1. Grytor : lättlagat till vardag och helg av Madeleine Landley (2020)
Lättare kan det inte bli än att laga mat i gryta! Receptkreatören och matfotografen Madeleine Landley driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök, och i den här boken har hon samlat massor av härliga recept på enkla vardagsgrytor, festliga långkok och heta chiligrytor.
Recepten är tydligt indelade i olika huvudråvaror och här finns något för alla smaker. Vad sägs om gräddig jägargryta, mustig falukorvsgryta, lyxig hummergryta, vegetarisk höstgryta eller rustik kycklingpanna?
2. Grytor med tillbehör av Monika Ahlberg (2017)
Jag har alltid varit förtjust i grytor! Kanske är det inte så konstigt – en gryta är såväl lättlagad som värmande och god. Få rätter skapar för övrigt en sådan gemenskap som en gryta när den serveras som sig bör, mitt på bordet bland hungriga gäster. En bit bröd och andra spännande tillbehör kan förhöja stämningen ytterligare.
Grytor med tillbehör innehåller allt för grytälskaren! Här finns såväl vegetariska grytor som grytor med fisk och skaldjur samt fågel och kött. Jag bjuder även på en och annan viltgryta samt några för veganen.
Och missa inte de goda tillbehören som kan kombineras nästan hur som helst. En gremolata är ljuvlig till kalvgrytan men passar också till en del fiskgrytor. Aioli är klassisk till fiskgrytan men kryddad med chili går den även utmärkt till en köttgryta.
Sedan har vi grönsakerna! Den tärnade gurkan skänker svalka till en gryta med asiatisk hetta. Och de klassiska ättiksinlagda grönsakerna som morot, gurka, blomkål och rödbeta är alltid rätt. Potatis passar ofta bra till, liksom ris i alla färger och gryn i olika modeller.
En gryta kräver ingen tillsyn, men ibland lite tid. Den får man visserligen lätt igen då grytan tillhör de maträtter som bara blir godare dagen efter, och passar lika bra i en lunchlåda som till en snabblagad vardagsmiddag. Att den sedan är lika enkel att laga till få som till många gör ju att den även kvalificerar sig till bästa bjudmaten!
Så, kära vänner, investera nu i en bra gryta av gjutjärn och håll den kokande – var ska sleven vara om inte i grytan!
MONIKA AHLBERG startade på 1990-talet den stora kokbokstrenden i Sverige med Rosendals trädgårdscafé och är sedan dess en av Sveriges stora matprofiler. Med Monikas vardagsmat (Lind & Co, 2012) vann hon SM i kategorin Vardagsmåltider. Sedan dess har hon på Lind & Co också utkommit med Soppa med tillbehör, Kakor – små och mjuka och Mingelrätter & smörgåstårtor. Till glädje för alla konst-, mat- och kakälskare driver Monika idag caféet på Thielska galleriet.
3. Grytor : från lättlagat till lyx av Lena Söderström (2018)
Njut av en god gryta till middag!
En lyxig måltid till helgen, en billig och smakrik vardagsmiddag – grytor passar verkligen alla tillfällen. Nu har Lena Söderström samlat sina favoriter och bästa tips.
Här finns recept med råvaror som spänner från det enkla och billiga till det lite lyxigare, grytor med inspiration från världens alla hörn och något för alla smaker. Här finns grytor med kött, kyckling, korv, fisk, skaldjur, grönsaker, bönor och mycket mer gott och mättande.
Boken innehåller även en massa fina tillbehör som gör variationsmöjligheterna stora när det är dags att komponera dagens middag. Det är fullt av sidorätter, bröd, röror och olika toppingar & strössel för att få till den perfekta kombinationen av texturer och smaker på din grytmiddag.
Här finns också tips på smarta baser och sådant som du kan förbereda så att du kan bjuda på gryta snabbt och enkelt även mitt i veckan.
Med färdigskuren grytbas i frysen är en härlig grytmiddag aldrig långt borta!
Ur innehållet: Marockansk lammgryta med grönsaker, Höstig köttgryta med grillpaprika, Grytstekt cocktailkyckling, New Orleans Crawfish Boil, Georgisk gryta med lamm och örter, Biff Stroganoff, Rödbetsratatouille med fetostströssel, Grytgratäng med potatis, selleri och spenat, Älggryta, Salsiccia Bolognese, Kimchi- och tofugryta, Tunisisk kikärtsgryta, Rysk fiskgryta, Kalvgryta med kantareller och äppelklyftor, Klassiskt dillkött, Lamm- och auberginegryta, Soppgryta med färska korvar, Kalkonfilé masala med rostad mandel
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022