2 kokböcker om potatis att spana in

1. Gott med potatis: 101 recept för älskade knölar av Cornelia Adam (2016)

Potatis är lättlagad, billig och mycket välsmakande mat. Den enkla rotsaken infördes i Europa under 1500-talet, men började odlas först på 1720-talet i Sverige och blev så småningom omtyckt.

I många länder är potatisen det mest använda och populära livsmedlet med en smak som passar alla.

Eftersom man kan tillreda potatis på oändligt många sätt har den blivit en uppskattad ingrediens i olika nationalrätter och ingår i flera länders kulinariska arv. Men den är ändå mycket mer än en trist vardagsrotsak.

Se även  3 kokböcker av Anna Bergenström du måste spana in

Boken berättar om knölens historia, från ursprunget i Peru, där den var ett nödvändigt inslag i inkaindianernas matkultur, till de kungliga hoven i Europa, där den tidigt blev ett nytt inslag i mathållningen och sedan spreds till de fattiga.

Boken inleds med en presentation av de viktigaste potatissorterna. Sedan följer mer än 100 tydliga och rikt illustrerade recept från hela världen på soppor, sallader och andra potatisrätter, till exempel grillade, stekta, kokta eller ugnsbakade.

Du kan även använda potatis i efterrätter; prova att laga potatisvåfflorna som får det att vattnas i munnen eller den söta potatissufflén!

Härlig inspiration får du av mästerkockarna som tipsar om sina bästa potatisrecept.

2. Njut av Potatis – En samling med över 100 läckra recept (2008)

En samling med över 100 läckra recept

Se även  3 kokböcker om långkok du måste läsa

Det grekiska köket är avslappnat, socialt och fyllt med solsken. Det består av enkel och traditionsrik mat där man drar kreativ nytta av de ingredienser som är möjliga att producera i karga bergstrakter eller ute på de många öarna.

Den berömda medelhavskosten är som bäst i Grekland, som har riklig tillgång på fisk. Här använder man små mängder kött, pressar olivolja från inhemska odlingar, samt har ett fantastiskt utbud av färggranna och smakrika grönsaker som fått mogna under den heta grekiska himmelen. Perfekt!

  • 112 läckra recept
  • Varje kapitel har en kort inledning med massor av bra tips
  • Varje recept har en utförlig lista på ingredienser och en enkel beskrivning av hur du går tillväga för att få ett perfekt resultat
  • Varke recept är illustrerat med en inspirerande bild som sätter fart på smaklökarna
Se även  3 kokböcker om grönsaker du måste spana in

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇