George Orwell var en brittisk författare och journalist som kämpade mot social orättvisa och totalitarism. Han betraktas som en av de mest inflytelserika författarna under 1900-talet och är den näst bästa brittiska författaren sedan 1945 enligt The Times.
Orwell skrev litteraturkritik, poesi och romaner. Han är också känd för sina uppsatser om frågor om politik, litteratur, språk och kultur och har kritiskt påverkat vår samtida uppfattning om verkligheten.
1. Down and Out in Paris and London (1933)
År 1928 hette den unga författaren till denna bok inte ”George Orwell” ännu (litterär pseydonum), utan Eric Blair. Han skrev den här boken många år innan Animal Farm och 1984 blev kända i global skala med en unik aura av litterär talang, humor och anmärkningsvärt realistiska beskrivningar av sina upplevelser i metropolen i Europa, Paris och London.
Författaren möter hunger, grymma förhållanden, försummelse och likgiltighet på gatorna och i de hemlösa sovsalarna. Denna bok är ett högt fördömande av den sociala orättvisa som ser människor dö av brist på mat och skydd.
Down and Out i Paris och London tillhör kanske inte hans mästerverk, men är lika viktigt. Det kanske inte är en fascinerande uppfattning om den otroliga orwellska fantasin, men den utgör faktiskt en korrekt bild av en otroligt grym vardaglig verklighet, vilket ger oss alla ett kraftfullt slag i tarmen.
2. Keep the Aspidistra Flying (1936)
Gordon Cosmstock, hjälten i denna orwellska roman som publicerades 1936, kämpar mot den kapitalistiska strukturen i det brittiska samhället under mellankrigstiden. Gordon avslutar sitt jobb i ett reklamföretag, avvisar tron i sitt samhälle och koncentrerar sig på att skriva en bok.
Han lever i samhällets marginaler och accepterar inte pengarnas värde och samhällets organisation. Detta är ett av många orwellska verk där den centrala karaktären skadas efter hans konflikt med det dominerande systemet.
Orwell använder Gordon Comstocks karaktär som ett sätt att skildra sina egna idéer och tankar om pengarnas makt, separationen av sociala klasser och det ekonomiska utnyttjandet av de svagare samhällsgrupperna. Resten av bokens karaktärer passar bakgrunden till en typisk medelklassmiljö, helt exproprierad av systemets mekanismer.
Gordon avvisar deras livsstil, bestämmer sig för att inte bli en del av systemet, dock ett beslut som paradoxalt nog gör honom ofri. I samhällets marginaler kan han inte skriva, kan inte resa, inte älska, inte leva.
Till slut måste han kompromissa, gå tillbaka till sitt jobb, gifta sig och bli helt integrerad i det samhälle han hatade. En spännande resa genom en torterad personlighet, inte så långt från många människors existentiella frågor och moraliska frågor.
3. Homage to Catalonia (1938)
Orwells engagemang i det spanska inbördeskriget 1936, att skriva rapporter för brittiska tidningar, inträffade inte uteslutande inom ramen för journalistens identitet, utan utvecklades till ett verkligt, aktivt deltagande, där han tog vapen och stod vid frontlinjen i stöd av hans egna ideal och det spanska folkets gemensamma kamp mot Francos fascism.
Boken Hyllning till Katalonien är beskrivningen av författarens erfarenheter i denna kamp för frihet och strävan efter en bättre värld.
4. Animal Farm (1945)
Animal Farm är en unik orwellsk allegori om stalinism och alla totalitära system. George Orwell var en ivrig anhängare av socialism, nämligen anarkosyndikalism, liksom trotskism. Orwell trodde att Sovjetunionen var långt ifrån ett riktigt socialistiskt land, men bara en annan form av en totalitär stat.
Några år efter hyllningen till Katalonien bestämde han sig för att skriva ner sina erfarenheter och idéer om detta ämne på ett mer vältaligt, symboliskt tilltalande och allomfattande sätt.
I nämnda djurfarm leder två grisar, Snowball och Napoleon, motiverade av de revolutionära idéerna hos en nyligen avliden gris, Old Major, en revolution som stöds av alla djur. Deras chefer, människorna, tvingas lämna gården och grisarna börjar organisera en regim med fullständigt eget kapital.
Emellertid resulterar Napoleons makttörst snart i Snowballs exil och skapandet av en totalitär regim med mottot: ’Alla djur är lika, men vissa djur är mer lika än andra’.
5. 1984 (1948)
När 1984 först publicerades ansågs det som den imaginära beskrivningen av ett dystopiskt framtidssamhälle. Nu tror många att detta samhälle tillhör det förflutna och hävdar att vår nuvarande situation är ännu värre.
Oavsett vilken personliga tro man kan ha på ämnet, är denna roman utan tvekan en av de största under föregående århundrade. Inom ramen för Big Brother’s totalitära regim övervakas och spelas allt och allt in via otaliga interaktiva tv-apparater.
Allt måste justeras enligt den enda sanningen, den som förökas av partiet och dess enda verkliga representativa mekanism, Big Brother, som har fullständig kontroll över allas handlingar och medvetande.
Det ultimata brottet är tankens brott – frihet, språk och känslor måste försvinna, alla som motstår döms till döden. Detta politiska manifest mot alla totalitära system har översatts till 65 språk och har sålts i miljoner exemplar. ’Big Brother’, ’Newspeak’ och ’Doublethink’ är unika föreställningar om ett underbart sinne som historien kommer att minnas.
Sammanfattning
Det här är vår lista över vad vi anser vara George Orwells bästa böcker genom tiderna.
Vi hoppas du hittar en eller flera klassiker att fastna för!
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022