3 barnböcker om lycka att spana in

Det krävs bara en bok för att få ditt barn att le och se glädjen i livets små saker. Kolla in våra val av barnböcker om lycka nedan.

Glädje och lycka är en hörnsten i hur barn lär sig att trivas, så vi bestämde oss för att göra en lista med böcker som kan hjälpa oss att vårda den. När vi sökte oss igenom bokhyllor och minnen, fortsatte listan över böcker som vi förknippar med glädje bara att växa, inklusive böcker som vi bär med oss från barndomen och andra som vi har fallit pladask för som föräldrar eller lärare.

För det här laget går böcker och glädje hand i hand. Så vi bestämde oss för att begränsa vårt fokus till att lista 3 barnböcker som går ett steg längre – de väckte inte bara glädje för oss utan de hjälpte också till att lära oss och våra barn hur man hittar lycka långt efter att vi stängt böckernas omslag. Vi hoppas att dessa böcker hjälper dig att inspirera dina barn till att bli lyckliga!

3 barnböcker om lycka vi rekommenderar

1. Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz (2010)

Den här natten kan Dunne inte sova. ”Räkna får!” säger pappa. Men Dunne räknar andra saker i stället: alla gånger hon varit lycklig – och olycklig.

Se även  3 barnböcker om att få syskon värda att läsa

Dunne har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis! Att gå i skolan utan att ha kompisar är ju värsta mardrömmen, mycket värre än att inte kunna lära sig det där med att läsa och skriva.

Vilken tur att Dunne och Ella Frida hittar varandra på skolgården redan nästa dag. De börjar gunga ihop och det fortsätter de med hela höstterminen.

Dunne är lycklig, och när hon och pappa firar jul hos mormor och morfar kan hon inte låta bli att längta efter att skolan ska börja – för då får hon träffa sin bästis igen. Men något har hänt under lovet. Ella Frida klarar inte av att berätta vad, fröken får göra det.

Och Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen …

Mitt lyckliga liv utsågs till The New York Times Most Notable Books 2013 och nominerades till Deutsche Jugendliteraturpreis 2012.

2. Sist jag var som lyckligast av Rose Lagercrantz (2014)

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson, uppskattade barnboksveteraner med ett vitalt samarbete sen länge, berättar vidare om Dunne i ettan i denna tredje fristående bok. Lättläst för nybörjarläsaren med kort koncentrerad text och roliga mitt i prick-bilder.

Se även  10 bästa målarböckerna för barn 2021

Just när sommarlovet står för dörren händer det som bara inte får hända: Dunnes pappa blir allvarligt skadad vid en bilolycka. ”Jag måste träffa min pappa! Nu!” tjuter Dunne. När hon får se honom på sjukhuset viskar hon hans namn.

Men han bara sover, ända tills Dunne skriker ”pappa!” så högt hon kan. Då slår han upp ögonen och ser snabbt på henne – och sluter dem igen. ”Pappa kommer att bli bra”, lugnar doktorn, ”men det tar tid, minst hela sommarlovet.”

Dunne blir lättad, men mest trött, som man kan bli när man varit riktigt rädd. Hon vill helst tänka på något helt annat, som skolavslutningen och liljekonvaljer. Får man bli lycklig av deras doft när pappa ligger på sjukhus?

Och får man ta ett glädjeskutt när bästa kompisen Ella Frida ringer från Norrköping och frågar om man vill följa med till deras sommarö? Ja, man får det!

Man får leva och vara glad, och Dunne jublar inombords – för hon är bra på att ta livet som det är, och hon vägrar sluta tro på under! Under kan ske varje dag … En varm och innerlig berättelse om sorg och glädje, inte minst om Dunnes stora kärlek till pappa. De tidigare böckerna om Dunne heter Mitt lyckliga liv (2010) och Mitt hjärta hoppar och skrattar (2012).

Se även  4 barnböcker om enhörningar att spana in

Båda har hyllats och fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands, framför allt i Tyskland. Mitt lyckliga liv ansågs vara ”Årets bästa barnbok” enligt Sölvesborgs-Tidningen. Sagt om My happy life (översättningen av Mitt lyckliga liv):”A quietly compelling book for young readers.” Carolyn Phelan, Booklist”This is an uplifting book /…/ a joy to read and to share.” wakingbraincells.com

3. Lycklige Alfons Åberg av Gunilla Bergström (2002)

Måste julen alltid ta slut?

Alfons och pappa vill inte att det ska bli vanlig vardag igen. Men det vill farmor!


För dig som vill få lyckliga barn är dessa barnböcker ett perfekt verktyg. Lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇