3 barnböcker om vikingar du måste spana in

Om ditt barn är fascinerat av vikingastrider och allt som har med Thor och Oden att göra, så har vi sammanställt några grymma boktips just för dig.

Vad tänker du på när du hör ordet “Viking”? En stor, hårig man som viftar med en yxa när han hoppar av en båt, kanske? Även om detta är en del av att vara en viking, är det inte hela historien.

Vikingavärlden var mycket bredare och mer fantastisk än så. Jag har alltid varit fascinerad av vikingarnas färgstarka och kaotiska värld, och dessa böcker är perfekta för att utforska deras tro och hur de såg på världen (eller borde det vara nio världar?).

3 barnböcker om vikingar du måste spana in

1. Lätta fakta om vikingar av Stephanie Turnbull (2020)

Vikingarna var både krigare och upptäcktsresande.
Hur bodde de?
Vilka var deras gudar?
Hur byggde de sina båtar?
Detta och mycket mer får du veta här.

Serien Lätta fakta med stor stil och många bilder.

2. Halvdan och Meia. Bland trälar och gudar – äventyr och fakta om vikingar av Martin Widmark (2018)

Ett spännande äventyr som också är en faktabok om vikingar! Författaren Martin Widmark och arkeologen och illustratören Mats Vänehem tar oss med till vikingatidens Uppåkra, som för tusen år sedan var Nordens centrum för makt och handel.

Vännerna Halvdan och Meia ställs inför ett svårt val när de träffar på två trälar och efter en farofylld flykt till Lund hamnar de mitt i ett bråk mellan kung Tveskägg och hans farbror.

Julen 2018 kommer böckerna om Halvdan och Meia som film med Peter Haber i huvudrollen och det blir även ett brädspel.

Vikingaspelet är ett världsomfattande och spännande familjeäventyr, där du och din familj även lär er mer om vikingatiden.

Trots att Halvdan och Meia kommer från rivaliserande byar och tror på olika gudar så är de bästa vänner. När de anländer till Uppåkra tillsammans med smeden Björn beger de sig iväg på egen hand för att offra i templet, där de träffar på en mystisk völva. Snart går det upp för Halvdan och Meia att Uppåkra håller på att förändras.

Flera gårdar i trakten har bränts ned och templet ska rivas. När Halvdan och Meia träffar på två trälpojkar kastas de också in i ett spännande äventyr.

För att rädda bröderna undan ett hemskt öde ger de sig ut på en farofylld flykt till den kristna staden Lund, där de snubblar rakt in i ett bråk mellan kung Tveskägg och hans farbror som ser ut att ställa till det ordentligt för dem allihop.

Halvdan och Meia – Bland gudar och trälar är både en spännande berättelse och en faktabok av Martin Widmark med livfulla illustrationer av arkeologen och vikingaexperten Mats Vänehem.

Mötet med kristendomen och influenser från resten av Europa gör vikingatiden till en dynamisk och spännande del av vår historia som är högst aktuell idag. Lär dig om vikingarnas vardagsliv, makthavare och gudar.

Följ med in i Uppåkras hantverkskvarter och gårdar, till tempelområdet och vidare till den nya staden Lund, där husen är stora och fina och en ny kyrka håller på att byggas.

Om Uppåkra

I tusen år var Uppåkra i Skåne Nordens största stad. Från romartiden till vikingatiden var det en central plats för handel, härskare och gudar. Men när vikingarnas kungar kristnades och staden Lund byggdes övergav människorna Uppåkra.

Staden föll i glömska ända tills man i vår tid återupptäckte platsen. På senare år har arkeologer hittat tiotusentals historiska föremål på platsen och nu kan du även uppleva fornlämningen på plats på Uppåkra Arkeologiska Centrum.

Följ dem på Facebook för mer info: https://www.facebook.com/uppakra.

Om serien

Det finns tio böcker om vännerna Halvdan och Meia. Tillsammans råkar de ut för spännande äventyr där deras lojalitet, mod och påhittighet ställs på prov gång på gång.

Upplev hur livet i Norden var på vikingatiden och följ med Halvdan och Meia ut i världen, från sagornas Island till den mäktiga staden Miklagård.

3. Riktiga vikingar! av Bengt-Erik Engholm (2017)

“En mycket fin bok fylld av både humor och sakkunskap. Den ger inte enbart en uppdaterad bild av vikingen utan även en bra ingång för den som ännu inte bekantat sig med vikingatiden.” Historievärlden, Bo Eriksson, redaktör på Historisk tidskrift

Alla vet väl hur en riktig viking ser ut? Men den bild vi har av vikingatiden bygger till stor del på spännande historier skrivna på 1800-talet. Där framställdes vikingarna som äventyrliga hjältar. Levde det inga andra människor på den tiden? Var alla stora, skäggiga muskelknuttar som roffade åt sig det som var andras?

Bengt-Erik Engholm nyanserar bilden av vikingar och låter kvinnor, barn, samer och andra nordbor också få plats. Lekfullt och målande om nordbornas resor, samernas nåjder, månadernas namn och människor med makt. Boken är rikt illustrerad av Jonna Björnstjerna, som med stor humor och inkänning gör det här till lustfylld läsning utöver det vanliga.

Bengt-Erik Engholm har skrivit flera uppskattade faktaböcker för barn. Fakirer tilldelades Bokjuryns pris för bästa faktabok 2010. I samma serie finns även böckerna Fladdermöss, Skelett, Havsvidunder och Snor. 2016 utkom han tillsammans med illustratören Jojo Falk med den uppmärksammade faktabilderboken Löss.

Jonna Björnstjerna är illustratör och barnboksförfattare. För Natur & Kultur har hon tidigare illustrerat böckerna Den öde graven, Rida med döden och Vålnaden på vinden, skrivna av Dan Höjer, samt böckerna om Karla Brottare av Anders Sparring.

“En mycket fin bok fylld av både humor och sakkunskap. Den ger inte enbart en uppdaterad bild av vikingen utan även en bra ingång för den som ännu inte bekantat sig med vikingatiden.” Bo Eriksson, Historisk Tidskrift

“Här snappar han åter upp barns intresse för ekivoka ting och gör rolig och verklig kunskap av det. Han använder en lättsam ton, lite som om barn själva berättat, och får hjälp av Jonna Björnstjernas skojiga teckningar som också bär drag av barns tecknande.” Susanne Holmlund, Ljusnan

“En fakta-tät och lättsam berättelse.” Lena Kjersén-Edman, Västerbottens-Kuriren

“Det är en imponerande bredd i en så liten och kompakt bok som är föredömlig i hur man kan berätta om historia för barn.” Henrik Höjer, Populär Arkeologi

“Det här är en fantastisk bok för alla som vill lära sig mer om vikingar på ett jättelätt och roligt sätt!” Vikingaliv

En mycket fin bok fylld av både humor och sakkunskap. Den ger inte enbart en uppdaterad bild av vikingen utan även en bra ingång för den som ännu inte bekantat sig med vikingatiden.
Bo Eriksson, Hitorisk Tidskrift

Vi hoppas vikingböckerna vi tipsar om i det här inlägget uppskattas enormt av dig och dina barn!


Lite fakta om vikingar

Vi tänker på vikingar som legendens arga krigare. Berömda för att bränna byar och döda invånarna, dessa människor har rykte om sig att vara våldsamma. Men medan vikingarna invaderade och erövrade, finns det förmodligen många saker om vikingarna som du inte vet.

Vilka var vikingarna?

Historieböcker, romaner och filmer har lärt oss att vikingar var hårda sjöfarande stridsmän med horn på hjälmen och blont flätat skägg. De plundrade bosättningar för förnödenheter och tog människor till slavar. Mycket av detta är sant, men vikingarna gjorde mycket mer än så.

Bönder

Vikingarna levde för länge sedan, från 900-talet till 1000-talet. Vikingar var mestadels bönder. Under större delen av året odlade dessa män och kvinnor grisar och får och odlade havre och korn.

Vikingarna kom från Skandinavien, en grupp länder i norra Europa som inkluderar Norge, Danmark, Sverige, Finland och Island. Dessa länder har väder som är kallt och regnigt. Det är inte lätt att odla i dessa länder eftersom marken är stenig och bergig och tiden när grödor kan växa är kort.

Sjöfolk och inkräktare

Vikingarna var väldigt duktiga på att navigera, eller hitta rätt. De reste mycket i haven och uppfann en anordning som hjälpte dem att veta vart de skulle gå genom att använda solen. De uppfann också en båt som kallas långbåt eller långskepp. Dessa snabba båtar tillät dem att resa hundratals mil för att byta ull, fisk och valrossbetar med andra grupper av människor.

När grödorna inte växte tillräckligt bra för att föda sin befolkning använde vikingarna sina långskepp för att invadera andra delar av Europa, inklusive det som nu är Irland, England, Tyskland och vissa delar av Frankrike. Invasionerna var ofta blodiga, med lokalbefolkningen som togs som slavar. Det är förmodligen så vikingarna fick sitt skräckinjagande rykte.

Vikingarna koloniserade många av dessa platser, vilket innebar att de tog över regeringar och gav folket deras språk och seder, vilket förändrade deras kultur för alltid. Faktum är att vi delvis har vikingarna att tacka för det engelska språket. Orden arg, dö, rot, skalle, make, fräkna och torsdag, för att nämna några, kommer från vikingarna!

Vikingakläder

Vikingar bar inte alls hjälmar med horn på! Deras hjälmar var helt enkelt menade att skydda deras huvuden under strid. Historiker tror att när berättelserna berättades om dessa människor, lade artister som ritade bilder för berättelserna till horn för att få dem att verka läskigare.

Inlägg senast uppdaterat: 12 november, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Nabil

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇