1. Med livet som insats: min historia av Carl Déman, Helén Bjurberg (2019)
Naket och ärligt berättar Carl sin historia om hur spelandet gick från ett oskyldigt nöje till ett allvarligt missbruk som fyllde livet med ångest och lögner. Ett missbruk där han till slut inte bara satsade pengar, utan också relationer, hälsa och jobb.
Med livet som insats är berättelsen om att leva med en beroendesjukdom och vägen ut ur den.
CARL DÉMAN (f.1992) slog igenom över en natt med sin imitation av Johan Falk, och sedan dess har nästan elva miljonerpersoner streamat hans hitlåt Vafan på Spotify. Idag lever han på sin musikoch humor och är en populär profil på sociala medier.
HELÉN BJURBERG(f. 1974), är frilansjournalist och författare och har bland annat tidigare utkommit medAnders Bagges Mitt liv och mina hundar.
2. Ni vann aldrig: så tog jag mig levande genom högstadiet av Lisa Jonsson, Pernilla Karlsson (2018)
Youtubern Misslisibell: Så tog jag mig levande genom högstadiet
En berörande och viktig bok om mobbning, utsatthet och att inte få vara den man är.
”Av någon anledning har folk alltid haft svårt för mig.” För den som följer Misslisibell på Youtube eller Instagram kan det tyckas vara ett konstigt uttalande. I sociala medier syns ju en glad och sprallig tjej som sorglöst berättar om allt från smink till godis och sin kärlek till hästar.
Men det man inte ser på ytan är det som har präglat Lisa Jonssons liv allra mest, det som gjorde hennes vardag till en plåga under hela högstadiet.
För Lisa var skolan rena helvetet. Ju mer populär hon blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola – men även där blev det problem.
Här berättar Lisa om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast.
Hon skriver även om vad mobbning är, om näthat och psykisk ohälsa, samt vad man kan göra om man själv eller ens barn blir utsatt. Boken är faktagranskad av antimobbningsorganisationen Friends.
3. Min egen väg av Ida Warg, Beatrice Birkeldh (2019)
Att våga gå sin egen väg – oavsett vad. På ytan ser allt ut att vara perfekt; hundratusentals följare på Youtube och Instagram, en härlig familj och lägenhet i Stockholms innerstad. Men vägen dit har stundtals varit tuff.
Ida Warg delar ärligt och personligt med sig om hur hon som nittonåring flyttade från den lilla orten Åmål till Stockholm för att försörja sig som dansare, och om hur resan mot ett framgångsrikt liv som offentlig person kantats av ätstörningar, prestationsångest, näthat och snåriga relationer.
4. Your best life av Margaux Dietz (2019)
När Margaux började blogga så hade hon precis gjort slut med kille, sagt upp sig från jobbet och åkt till andra sidan jorden.
Livet var minst sagt ställt på sin ända. Med humor och glädje byggde hon snabbt upp en stor följarskara och idag har hon fått pris som Årets Influencer två år i rad och är hett eftertraktad i alla möjliga sammanhang.
I en tid där psykisk ohälsa står högt på mediers dagordning vill Margaux vara en konstruktiv, optimistisk och peppande röst. Utifrån sina erfarenheter delar Margaux med sig av sitt recept för att må bra och nå sina mål.
Genom att ha en livssyn och en inställning som möjliggör glädje och lycka så kan du också nå dit. Ta del av hennes motton och bli ditt bästa, lyckligaste jag utan att det sker på andras bekostnad.
YOUR BEST LIFE är rolig, oväntad och inspirerande. Den fyller läsaren med både energi att kasta sig ut och ta vara på livet samt eftertänksamhet över hur man fyller detsamma med äkta mening.
MARGAUX DIETZ (f. 1990) är en svensk bloggare, podcastare och YouTube-profil med över 300 000 följare på Instagram. Det stora genombrottet kom när hon publicerade sin förlossningsvideo 2017 som idag har 1,3 miljoner visningar. Hon är född och uppvuxen i Saltsjöbaden utanför Stockholm.
”Margaux skriver med humor och glimten i ögat om hur du ska lyckas leva ditt bästa möjliga liv och ta vara på de möjligheter som ges.” ELLE
”I sin nyutgivna bok berättar hon om nio livsnycklar för ett positivare mindset och liv. För varje livsnyckel berättar hon om en händelse i hennes eget liv då hon har behövt använda sig av just den livsnyckeln. Boken är peppande och inspirerande precis som Margaux själv. 4/5.” Miljonerord
”Mycket interessant att läsa om hennes liv, tankar och råd.
Passar både gamla och unga, så både jag o min trettonåring har läst den. Läs den här om du behöver lite pepp och kärlek i ditt liv!” Majas_bokhylla
5. Vem bryr sig? av Therése Lindgren (2017)
Efter fjolårets succébok om psykisk ohälsa är Therése Lindgren tillbaka med en uppmaning till oss alla att börja bry oss – om oss själva, hur vi lever, vad vi äter, och inte minst: om djuren.
Djurrätt är en hjärtefråga för veganen Therése och hon skildrar här hur det gick till när hon blev medveten om djurens situation och stegvis blev vegetarian och vegan. Det är en personlig berättelse om ett uppvaknande och även en introduktion till ett djurvänligare liv.
Okej, alla människor kanske inte vill bli veganer, men var och en kan hitta sin grej att engagera sig i. Det handlar om hur man vill leva sitt liv, vad som är viktigt för en själv. Klyschan stämmer ju: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För allt hänger ihop, det gäller att ta ansvar och orka bry sig.
6. Du är inte ensam av Joakim Lundell, Leif Eriksson, Martin Svensson (2019)
Joakim Lundells självbiografi Monster blev en av förra årets mest sålda och uppmärksammade böcker. Nu är Sveriges största influencer tillbaka med den självklara uppföljaren, Du är inte ensam, som tar vid där den förra boken slutade.
Om Joakim Lundell i Monster gjorde upp med barndomsåren och sin mamma, så berättar han i den nya boken för första gången om hur det är att leva med diagnoserna Aspergers syndrom och ADD.
Vi får följa med bakom kamerorna under pranksen i de egna Youtube-kanalerna och under reality-tv -inspelningarna på inställda bröllopsresor, på storbråk med cheferna för ett av Sveriges största medieimperier och under Joakims många och plötsliga infall som ibland leder rakt ner i avgrunden.
Men här växer det också fram en berättelse om hur Joakim och frun Jonna Lundell, under en tid då de båda är skuldsatta och arbetslösa, bestämmer sig för att bli större och mer inflytelserika än Sveriges samtliga tv-produktionsbolag och hur de mot alla odds faktiskt lyckas med det.
JOAKIM LUNDELL (f. 1985) är en av Sveriges mest populära Youtube-personligheter och en framgångsrik musikartist, producent och DJ.
LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON är båda författare till en rad böcker i olika genrer. De började skriva tillsammans 2010 och arbetar nu med flera gemensamma bokprojekt.
ett uppvaknande för läsaren om hur begränsande det är att leva med diagnoser
Elina Pahnke, Nordvästra Skånes Tidningar
Läsarröster:
Underbar läsning, spännande bok. Svårt att lägga ifrån sig den. Rekommenderas verkligen till andra.
Karin
Lättläst och välskriven bok. Minst lika bra som den första kanske bättre.
Gabrielle
Vilket bra jobb med en andra bok! Ibland är det svårt att få till en uppföljare men det är exakt vad dom har lyckats med här!
Emma
7. Jonna Lundell: PMS-kossan av Jonna Lundell, Leif Eriksson, Martin Svensson (2018)
Närmare 700 000 följare på Instagram och drygt en miljon YouTube-prenumeranter gör Jonna Lundell till en av Sveriges största kvinnliga influencers.
På ett rakt, personligt och ofta humoristiskt sätt väljer nu Jonna att för första gången berätta om sin resa och om sjukdomen som visade sig vara PMS.
Vi får följa med under uppväxtåren i Mjölby och Norrköping fram till dagen då Jonna träffar sin nuvarande man Joakim Lundell, och sedan om hur Jonna via parets gemensamma YouTube-kanaler blir som en vän för en hel generation barn och ungdomar.
Jonna Lundell PMS-kossan är en berättelse om hur det är att leva med PMS, men det är framför allt en berättelse om hur det är att vara en ung människa i Sverige idag.
JONNA LUNDELL (f. 1994) driver framgångsrika YouTube-kanaler och har tillsammans med Saga Scott den populära podcasten Jonna & Saga. Jonna är en av Sveriges största kvinnliga influencers .
LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON är båda författare tillen rad böcker i olika genrer. De började skriva tillsammans 2010 och arbetar numed flera gemensamma bokprojekt.
8. Förbjuden kärlek av Pernilla Karlsson, Mikael Hallström (2021)
Det var kärlek vid första ögonkastet för Mikael. Den snygga baskettjejen med det långa, svarta håret hade allt han drömde om. Men deras kärlek var förbjuden.
Skräcken för vad som skulle kunna hända om Ranjas muslimska familj fick veta att hon var ihop med en svenne präglade deras tonårstid och tvingade dem att smyga med sin kärlek i sju år.
Till slut bestämde sig Mikael för att konvertera till islam och så småningom också omskära sig. Tack vare uthållighet, uppoffringar och lojala vänner kunde de slutligen nå sitt mål och få tillåtelse att gifta sig.
Förbjuden kärlek är den sanna historien om två vanliga svenska tonåringar som älskar varandra och tvingas slåss mot traditioner, religiösa föreställningar och fördomar för att få vara tillsammans
9. Hatad och älskad av Alexandra Nilsson, Ylva Enström (2016)
Alexandra Kissie Nilsson är en av Sveriges mest kända bloggerskor. Förutom sin blogg, som har över 120 000 läsare varje dag, så har hon över 200 000 följare på Instagram och över 100 000 prenumeranter på YouTube.
Hatad och älskad är Alexandras uppgörelse med en resa som startade när hon var femton år och skapade Kissie ett kaxigt och provokativt alter ego. Hennes läsare provocerades av hennes kaxiga öppenhet, festande och jakt på kändisskap. Alla älskade att hata henne.
Bilden av Kissie formades snabbt av media och många är fortfarande av uppfattningen att hennes liv handlar om mode, plastikoperationer och fester. Nu får vi läsa om det som media missat, vad priset för berömmelse egentligen är. Alexandra skriver öppenhjärtigt och insiktsfullt om den glammiga bloggvärldens brutala baksida och tillåter läsaren kika in bakom röda sammetsrep. Det är dags att lära känna personen bakom masken; människan bakom rollen Kissie.
Hatad och älskad är skriven tillsammans med författaren Ylva Enström
10. Jag är Nellie av Nellie Berntsson (2016)
En av Sveriges största bloggare skriver öppet och ärligt om att vara tonåring, hästtokig, framgångsrik och utan vänner. Och om sitt motto #jagägermigsjälv. Nellie Berntsson är tjejen som jobbar stenhårt för sina drömmar och för att vara en positiv förebild för andra ungdomar.
”Jag väljer att dela med mig av mina känslor och erfarenheter för att andra ska må bättre. Försöker peppa allt jag kan. För jag vill verkligen att du ska våga tro på dig själv, och kan jag visa vägen till ett bättre självförtroende och hur just du hittar din inre styrka ser jag det som nåt av det finaste jag har gjort. Det handlar så mycket om att försöka tycka om sig själv, hur svårt det än känns, vad alla andra än säger och tycker.”
I Jag är Nellie får vi möta blogg- och youtubefenomenet Nellie Berntsson och lära känna personen bakom den kända ytan.
Med texter rakt från hjärtat berättar Nellie om hur det är att vara mitt i tonårslivet, varför hon fått byta skola tre gånger och hon ger sina bästa tips på hur man når sina drömmar.
Vi får också veta mer om hur hennes liv på sociala medier började, hur det går till att göra teveinspelningar för Youtube och känslan inför att inte ha några vänner som är riktigt nära. Och så berättar hon om hästarna och stallet förstås.
Nellie Berntsson är storasystern man önskar att man hade. Hon peppar sina läsare och uppmanar alla att tro på och älska sig själva.
Med egna upplevelser av utanförskap och mobbning vet hon hur kämpigt det kan vara, och väljer därför att dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra. En stärkande bok för alla tonåringar.
Sveriges största influencers
Influencer Marketing fortsätter att vara en av de snabbast växande kanalerna under 2020. Människor spenderar nu mer tid än någonsin på sociala medier, på grund av den rådande situationen runt om i världen.
Influencer-marknadsföringsföretaget Beatly listar för tredje året i rad Sveriges största influencers på Instagram, där vi hittar flera favoriter som t.ex. Bianca Ingrosso och ett par nykomlingar som är stora internationellt, som Elsa Hosk och Clara Lindblom med 2M följare.
”Vi fokuserar på Influencers som gör kommersiella samarbeten med varumärken, men vill passa på att nämna en Influencer och person som har gjort ett enormt avtryck i världen till 2020 och det är Greta Thunberg. Med sina 10,55 miljoner följare på Instagram hade hon tagit andraplatsen på listan efter Felix Kjellberg”.
Enligt undersökningen Svenskar och Internet har Instagram ökat totalt med 12 procentenheter sedan 2019. De nämner också att 9 av 10 personer mellan 16-25 år fortsätter att använda Instagram dagligen men också att fler pensionärer anslutit sig till plattformen under innevarande år.
Undersökningen gjordes genom Beatlys oberoende plattform där de analyserade de konton som är störst i Sverige på Instagram. En intressant titt på 2019 är att tillväxten av profilerna har minskat med -99 procentenheter totalt. Vi kan också se att involvering av Influencers i t.ex. mode minskade med 27% från 2019. Förmodligen är två av anledningarna att mer går till video (Stories) och fler väljer att följa fler mindre Influencers.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022