5 populära barnböcker från 90-talet att spana in

1. Vi bakar och lagar mat: Recept som alla kan klara av Bisse Grenert (1993)

Lätta recept som alla kan klara, stora som små. Boken vänder sig både till den som inte kan läsa så bra än och till den som nästan aldrig bakat eller lagat mat.

Med denna bok till hjälp i köket blir det enkelt att lyckas!

Roliga, tydliga teckningar och kortfattade texter visar steg för steg hur man gör för att kunna baka och laga mat hur lätt som helst. Följer man bara instruktionerna kan man sedan enkelt göra sitt eget mellanmål och kanske till och med bjuda på middag!

Bland recepten finns förstås frallor, bullar, kakor och chokladbollar men även pizza, äppelpaj och muffins. Maträtterna är allt från kokt ägg och smörgåsar i våffeljärn till köttfärsbiffar, fiskgratin och pannkaka.

För idé och recept svarar Bisse Grenert, för teckningar och formgivning Marianne Lilliér.

2. Tomtemaskinen av Sven Nordqvist (1994)

Tomtemaskinen är den spännande historien om hur Pettson ömmar för katten Findus, och vill att tomten ska komma också till honom på julafton. Men Pettson vill inte att grannarna ska tro att han är tokig som tomtar för en katt. Det blir inte lätt att ordna och att hålla hemligt.

3. Minus och stora världen av Sven Nordqvist (1994)

Sagan om Minus, som vill ut och se sig om i världen, bygger på barnens lust att träna räkning. Minus möter olika figurer från 1 till 10. Textens och bildernas idérikedom och humor ger lustfylld träning i att räkna.

Typiska SVen Nordqvist-illustrationer med många detaljer i bilderna.

4. Pettson Tältar av Sven Nordqvist (1995)

Pettson och Findus tältar, grillar aborre och har det väldigt mysigt. Men så blir de väckta av … grannen Gustavsson!

5. Tuppens minut av Sven Nordqvist (1996)

Pettson har skaffat en tupp till hönorna. Findus gillar inte tuppen, han tycker att tuppen låter för mycket och gör sig viktig.

Han försöker övertala Pettson att göra sig av med tuppen, men Pettson vill inte. Då försöker Findus att få tuppen att sluta gala.

Han gör upp regler om hur mycket tuppen får gala (och det är inte mycket alls!) och påstår att det är Pettsons regler. Då mår tuppen inte bra och lämnar gården.

Hönsen tror nog att tuppen kommer att klara sig på egen hand, och så ser de fram emot de små kycklingarna som ligger i äggen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇