Läsordning: Jill och Jonatan-böckerna av Peter Gissy och Louise Jacobsson

Här är en lista med deckarböckerna om Jill och Jonatan av Peter Gissy och Louise Jacobsson.

Så att du vet i vilken ordning böckerna kommer.

1. Varning för X-ligan!

Jill och Jonatan driver en tidning tillsammans; Härslövsbladet. Det började som en kul grej förra sommaren och från början hade de inte så många läsare, men med varje nytt nummer har de blivit allt fler. Och nu – mot slutet av den här sommaren – läser nästan alla i den lilla staden Härslöv det de skriver. Numera finns det substans i deras stolta devis: ”Vi är tidningen som når alla!”

Just den här dan är det de som blir nådda – av ett anonymt meddelande utanför husvagnen, där de har sin redaktion. Det är en varning till tidningens läsare om att se upp för X-ligan, som planerar att stjäla barn i Härslöv i dag! Jill och Jonatan sticker raka vägen till polisen.

Deras gode vän kommissarie Rosenberg blir minst sagt förbryllad över hotet, men vågar inte annat än att trumma ihop polisstyrkorna. När de sett till att stadens alla barn är bevakade i stadens park, kommer larmet.

Men inte det larm de har väntat sig; Stora Härslövsbanken har rånats, och det på andra sidan stan där det inte fanns en enda polis kvar! Reportrarna från Härslövsbladet får tillåtelse att rapportera direkt från brottsplatsen och hänger därför med poliserna …

Peter Gissy utkom våren 2003 med den historiska ungdomsdeckaren ”Det största av alla äventyr”, vidare med ”Sveriges kungar och drottningar” hösten 2003. Han är journalist och etablerad deckarförfattare med kriminalromaner för vuxna. 1:a pristagare av ”Årets deckarnovell 2002” (arrangemang av SR P1, Piratförlaget och tidningen Jury).

Pressröst om Gissys deckare: ”Gissy är smart, annorlunda. Han vågar ta nya grepp. Han är på väg att bli en av de stora thrillerförfattarna i landet.” Gotlands Tidningar.

Varning för X-ligan är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Vem stal kungens medaljong?

En bil har kört av vägen och ligger på sidan, alldeles förstörd. Spår efter föraren saknas. Hur är det möjligt? För Jill och Jonatan som ständigt är nyfikna på allt som händer i Härslöv för att kunna skriva om det i sin egen tidning, är det början på ett nytt äventyr.

När det visar sig att bilen är inblandad i en stöld av ett smycke som en gång tillhört självaste kungen, och tjuvarna ännu inte har hittats, kan de inte låta bli att försöka lösa mysteriet på egen hand, trots att kommissarie Rosenberg uppmanat dem att hålla sig i bakgrunden för säkerhets skull.

Se även  Läsordning: Ann Cleeves böcker

Snart är de tjuvarna på spåren. Men de kommer alldeles för nära …En genomillustrerad och lättläst actiondeckare för barn.Vem stal kungens medaljong? publicerade första gången 2005 och är den andra delen i serien om Jill och Jonatan.

Vem stal kungens medaljong? är tillgänglig som e-bok.

3. Jakten på cykeltjuven

Vem stal Lucias cykel? När en av Jill och Jonatans vänner blir av med sin cykel blir det starten på ett spännande äventyr. Samtidigt med cykeln, försvinner också en större summa pengar på servicehemmet Äppelbo. Spåren leder till en besynnerlig trollerikonstnär.

Dessutom kör en lastbil av vägen utanför samhället och det är bara tidningsreportrarna Jill och Jonatan som tycker sig se ett samband mellan cykelstölden, stölden av pengarna och lastbilsolyckan. Polisen vägrar tro dem, men Jill och Jonatan ger sig inte.

De gillrar en fälla, men det går inte riktigt som de tänkt …

Tur att de samtidigt har fått det ansvarsfulla uppdraget att passa Prins Bertil – världens slöaste hund som visar sig ha oanad kompetens när det gäller tjuvjakt!

Peter Gissy är journalist i Göteborg och skriver deckare för både vuxna och barn – flera är prisbelönta och översatta. Det här är den tredje boken om tidningsmakarna Jill och Jonatan, som samtidigt hjälper polisen att lösa brott.

Här finns både spänning och mys och finurlighet från de unga reportrarnas sida, och läsarna får inblick i hur det är att göra en tidning. Att berättelserna utspelas i nutid och är förankrade i dagens verklighet, med sådant som datorer och mobiltelefoner, ökar dessutom böckernas trovärdighet.

Pressröster om de tidigare böckerna: ”.. en spännande jakt där Jill & Jonatan spelar en nästan avgörande roll.” (SvD), ”… visar hur polisen arbetar … hur en journalist tänker.” (Borås Tidning), ”… de svartvita illustrationerna ger ett utmärkt stöd … artiklar ur Härslövs-Bladet finns med i slutet av boken och ger handlingen ett bra sammanhang.” (BTJ), ”… gott om möjligheter till identifikation både vad gäller personskildringen, småstadsmiljön och det bekymmerslösa sommarlovet … många dialoger och betydande handling.” (BTJ).

Jakten på cykeltjuven är tillgänglig som e-bok.

4. Den försvunna silverskatten

När kompisarna Jill och Jonatan ska göra ett halloweenreportage till sin egen tidning, blir de återigen indragna i polisens arbete. Den här gången handlar det om en stöld i en kyrka.

Jill letar på egen hand rätt på tjuvarna, men tas till fånga av dem. Med polisens hjälp nystar Jonatan vidare bland ledtrådarna – ska de lyckas frita Jill och gripa de skyldiga?

Se även  Läsordning: Ann Cleeves böcker

Det här är den fjärde boken om Jill och Jonatan. De unga deckarna har blivit väldigt populära bland sina läsare. Bokjuryn – där barnen själva röstar fram föregående års bästa barnböcker – gav ”Vem stal kungens medaljong?” 4:e pris för 2005 i kategorin 7-9 år.

Och det faktum att huvudpersonerna gör en egen tidning, som man får läsa i slutet av varje bok och därmed handgripligt får se hur de skriver om det äventyr de just genomlidit, ger böckerna dessutom ett särskilt mervärde.

Just detta moment har uppmärksammats i skolorna och inspirerar inte sällan till olika klasstidningar.

Peter Gissy, som själv är journalist, ger i höst ut en lärarhandledning om hur man gör egna tidningar av olika svårighetsgrad (Bonnier Utbildning). Jill och Jonatan dyker även upp i andra medier: som ljudböcker hos Bonnier Audio (Björn Kjellman har redan läst in den första boken, den fjärde ges ut i början av 2007) samt som kortspel nu i höst hos Hjelms förlag.

Jill och Jonatan har även en egen mejladress dit läsarna kan skriva – och författaren svarar alltid. Om författarens senaste vuxendeckare ”Diagnos: mördad” skrev BTJ: ”… Gissy är utan tvekan en av landets främsta kriminalförfattare.” Mer om författaren kan läsas på www.mortland.nu.

Den försvunna silverskatten är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Rånarna vid Drakberget

Det här är den femte boken om Jill och Jonatan – de unga reportrarna som gör en egen tidning och samtidigt hjälper polisen att lösa brott.

De åker till fjällen där Jonatans pappa ärvt en gammal stuga vid Drakberget.

Den lilla orten är mest känd för sina fantastiska grottor i berget, men det sägs även att det spökar där. Tänk om de där rånarna, som nyss rymt ur fängelset, letat sig just dit för att hämta sitt gömda stöldgods? Mystiska ledtrådar leder allt djupare in i berget …

Böckerna vinner en allt större läsekrets. Den försvunna silverskatten låg i ett par månader 2007 bland de tio mest sålda barnböckerna i sin åldersgrupp och Bokjuryn gav ”

Vem stal kungens medaljong?” 4:e pris för 2005. Goda recensioner genomgående, framför allt betonas det realistiskt återgivna polis- och journalistarbetet. Lättläst språk med mycket dialog och välplacerade illustrationer ger ett bra driv i läsningen: ”… kan även användas i skolan som inspiration om man vill göra en egen tidning.”, Maria Östman, BTJ-häftet.

En spännande, humoristisk och lättläst deckare med många roliga bilder …”, Smålands-Tidningen. Jill och Jonatan dyker även upp i andra medier: som ljudböcker och kortspel, och de kan nås av läsarna på Harslovsbladet@home.se.

Bonnier Utbildning gav 2007 ut en lärarhandledning om hur man gör egna klasstidningar. Peter Gissy har hittills skrivit ett 20-tal böcker, åtta av dem vuxendeckare, senast ”

Se även  Läsordning: Ann Cleeves böcker

Diagnos: strypt” på Semic 2007. Läs mer på www.mortland.nu om ”en av landets främsta kriminalförfattare”, BTJ-häftet.

Rånarna vid Drakberget är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

6. Den mystiska flaskposten

Rop på hjälp eller bara ett skämt? De unga reportrarna vet inte vad de ska tro om sitt mystiska flaskfynd i sjön, när de är mitt uppe i ett reportage om Härslövsskolans idrottsdag.

Jill och Jonatan har fullt upp med att flänga runt mellan de olika idrottsstationerna, när Jonatan hittar en flaska i sjön, just där ån rinner ut. En nästan oläslig lapp inuti flaskan gör det säkrast att uppsöka polisen. Är det ett rop på hjälp? Polisen tror att det handlar om ett skämt och Jill tycker inte att de hinner fundera mer på saken just nu – tidningen måste fram. Men Jonatan anar att någon är i fara. Ett spår från flaskan leder till ett kemiskt laboratorium …

Den mystiska flaskposten är den sjätte delen i serien om Jill och Jonatan och publicerades första gången 2009.

Den mystiska flaskposten är tillgänglig som e-bok.

7. Den gåtfulla branden

Samma helg som Jill och Jonatan ska bevaka idrottsföreningens 25-årskalas brinner det både i antikhandlarens villa och i en lada utanför stan. Det verkar finnas ett samband, för antikhandlaren och hans son påträffas utanför ladan.

Pappan och blir förstummad när han får höra att hans hus brunnit upp. Vad har hänt med hans värdefulla tavlor? Sonen kräver högljutt snabba polisinsatser, men det är ont om ledtrådar. Jill och Jonatan beslutar sig för att spana på egen hand. Och de får faktiskt upp ett spår, men det leder åt ett oväntat håll …

Som alltid är både polisarbetet och Jill och Jonatans arbete med den egna tidningen realistiskt och trovärdigt skildrat. Den gåtfulla branden är den sjunde och sista delen i serien om Jill och Jonatan och publicerades första gången 2010.

Den gåtfulla branden är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇