5 kokböcker för veganer att spana in

1. Vego: enkla & goda rätter för alla av Jamie Oliver (2020)

Enkla & goda rätter för alla – kanske bästa veganska kokboken just nu?

Jamie Oliver – den internationellt bästsäljande kokboksförfattaren – är tillbaka med VEGO, en bok med fantastiska växtbaserade rätter. Fler och fler av oss vill äta mer grönt, det kan vara av hälsoskäl, för att minska utgifterna eller för planetens skull.

De här genialiskt enkla recepten har hämtat inspiration från hela världen och är en hyllning till de ödmjuka och underbara grönsakerna. Du kommer att lämna matbordet mätt, tillfreds och glad – utan att du har saknat köttet på tallriken.

Oavsett om du tänker dig en eller två köttfria dagar i veckan eller vill bli vegetarian, eller om du bara vill testa några nya briljanta smakkombinationer – det här är boken för dig.

2. Vegan 100: över 100 smakrika recept du inte kan motstå av Gaz Oakley (2018)

Är du frestad att prova att laga vegansk mat, men vet inte var du ska börja? Eller vill du bara byta ut till en köttfri dag i veckan?

Se även  Kokboken om tomater du måste spana in

I den här boken visar Gaz Oakley att vegansk mat är allt annat än tråkig och smaklös. Med fokus på just smak skapar han mat som är djärv, levande och vacker.

Från Deep Purple Soup till salvie och rökt chili ”dog” till hans världsberömda vegan ”fish and chips” och chocolate tart Raw Cacao ostkaka. Den godaste tänkbara mat som bara råkar vara vegansk.

Oemotståndlig, vacker och fylld med rätter som är bra för dig, det här är allt annat än en vanlig vegansk kokbok.

3. Vego i världsklass : hållbar mat för en aktiv livsstil av Linda Bakkman, Gustav Johansson, Anna Richert (2019)

Vego, mätt och stark. Känns det som en omöjlig kombination? Det är det inte!

Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och visar att vego är så mycket mer än bara sallader. Här får du veta varför ett grönt proteinskifte är så viktigt, vilka näringsmässiga utmaningar du ställs inför och hur du på ett konkret sätt kan komma runt dem.

120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept hjälper dig på vägen.

Alltifrån snabba mellanmål till smarta storkok som ger tillräcklig energi och mättnad för att du ska kunna träna hårt och leva ett aktivt liv men samtidigt ställa om till mer hållbara kostvanor.

Se även  3 kokböcker om barnmat att spana in

Du får lära dig hur du proteinboostar din måltid med vegetabilier och vad du ska tänka på när det gäller smak och konsistens.

Några av våra allra mest framgångsrika idrottare och OS-medaljörer delar dessutom med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik. Kan de dra ner på köttet så kan du!

4. Mega vego Mat för hela familjen : Samlade recept och nya rätter av Sara Ask, Lisa Bjärbo (2017)

Mera vego och Ännu mera vego har blivit klassiska kokböcker för hela familjen. De svenska utgåvorna har sålt i över 80 000 exemplar, och böckerna har översatts till flera språk.

Nu kommer Mega vego, med recepten från båda böckerna samt en mängd nya rätter och tips.

Mega vego innehåller allt från de tidigare böckerna och dessutom nya texter med bland annat budgettips, knep för att spara tid vid matlagningen och enkel mat i farten.

Samt ett tjugotal nya recept, däribland pasta gialla, okonomiyaki japansk kålpannkaka, kokosris med chilifrästa grönsaker, pulled portabello och vegansnickers.

5. Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (2018)

Vill du äta mer vego? Då kommer den här boken att förgylla och förenkla din vardag. Här finns 100 recept på snabba gröna rätter som funkar året om. På bara 30 minuter får du garanterat god, mättande och nyttig mat på bordet.

Se även  Läs Johan Jureskogs bok: 24 timmar receptbok!

Varma mustiga grytor och soppor. Härliga pizzor och pasta. Smaskiga burgare, tacos och sallader. Smakrika rätter med ris, nudlar och rotfrukter. Och – inte minst – tillbehör och röror som du kan använda till allt.

För dagar då du har mer tid att förbereda finns grundrecept på hur du kokar bönor själv eller gör egen kimchi. Och blir det mat över finns tips på hur du gör nya goda, billiga och miljösmarta rätter på rester.

Recepten är vegetariska eller veganska, alla är lättlagade och inspirationen kommer från olika kök världen över. På bara en halvtimme är maten klar och livet har blivit lite grönare.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇