3 barnböcker om andra världskriget att spana in

Krig kan vara ett svårt ämne för barn att förstå ordentligt, särskilt konflikten under andra världskriget.

Från klassiska favoriter till nyare titlar, dessa böcker för barn och tonåringar tar en mängd olika sätt att representera händelserna under andra världskriget.

Dessa böcker kommer att hjälpa barn att förstå händelserna i en av de mest intressanta perioderna i modern historia: andra världskriget. På den här listan hittar du historisk fiktion för att ge sammanhang för tidsperioden och förmedla hur det verkligen kändes för kämpar vid frontlinjen, barn och familjer där hemma, och judar som gömts eller skickats till koncentrationsläger.

Du hittar också engagerande fackböcker som hjälper nyfikna barn att lära sig fakta (eller slutföra uppgifter för historielektionen).

3 barnböcker om andra världskriget att spana in

1. Andra världskriget av Torsten Bengtsson (2019)

Den här boken handlar om andra världskriget, som började 1939 och höll på i sex år. Kriget började i Europa och spred sig till andra delar av världen. Bomber och granater träffade inte bara soldater, utan också vanliga människor.

I Europa dog över 40 miljoner människor i kriget som kan sammanfattas i en rad dramatiska och avgörande händelser. Regeringen försökte hålla Sverige utanför kriget.

Ändå påverkades vi, och påverkas än i dag, av det blodiga kriget. I boken får vi också träffa Max som var 14 år och bodde i Köln när kriget började. Han berättar hur livet var under kriget.

Boken Andra världskriget är mer omfångsrik än de andra böckerna i serien. För att kunna berätta om den hittills mest omfattande konflikten i världen omfattar boken 40 sidor.

I faktaserien Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena.

Se även  5 populära barnböcker från 90-talet att spana in

Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen.

Böckerna kan med fördel användas till elever med kognitiva funktionsnedsättningar, till elever med läs- och skrivsvårigheter eller till elever som har ett reducerat ordförråd.

Faktaserien utarbetas i nära samarbete med pedagoger inom särskolan, SvA-pedagoger samt pedagoger med erfarenhet av elever med språkstörningar.

Till serien finns även en handledning (Genväg till Aha-serien), som beställs separat.

2. Andra världskriget: kriget som förändrade världen av Peter Chrisp (2021)

Andra världskriget: kriget som förändrade världen berättar den dramatiska historien om kriget som ägde rum mellan 1939 och 1945.

Boken är fylld med intressanta fakta, många spännande bilder, kartor och dokument som levandegör historien. Hur var det att bo ombord på en ubåt? Varför skickades brittiska barn ut på landet? Och var ägde de största slaget rum?

Boken är framtagen tillsammans med Imperial War Museum i London vars uppgift är att samla in och bevara objekt från krig och historierna från de som levt, kämpat och dött i krig och konflikter sedan 1914.

3. På liv och död i andra världskrigets skugga av Kim M Kimselius (2013)

En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden!

En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.

”Underbar och lärorik bok om en epok som ALDRIG får glömmas! Älskade den!” Författaren Bo Wiberg

Se även  3 böcker om att börja i förskoleklass ditt barn måste läsa

”Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden… genom att beskriva händelserna från olika sidor, t.ex. den tyska familjen eller judarna i koncentrationslägren, får man en översikt som skapar perspektiv och ger boken en extra dimension.” BTJ lektör Agneta Blomgren

”En riktigt bra bok, trots ett väldigt känsligt ämne är denna boken helt sjukt bra! Rekommenderar den djupt!” Maja på bloggen Drakfrukt

”Jag har läst båda böckerna som är spännande och verklighetstrogna. Du är värd allt beröm för dina fina skildringar och böckerna kan varmt rekommenderas!” Lena Andersson

”Trots ett tema som är både känsligt och tabubelagt tycker jag att Kim har gjort ett storartat jobb med den här boken.” Annelie Nilsson

”En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona.” Ingela Svensson

”Mycket bra skrivet! Personligt och fångande!” Kristina Fridensköld

”Otroligt spännande och ruskigt intressant!” Roxana Kaboli

”Denna bok var kusligt bra…

Som vanligt var karaktärerna och miljöerna suveränt gestaltade.” Kristina Simars bokblogg

Kim M Kimselius historiska äventyrsberättelser om Theo och Ramona är mycket populära och översatta till sex språk.

Böckerna är fulla av fakta, samtidigt som de är spännande och svåra att lägga ifrån sig. Dessutom avslutas varje bok med en gedigen faktadel. Många skolor använder Kimselius böcker som temaböcker.

Utdrag ur boken:
Tilly och Ulrika hade varit de sista som tryckts in i godsvagnen, sedan hade den stora trädörren dragits igen mitt framför deras ansikten.

Människorna runt dem pressade på. De stod hårt packade och kunde inte ens lyfta sina armar. Ulrika såg upp på de små ynkliga rektangulära gallerförsedda öppningarna långt uppe vid taket, som släppte in ljus och luft, men alldeles för lite av båda sakerna.

”Jag kommer att dö”, viskade Ulrika, tyst för sig själv, eftersom hon hade insett att allt detta verkligen var sant, hon drömde inte, hon hade förflyttats i tiden.

Se även  3 barnböcker om odling du måste spana in

Eftersom hon visste vad som väntade alla dessa människor, var hon skräckslagen, därför att hon antog att samma öde skulle drabba även henne.

De som lyckades överleva transporten till Auschwitz skulle dödas vid ankomsten. De skulle tvingas in i duschar, som inte släppte ned vatten utan giftgas så att alla dog. Deras kroppar skulle slängas på hög och eldas upp, eller slängas i stora gropar för att ruttna, eller kremeras i stora ugnar…

Ulrika visste vad ordet Auschwitz betydde: död! Bara död och elände för de som kom dit. Nu var hon på väg dit, utan någon möjlighet att ta sig därifrån. Om hon inte på något magiskt sätt lyckades resa hem till sin egen tid igen…

Vad var det som hade fått dem att resa i tiden? Hade Ramona och Theo önskat att de skulle få komma hit? Brukade de göra tidsresor?…

”Du kommer inte att dö om du gör som jag säger”, viskade Tilly, vilket fick Ulrika att förvånat se ned på flickan vid sin sida.

”Vem är du?” frågade Ulrika, som inte tyckte det fanns någon anledning att viska, eftersom alla stod så tätt intill att de som stod närmast ändå skulle höra vad de sa.

”Tilly!” sa Till

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇