1. Laga mig av Lotta Lundgren (2020)
Utsett till Årets Svenska Kokbok 2020 av Gourmand Awards.
Fallolyckor relaterade till chili, ett triangeldrama med risotto, Olof Palmes hemligstämplade glassrecept, intergalaktiska utsvävningar med kyckling, ett frontalangrepp på paj, anknytningsproblem till Palak Paneer, det italienska kökets katastrofala effekter på Friedrich Nietszches psykiska hälsa, medela°lderns gla¤djea¤mnen, matlagning på andra planeter, bullar med baksida, Freud vs Jung, vitlök, citronzest och en oväntat klargörande introduktion till ämnet vin.
Enkel vardagsmat upphöjd till konst och serverad med lika delar humor, bildningsiver och fria fantasier. Kokboken Laga mig är Lotta Lundgrens uppföljare till den numera klassiska storsäljaren Om jag var din hemmafru. I Laga mig har hon samarbetat med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein.
2. Om jag var din hemmafru : eller hur man får en vardag att smaka som en lördag av Lotta Lundgren (2020)
En pratsam hemmafru, en försvunnen vigselring, en österrikisk sexolog, ett borttrollat fläskberg, futurister på krigsstigen, rotfrukter i motljus, frigörande övningar, dansmaskiner och kölhalning, matlagning i högklackat och sextiofem enkla recept som får din vardag att smaka som en lördag. Lotta Lundgren gör din matlagning roligare, din vardagsmat godare och underhåller dig med småprat, skrönor och ren skär lögn tills varenda tallrik är tom.
”Jag är en lat kvinna som älskar beröm, två utmärkta egenskaper när man skapar recept. Det ska gå någorlunda snabbt, det ska vara enkelt, ingrediensförteckningen ska vara kort och det ska vara så gott att man vill äta det en gång i veckan. Jag är inte fostrad i ett restaurangkök och det märks. Mitt ideal är mat som smakar väldigt mycket mer än den kostat i termer av tid, ansträngning och pengar. Mat som får en torsdag att smaka som en lördag.”
Om jag var din hemmafru rakade hem sex diplom och tre guld i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur då den utkom 2011. Och hon blev nästan sönderälskad av recensenterna:
”Lotta Lundgrens fantastiska kokbok lämnar ingen oberörd. Jätterolig, vacker, sensuell och schyssta recept. Heja!” TT Spektra
3. Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren (2013)
Lotta Lundgren är tillbaka! Med nya boken Tio lektioner i matlagning följer hon upp läsarfavoriten Om jag var din hemmafru. Som vanligt är den vassa matskribenten Lotta skarp i sina iakttagelser och den som följt henne och Erik Haag i succéserien Historieätarna lär inte bli besviken. Personligt, inspirerande och riktigt roligt!Personligt om mat!
Kan alla människor lära sig laga mat? Finns det andra vägar att gå än dem som vanliga kokböcker erbjuder? Och kan man till och med ha roligt under tiden?
Tio lektioner i matlagning handlar om matlagning i fri stil, ätandets glädje, kärlek i gasform, före detta pojkvänner, otacksamma ungar, smaksinnets fysionomi, vikten av jämställdhet, problemet med kost, maten som religion, författandets plågor, kreativitetens källor, kökets utrustning, mat och sex, konsekvensen av kroppsfett, kött som konflikthärd, pengar och döden, men kanske allra mest om hur man gör när man lagar mat. Innehåller ca 30 recept.
Ur innehållet:
- Redskap
- Känslor
- Smaker
- Kött
- Kön
- Kost
- Efteråt
- Barn
- Pengar
- Hur man gör när man lagar mat
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022