förmodligen kommer att behöva hela dagen med den hÀr.

PÄ typiskt Kafka-sÀtt börjar historien med den oförklarliga omvandlingen av huvudpersonen, Gregor Samsa, till en jÀtteinsekt.

Det gÄr inte att byta tillbaka, boken utforskar sedan mÀnniskans nya liv som en insekt. Ursprungligen publicerad pÄ tyska, har The Metamorphosis översatts till otaliga sprÄk och anses vara en av de bÀsta fiktionerna som nÄgonsin skrivits.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Ray Bradburys klassiska roman Àr uppkallad efter den temperatur vid vilken papper spontant tar eld, eftersom berÀttelsen spelas in i en dystopisk framtid dÀr brandmÀn inte finns för att slÀcka brÀnder.

Bradburys inspiration nÀr han skrev stycket 1953 var den amerikanska politikens karaktÀr under den tiden, Àven kallad McCarthy-eran, dÄ brinnande böcker var ett verkligt hot.

Night av Elie Wiesel

Natten Àr den kortaste vÀgen för att fÄ en viss förstÄelse om förintelsen för förintelsen, enkel och enkel. Den Àr baserad pÄ Elie Wiesels egen tid i koncentrationslÀgren, och den Àr den första och mest fruktansvÀrda av trilogin som han skrev om sin eventuella process att krypa tillbaka till det verkliga livet.

Natten Àr inte pÄ nÄgot sÀtt en trevlig lÀsning, men det bör vara obligatorisk lÀsning för hela mÀnskligheten; att komma ihÄg dessa hÀndelser Àr nyckeln till att inte upprepa dem.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)