3 kokböcker om fisk du måste spana in

1. Fisk & skaldjur av Tommy Myllymäki (2015)

Utsedd till Bästa form i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016!

”Näst intill ett måste för alla som gillar att tillaga havets läckerheter. Suverän.”

Femina

Fisk & skaldjur innehåller ett 80-tal recept på rätter som Tommy Myllymäki lagar både hemma och på restaurang. Alla är anpassade efter hemmaköket och innehåller råvaror som du oftast hittar i en vanlig matbutik. I boken hittar du ett flertal varianter på rätter med enkla vardagsfiskar, som exempelvis gräddstekt sej med tomatvinägrett och lax med purjolök och rödvinssås. Här finns också rätter med lite mer exklusiva råvaror, som pocherad piggvar med vitvinssås på löjrom och ostron med ponzu och sesamolja.

Flera av recepten innehåller smakkombinationer som du själv kanske inte skulle ha kommit på och ger variation i hemmamatlagningen, medan andra rätter tillhör de riktiga klassikerna.

Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar och medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon och Mitt kök. 2007 vann Tommy Årets kock, 2014 guld i Bocuse dOr EM, 2011 silver i Bocuse dOr VM och 2015 brons i samma tävling. Han ligger bakom en rad restauranger, bland annat Sjön i Jönköping, och är kreativ ledare för Svenska Brasserier där bland annat Taverna Brillo,Sturehof och Riche i Stockholm ingår. Tommy har tidigare gett ut Såser och Grönsaker tillbehör & garnityr.

Se även  3 kokböcker om muffins du måste spana in

”Tommy Myllymäki fortsätter sitt dissekerande av måltiden. Han började med att i bokform bjuda på sina bästa såser, sedan kom grönsakerna i bok nummer två – och nu har turen kommit till fisk och skaldjur.”
Gourmet

”En lika snygg som pedagogisk kokbok om hur man lär sig laga djuren som vi alla borde äta mer av – om inte annat för att minska miljöfarliga utsläpp. En av Sveriges mest framstående kockar och bronsmedaljör i årets kock-VM, lockar med enkla recept och sexiga receptbilder.”
Veckans Affärer

”Fisk & skaldjur innehållet ett 80-tal recept som alla är anpassade till hemmaköket och innehåller råvaror som oftast finns i en vanlig matbutik. Med allt ifrån vardgsfiskar som sej och lax till exklusiv piggvar och ostron finns det något för alla tillfällen och smaklökar.”
Voyage

”Bakom recepten står inte heller vilken kock som helst – det är europamästaren Tommy Myllymäki. Så då kan väl inget gå fel.”
Aftonbladet Söndag

”Du får ökad kunskap om användningsområden, hantering och tillagning, och många fina recept.”
Allt om Vin

Näst intill ett måste för alla som gillar att tillaga havets läckerheter. Suverän.
Femina  

2. Fisk : Den ultimata kokboken om fisk och skaldjur av Nils Molinder (2018)

Fisk. Den ultimata kokboken om fisk och skaldjur innehåller 150 recept på fisk- och skaldjursrätter, från snabblagade vardagsfavoriter som carbonara på rökt lax och fish n chips till lyxigare festmat som löjromspizza och hummer termidor.

Se även  3 kokböcker om grönsaker du måste spana in

Utöver den omfattande receptdelen presenteras våra bästa matfiskar och skaldjur med illustrationer och fakta.

Här finns förstås också råd om rensning, hantering och förvaring av fisk samt hur du lär dig att tänka i säsong. Du får också lära dig om nya arter, om fiske och hållbarhet och vad du ska tänka på när du köper fisk. Helt enkelt allt du behöver för lyckas med havets läckerheter!

Boken är skapad av Nils Molinder en av våra mest namnkunniga fiskare, fiskhandlare, krögare och kockar.

Nils Molinder började arbeta med fisk och skaldjur i Östermalmshallen och utbildade sig sedan till kock och matlagare på Grand Hotel i Stockholm. Tillsammans med legendaren Bengt Wedholm har han sedan 1998 drivit Wedholms Fisk, med en stjärna i Guide Michelin.

Wedholms är numera flaggskeppet i Melanders Fisk, som inkluderar ett tjugotal restauranger och sju fiskbutiker i Stockholm. Nils Molinder har även medverkat i TV4:s Kockarnas kamp.

3. Mannerströms fisk av Leif Mannerström (2013)

I Mannerströms fisk berättar Leif om sin stora kärlek till fisk som råvara.

Den goda fisken har varit en ledstjärna genom hela hans karriär, senast manifesterad med en stjärna i Guide Michelin för restaurang Sjömagasinet i Göteborg.

Numera sitter fisken i högsätet på Leifs nya husmanskultrestaurang Kometen, även den i Göteborg.

Se även  2 kokböcker från Dalarna du måste spana in

I boken delar Leif frikostigt med sig av sitt kunnande. Här finns recept med färska filéer, hela ugnsbakade fiskar, recept på gravning, rimning, recept med varm- och kallrökt fisk, inläggningar, lådor, gratänger och wok.

Här finns förrätter, huvudrätter, både husman och flott paradmat.

Dessutom sallader, soppor och smörgåspålägg. Svenska traditionella måsten och av Leif nyskapade ljuvligheter.

Den här kokboken är inte menad att imponera med exklusiva och svårlagade recept. Egentligen är det ju lätt att laga till fisk. Lättförståeliga recept som är baserade på råvaror som finns i vanliga affärer, överallt.

Lite finare recept när det är fest och kalas, men boken är framför allt fylld med recept på vardagsfisk. Det här är fisk för folket!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇