4 barnböcker om enhörningar att spana in

Vi tipsar om enhörningsböcker för barn 👌

Som pappa till tre flickor är det ingen överraskning att enhörningar är en stor grej i mitt hus. Det finns trots allt inget bättre än en glittrande vit häst med ett magiskt horn som glider nedför regnbågar och försvarar de oskyldiga från de onda.

Oavsett om du letar efter en magisk berättelse att läsa för ett litet barn eller något för att få din fantasi att flöda, här är 4 fantastiska barnböcker om enhörningar för pojkar och flickor i alla åldrar.

4 barnböcker om enhörningar att spana in

1. Hjälparbyrån. Fallet med den försvunna enhörningen av Daniel Edfeldt (2015)

Nova stod tyst en stund och tänkte efter. En hjälparbyrå? Det lät inte alls lika tufft som en detektivbyrå. Inte ens i närheten. Men det var ändå bättre än ingenting alls. Och helt klart roligare än att sitta under ett träd tills det började växa mossa ur öronen.

Tvillingarna Nova och Simon har haft ett högst ordinärt sommarlov hittills, men från och med dagen de startar sin halvhemliga hjälparbyrå kommer ingenting någonsin vara alldagligt längre. ?Vi löser alla typer av problem? lyder byråns paroll, och så blir det också. Fast ingen av dem hade förstås kunnat förvänta sig att en liten, olycklig skogstomte skulle knacka på och be om deras hjälp med att finna ett försvunnet, magiskt enhörningsföl! Första delen av nya lättlästa serien Hjälparbyrån är en hisnande resa in i det okända ? där långt ifrån allt är ofarligt och mysigt.

Se även  3 böcker om friidrott för dig & ditt barn

”I bästa sagostil med många fantastiska väsen tar författaren oss med in i sagoskogen. De två huvudpersonerna kompletterar varandra bra med sina personligheter, en impulsiv och en mer teoretisk tänkare. På ett vardagligt och enkelt språk berättas historien i Fallet med den försvunna enhörningen, underhållande med mycket värme och detaljerat så det är lätt för läsaren att göra sina egna bilder. Huvudpersonerna och de olika väsen som medverkar beskrivs tydligt med alla sina olika egenskaper, det är lätt att bilda sig en egen uppfattning om dem man möter i texten. Illustrationerna av Mats Minnhagen är tydliga, svartvita teckningar som knyter väl an till texten.Till högläsning fungerar texten utmärkt och läsaren utlovas också fler äventyr med tvillingarna.”
BTJ-häftet nr 12, 2015. Lektör Eva E:Son Fransson

”Författaren som tidigare producerade och skrev manus till tv- och datorspel, blandar med frejdig fantasi nutidsmarkörer och sagans ingredienser i en spännande mix, där varje kapitel slutar på klippans brant. Man blir nyfiken och vänder blad.? -Länstidningen Östersund

2. Isfesten

Det är vinter på Enhörningsön och Zoe ser fram emot Isfesten.

Hon ska dit med sin bästa vän Astra, en magisk enhörning. Men när förtrollade snöflingor börjar falla fryser alla enhörningar till is, och snart ligger hela ön i frusen dvala..

Se även  3 barnböcker om starka tjejer att spana in

Vem står bakom den onda förtrollningen och hur ska Zoe och Astra kunna rädda ön?

Isfesten är tillgänglig som e-bok.

3. Älvor hatar ponnyer

Trodde du att älvor var vackra och snälla små varelser som alltid hjälper till? Då trodde du fel! Älvorna som dyker upp på äppelodlingen, där Xander har sin magi-show med de regnbågs-kräkande enhörningarna, är allt annat än snälla och hjälpsamma. Och självklart är det Xander som måste lista ut ett sätt att få iväg älvorna därifrån.

Tokroligt, magiskt och helskruvat! I den andra boken om Xander och de regnbågs-kräkande enhörningarna träffar vi nya knasiga, magiska varelser. En kapitelbok fylld av humor, ironi, zombie-enhörningar, elaka älv-insekter och, såklart, en nervös men påhittig, magi-älskande pojke!

Hegas böcker – lätta att läsa. Svåra att motstå.

Älvor hatar ponnyer är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Magi stinker!

I sin jakt på magi stöter Xander på några mystiska varelser i skogen. Är det enhörningar? Eller är det monster? Nej, det är zombie-enhörningar! Och av någon anledning kräks de regnbågar överallt … Vad har hänt med dessa en gång vackra magiska djur? Och vad ska Xander göra med denna otippade upptäckt?

Knasig humor där vi får se våra älskade sago-väsen ur nya vinklar! I den första boken om den helt vanliga, lite tafatta pojken Xander, får vi följa med när han lär känna tre förvisade enhörningar med zombie-sjuka. En knäpp och fantasieggande kapitelbok för den som är sugen på skruvad humor!

Se även  3 barnböcker om vikingar du måste spana in

Hegas böcker – lätta att läsa. Svåra att motstå.

Magi stinker! är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Vad är det med enhörningar? Varför älskar vi dem så!

Är det förtrogenhet med deras hästkroppar som drar in oss för att känna oss som om vi känner dem som följeslagare?

Med bara tillägget av ett mytiskt horn (några gnistrar och möjligen en regnbågsman) förhöjs plötsligt ett välbekant och vänligt djur till majestätiskt och magiskt … en imaginär och legendarisk varelse som verkar som om den verkligen skulle kunna existera.

Idén med en enhörning känns både trygg och fantastisk!

Därför hoppas vi dessa barnböcker om enhörningar är passar perfekt där hemma i bokhyllan!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇