3 kokböcker för husmanskost du måste spana in

1. Morberg lagar husmanskost av Per Morberg (2012)

Efter att ha jagat och lagat i sin förra bok tar sig Per Morberg nu an den svenska husmanskosten. Morberg lagar husmanskost är en blivande klassiker!

Husmanskosten har för länge sedan tagit steget in i de fina salongerna. Idag kan man gå på lyxkrog och äta fläsklägg med rotmos för trehundrafemton spänn.

Rätt tillagad har husmanskosten varit rätt i mer än hundra år och den kommer att vara rätt i flera hundra år till.

Så i denna bibel har jag samlat inte alla men gott och väl 150 klassiska husmansrecept. Bland dem ska mina barnbarnsbarn bläddra har jag i all ödmjukhet tänkt.

Per

Den traditionella söndagssteken tar plats igen på middagsbordet i Per Morbergs nya stora kokbok, där han visar att rejäl svensk husmanskost lagad från grunden är något annat än bruna bönor i plastkorv och kåldolmar från frysdisken.

Se även  3 kokböcker om muffins du måste spana in

Få lär sakna sina favoriter bland recepten. Här trängs etablerade trotjänare som köttbullar, fläskpannkaka och gravad lax med halvt bortglömda finesser som stuvad lake, sillbullar och katrinplommonsufflé. Obligatoriska tillbehör som remouladsås och pressgurka är självklart också med i boken som är enkelt och traditionellt uppdelad i kött-, fisk-, grönsaksrätter osv.

2. Vegansk husmanskost: vardagsrätter, klassiker, högtidsmat av Gustav Johansson (2019)

Det finns många positiva saker med att äta växtbaserad mat: det är bra för djuren, naturen och för oss människor. Men steget från att äta maten vi är uppvuxna med till att börja äta mer vegetariskt eller veganskt kanske känns långt.

Måste jag sluta äta köttbullar på julafton eller avstå sillen till färskpotatisen på midsommarafton? Nej! I ”Vegansk husmanskost” visar Gustav Johansson hur vi kan laga både rätterna vi känner igen från barndomen och moderna klassiker på ett nytt sätt.

Rätterna bygger helt på växtbaserade råvaror, men bara lugn – Gustav lär dig hur du bäst använder dem för att få till rätt textur och mest smak. Och framförallt, det blir riktigt gott! Gustav Johansson driver bloggen ”Jävligt gott”, som är Sveriges största veganska matblogg.

Se även  Kokboken av Christin Kashou du måste spana in

Men det är inte en blogg om vegansk mat.

”Jävligt gott” är en blogg som vill inspirera andra till att laga mer mat genom att visa hur enkelt det kan vara och hur gott det kan bli och hur självklart det är att kött inte har någonting med det att göra.

3. Gammaldags husmanskost på nytt sätt: recept och tips för glutenfri LCHF och paleo av Annika Dahlqvist, Birgitta Höglund (2017)

Birgitta Höglund är matbloggare och författare till 3 kokböcker. Hon har tidigare 18 års erfarenhet som kock. Intresset för att ta vara på vår nordiska matkultur har alltid varit stort, med fokus på lokala och närproducerade råvaror.

Den här boken är fylld med recept på vår traditionella husmanskost, anpassade till lågkolhydratkost. Helt naturlig och njutbar mat enligt den glutenfria kostmodell som Birgitta själv lever efter sen 8 år och som gett henne hälsan tillbaka.

Annika Dahlqvist är läkaren som startade LCHF-rörelsen efter att hon själv blivit både friskare och slankare med hjälp av en kost med få kolhydrater och rikligt med naturligt fett. Boken inleds med hennes råd och tips om hur du kan förändra ditt liv till det bättre genom en enkel kostförändring.

Se även  3 kokböcker om kyckling att läsa

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare, hon skriver bokens efterord om fettets betydelse i vår mat. Ann har även startat Kostfonden, som bedriver oberoende forskning på lågkolhydratkostens effekter på hälsan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇