3 barnböcker om häxor värda att spana in

Känner du den där elaka kylan i luften? När temperaturen sjunker, löv börjar fladdra i vinden och uppmärksamheten börjar vändas mot Halloween-kostymer, kommer kacklande häxor att börja dyka upp överallt.

Det finns ingen bättre tid att mysa med en bra häxbok än under Halloween. Från roliga och fåniga bilderböcker till kusligare, äventyrsfyllda unga vuxna romaner, dessa häxcentrerade berättelser kommer att förtrolla dig genom Halloween-säsongen och framåt!

3 barnböcker om häxor värda att spana in

1. I häxornas tid av Maj Bylock (2010)

Pang! Ett skott! Anneli springer rakt in i skogen. Nu är de här för att hämta henne! De som kallar henne häxa. Runt henne dånar forsen, men sakta förvandlas dånet till musik. Där ute i vattnet sitter någon …

Att kunna bota sjuka och därför bli kallad häxa kunde kosta livet förr i världen. Häxor skulle brännas på bål! I häxornas tid bygger på ett domsprotokoll från 1600-talet där en 11-årig flicka stod inför rätta.

I första delen, Häxprovet, ska Anneli passa sina småsyskon. Men stugan börjar brinna och skräckslagen springer hon ut i skogen. Gamla Ylva som kan bota sjuka och ibland kallas häxa tar hand om henne och lär henne sin botarkonst.

I andra delen, Häxans dotter, flyr Anneli för att inte bli utpekad som häxa. Hon upplever mycket hemskt men möter också kärleken.

I tredje delen, Häxpojken, följer vi hennes son Ulv som har ärvt Annelis förmåga att bota sjuka. Han anar att hans mor kan vara en sådan som folk kallar häxa och… Läs själv!

Se även  3 barnböcker om insekter att läsa

Serien omfattar ytterligare fyra delar som inte ingår i denna upplaga: Häxguldet, Häxkatten, Häxbrygden och Häxdoktorn.

Maj Bylock är en av våra flitigaste och mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare, huvudsakligen av böcker med historisk anknytning. Förutom sin egen stora produktion har hon under många år återberättat en rad klassiker i serien Äventyrsklassiker.

2006 utnämndes hon till hedersdoktor vid Karlstads universitet.

2. Häxor i tunnelbanan av Martin Olczak (2012)

Tillsammans med Betty och Rurik fortsätter Jack sökandet efter sin mamma och pappa.

Nu har de allt de behöver för att hitta dem: den mytomspunna Silverkompassen och hårstrån från Jacks föräldrar. De har också fått reda på något som ställer allt på ända – Jack är inte den enda trollkunniga människan i stan.

Det finns en trollkunnig till, och hon har förvandlat Jacks föräldrar till varulvar. Ska Jack lyckas rädda dem och lösa dem ur förtrollningen?

Det drar ihop sig till en nästan outhärdligt spännande upplösning!

3. Nelly Rapp och häxornas natt av Martin Widmark (2015)

Nelly och Valle vet hur man tacklar monster och andra farligheter med hjälp av Lugn, Lärdom och List. Men dessa ”tre L” kan knappt mäta sig med en äkta häxmästares krafter.

Kan deras nya kunskaper om magiska örter – och deras drastiska effekter – stoppa den häxkunnige greven från att förverkliga sin iskalla plan?Femtonde äventyret med Nelly Rapp, barnens favorit som toppat Barnboksjuryns val flera år i rad.

Se även  3 böcker för att lära barn motsatser

Nelly och Valle går på kurs på Monsterakademin under påsklovet. Stärkta av sina nya monsterkunskaper tar de sig in i häxmästarens slott där han håller middag.

En årlig tillställning där det påstås att den häxkunnige greven lurar iväg arga och missnöjda kvinnor till Blåkulla för att förvandla dem till häxor – för att på så sätt skapa en bättre värld på jorden för sig själv och sina likar …

Ska Nelly och Valle lyckas stoppa häxmästaren från att förverkliga sin iskalla plan? Det blir ett extra nervpirrigt uppdrag för monsteragenterna eftersom deras lärare LENA-SLEVA ingår i grevens utvalda skara av arga kvinnor i år …


Litteraturvärlden är full av minnesvärda, roliga, magiska och läskiga berättelser om häxor. Från Shakespeares berömda häxor som tar hand om deras kokande hopkok med ett ”dubbelt, dubbelt slit och problem”, till minnesvärda kultklassiska häxor från 1970- och 1980-talet, det finns berättelser för alla läsare. Barnlitteraturens värld har sin egen andel älskade häxkaraktärer.

I den här listan har vi samlat de bästa barnböckerna om häxor. På den här listan finns några välkända häxor, som Hermione, Winnie the Witch och Miss Viola Swamp. Det finns också berättelser om mindre kända häxkaraktärer som du kommer att bli glad (och kanske skrämd!) över att träffa, som en liten flickhäxa från en modig liten häxa.

Och även om det är en lista om häxor så finns det historier om häxor och trollkarlar, katter, kvastskaft, fladdermöss, spindlar, vårtor. . . de roliga sakerna som alla läsare älskar (eller fruktar!) med häxor. Listan innehåller tre typer av böcker – tavla, bild och kapitel – för att tilltala en rad barn.

Se även  3 barnböcker om Ramadan att spana in

Bilderböcker är bäst för småbarn och barn i lågstadiet, oavsett om de ska läsa högt tillsammans eller för unga läsare som lär sig läsa på egen hand. Berättelser om tavlor och bilderböcker är i allmänhet menade att underhålla och kommer inte att innehålla innehåll som kan vara skrämmande, även om föräldrar och andra nära och kära fortfarande bör vara kloka, särskilt med en känslig läsare.

Kapitelböcker på listan är bäst för låg- och mellanläsare runt tidig mellanstadieålder.

Njut av listan och låt oss veta vilka titlar du skulle lägga till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇