3 barnböcker om odling du måste spana in

1. Odla: steg för steg av Clara Lidström, Annakarin Nyberg (2015)

Varför finns det inte fler faktaböcker som barn kan använda utan inblandning från föräldrar? Ur den tanken föddes idén till Clara Lidströms och Annakarin Nybergs gör-det-själv-böcker för barn. En serie böcker som vänder sig till lågstadiebarnet som gillar att baka, fixa och odla.

Odla innehåller tydliga beskrivningar på lätta odlingsprojekt att pyssla med, till exempel att odla tomater och solrosor, sätta vitlök och laga vitlöksost, göra ett spel av bönor eller varför inte se vad naturens skafferi har att erbjuda? Alla beskrivningarna är lekfullt illustrerade i steg-för-steg-form av Katy Kimbell och Li Söderberg.

2. Vi odlar smultron av Sarah Vegna, Astrid Tolke (2018)

En bok om den lekfulla vardagen med ett litet barn!

Odla smultron!
Hämta fröer.
Ner i jorden.
Jordig på handen!
Torka på pappa?

Se även  2 barnböcker om tennis att spana in

OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. MILJÖ OCH HÅLLBARHET: På OLIKA vill vi värna det hållbara och klimatkloka läsandet. Därför trycks våra böcker på andra sidan Östersjön, i Baltikum, på ett FSC-märkt papper och på ett tryckeri som är certifierat med Svanen. Lite närmare, lite dyrare, mycket bättre!

Sagt om boken:

Det är snyggt hur man visar att tiden går genom familjens byte av kläder. […] Bilderna är detaljrika och gestaltar familjens odlingsprojekt med mycket värme. […] Vi odlar smultron är en fin vardagsskildring av hur ett frö blir till ätbart bär och hur man med enkla medel kan odla själv hemma.
BTJ, Sarah Magnusson

Se även  3 barnböcker om lucia att läsa

Så enkla berättelser om verklighetsnära händelser och så mysigt att läsa ihop.
– 365 böcker du borde läsa

3. Castor odlar av Lars Klinting (2009)

Barn i 15 länder knåpar nu med svenska Castor! Den fjärde boken om Castor är precis lika genialt enkel och entusiasmerande som de tidigare.

När Castors blomma har vissnat planterar han och Frippe vita bönor istället.

Det blir både blommor, blad, nya bönor att plantera och en smaskig måltid. Som vanligt underbara illustrationer, exakt rätt mängd fakta och några ord att fylla förrådet med.

Se även  3 barnböcker om döden att läsa

Längst bak i boken finns en bönguide och några odlingstips. (3-6 år).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇