1. Baka med bönor av Lina Wallentinson (2018)
Baka med bönor nästa gång du ska bjuda på hembakat – ett enkelt och smart sätt att få in mer av de nyttiga baljväxterna i din kost.
Bönor, ärter och linser är näringsmässigt en fullträff som både sänker blodsockret och ger bättre GI-värde. Lite bönor i degen ger också saftighet och struktur och det går att minska och i vissa fall helt utesluta gluten i brödet.
Lina Wallentinson har skrivit en härlig bok om hur du bakar alltifrån knapriga knäckebröd och matbröd till paj, pizza, salta kex, söta mjuka kakor och småkakor.
Hon berättar vad du ska tänka på och ger recept på godsaker som du aldrig skulle gissa att det var bönor i.
2. Bättre hälsa med bönor: Enkla recept för en medveten diet. av Ann-Cathrine Johnsson, Lena Djuphammar (2018)
”Lättillgänglig, inspirerande och lockande… passar alla som av olika anledningar vill äta mer bönor och söker roliga och inspirerande recept med fina bilder.”
Bibliotekstjänst, Linda Ljungskog
Bönor är riktiga näringsbomber.
De håller dessutom blodsockret i balans och gör att vi håller oss mätta längre. Bönor är också bra för våra tarmbakterier och en god tarmflora ger ett gott immunförsvar, vilket gör att vi håller oss friskare.
Med den här boken vill vi få dig att upptäcka hur mycket gott du kan göra med bönor. Har du till exempel testat att baka bröd med bönor eller använda dem i glass eller smoothies? Bland recepten hittar du dessutom mungbönsoppa, koreansk böngryta, smörslungade vaxbönor och amerikanska cannellinipannkakor, och mycket annat.
Enkla och goda recept på sallader, grytor, soppor, snacks, röror och bakverk. Välkommen till bönornas värld!
Ann-Cathrine Johnsson är utbildad kostrådgivare och journalist med inriktning mot medicin, kost och hälsa.
Lena Djuphammar är fotograf och grafisk form givare. Hon står bakom böcker som Potatis och Studentköket.
3. Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson (2018)
Nu kommer en av de mest sålda hälsoböckerna 2017 i pocket!
Nu pratar alla maghälsa, och några av de första var Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som med sin bok revolutionerade mångas hälsa, vikt och blodsocker.
Den nya metoden går ut på lågkolhydratmat med tillägg av sådant som för med sig goda magbakterier så som surkål eller yoghurt. Till detta läggs magbakteriernas egen föda, resistent stärkelse, ofta i form av bönor.
Det finns forskare som anser att vi idag bara är i början på en kunskapsrevolution när det gäller mikrobiomet (kroppens egna bakterier). Det forskas om att kunna bota typ 2-diabetes och övervikt med bakterier men innehållet i den här boken handlar om den naturliga vägen. Den väg som kan påbörjas idag och inte om tio år med läkemedel.
En stor del av boken tas upp av recept, tips och instruktioner om hur man till exempel syrar sina egna grönsaker. Den innehåller också tips och råd om vilken träning som hjälper till att maxa resultatet.
”När kostpionjärerna Litsfeldt och Olsson tar klivet in i tarmbakteriernas värld blir resultatet en modernare kosthållning med turboeffekt. Spännande och helt i fas med den senaste forskningen!”
Henrik Ennart, Svenska Dagbladet, författare till Happy Food
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022