3 barnböcker om yoga du måste spana in

Våra barn är stressade…

Detta låter så konstigt, men det är sant. På grund av konstiga påtryckningar och sorgliga verkligheter lider många små barn av ångest och rädsla.

Ett sätt att hjälpa dessa känslor avta är att integrera yoga och meditation i deras dagliga liv. Jag kommer att säga det här ofta: vuxna kan också dra nytta av allt detta.

Ju tidigare vi börjar, desto mer fördelaktigt kan mindfulness vara. Även om du är en ny mamma som aldrig har suttit och mediterats och andats i fem minuter, kan du också dra nytta av det. Det är aldrig för sent att vara yogi, och det är aldrig för tidigt att börja heller.

Här är några användbara barnböcker om yoga vi rekommenderar.

3 barnböcker om yoga du måste spana in

1. Sagoyoga: övningar för barn i yoga, andning, avslappning och meditation av Filippa Odevall (2017)

Lek och må bra med yoga

Se även  3 barnböcker om mod du måste spana in

Andas som ett lejon, balansera som en surfare och bli smidig som en kobra! Sagoyoga innehåller fem berättelser som på ett lekfullt sätt introducerar barn till yoga. Genom att kliva in i sagans värld och härma allt från flygplan till fjärilar tränas styrka, smidighet och balans.

Förutom den mer fysiska yogan finns här också sagor med övningar för att träna avslappning, andning och enkel meditation. Det här är en bok för såväl nybörjare som erfarna yogautövare som vill hitta ett roligt och tillgängligt sätt att introducera yoga till sina barn. Förutom sagorna finns fakta om yoga och utförliga beskrivningar och illustrationer av en mängd yogapositioner.

Med boken som hjälpmedel går det alltså utmärkt att släppa loss fantasin och hitta på egna yogasagor. Och kom ihåg – i sagoyogans värld finns inget rätt eller fel.

Boken innehåller fem sagor: Djungeläventyr (fysisk yoga), Luftballongfärden (fysisk yoga), Djuren på bondgården (andning), Tågresan genom kroppen (avslappning), Lugnet i universum (meditation).

Se även  Lär barn tvätta händerna med 3 böcker

Sagoyoga innehåller dessutom fakta om yoga, andning, avslappning och meditation, flera övningar och detaljerade illustrationer som steg-för-steg visar hur yogapositionerna går till.

2. Lek Yoga av Lorena V Pajalunga (2018)

Lugn, självförtroende och en ökad koncentrationsförmåga är bara några av fördelarna när barn börjar med yoga i en tidig ålder! Denna bok, utvecklad i samarbete med Italian Association of Yoga for Kids, beskriver steg för steg tjugo olika positioner inspirerade av barnens mest älskade djur. Att prova på denna gamla disciplin har aldrig varit så lätt och roligt!

3. Allt är möjligt : en upptäcktsfärd med hjälp av yoga av Azusa Itagaki, Asia Pietrzyk (2016)

Idén till barnboken föddes när Azusa arbetade med japansk sagoyoga på Solna Stadsbibliotek. I projektet bearbetade hon folksagor från Japan, som hon omvandlade till pedagogiska övningar där kroppen och andningen hamnar i fokus. Barnen blir aktiva deltagare i berättelserna genom att förvandla sig till olika karaktärer. Boken är anpassade för barn i åldrarna 4 och uppåt.


Yoga är en uråldrig praktik från Indien som använder andningstekniker, träning och meditation. Det används för att förbättra både andlig och fysisk hälsa och harmoni.

Se även  5 barnböcker i 3D värda att uppleva

Barn så unga som två år kan börja lära sig grundläggande ställningar och principer för yoga. Dessa yogaböcker för barn är ett bra sätt att introducera barn till yoga och uppmuntra dem att bli friskare människor.

Här är vår familjs bästa val för barnböcker om yoga. Lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇