Rädd för döden? 10 böcker om döden att spana in

1. Jag minns dig: en bok till dig som förlorat en viktig person av Emma Dahlson, Johan Persson (2021)

Det här är en bok till dig som har förlorat en betydelsefull person. Om det svåraste som kunde hända faktiskt har hänt och ditt liv har förändrats. Det är en minnesbok där du kan samla minnen och svara på frågor om din saknade person.

Här får du också lära dig mer om sorg och hur livet kan kännas och bli efter att en person har dött.

Boken är skriven av en psykolog och en kurator och är gjord för att passa barn och unga i olika åldrar. Du kan läsa och skriva i den ensam eller tillsammans med någon du tycker om.

Boken är gjord för att göra det lite lättare att prata om de svåra och viktiga ämnena.

2. Förr eller senare exploderar jag av John Green (2013)

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven.

Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig – det är vetskapen om att hon ska dö). Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer.

Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp.

Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om. E p i s k. Det här är en berättelse om cancer, visst, men det är framförallt en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade.

Om att få sin sista önskan uppfylld.Att få beröras på så många sätt, skratta, komma till insikter och gråta, är litteratur när den är som allra bäst.Här kan du se John Green prata om det svenska omslaget: http://www.youtube.com/watch?v=coAa_HtrmNk”Jag älskade den här boken. Älskade! […]

Det här kan vara en av de bästa böckerna jag någonsin läst, faktiskt.

– Författaren Lisa Bjärbo, bloggen Onekligen

3. Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén (2021)

Samma dag som Hedda tar studenten dör hennes mamma i cancer och den ljusnande framtid känns inte riktigt längre som hennes. Så hon sätter sig i bilen hon ärvt av mamma, trycker in en platta med Bruce Springsteen i stereon och börjar köra. Hon bestämmer sig för att köra till Världens ände, och efter en snabb googling får hon reda på att det ligger i Norge.

Se även  5 böcker om psykisk ohälsa du måste läsa

Vem hade kunnat tro det? Men Hedda är inte den som ifrågasätter Google så med gps:en programmerad, mobilen på ljudlös, och Bruce som sällskap styr hon västerut på en väg som ska visa sig bli krokigare än hon någonsin kunnat tro.

På vägen träffar hon Kajsa vars ljus skiner så starkt att det är omöjligt att inte dras in i det. Det visar sig att hon vet mer om att vara på flykt än vad Hedda gör och tar med henne på ett äventyr hon själv aldrig kunnat drömma om. Men man kan ju inte fly för alltid. Eller kan man det?

En roman i roadmovie-format, ackompanjerad av Bruce Springsteens musik och visdomar.

4. Allt du gav mig var minnen av Adam Silvera (2019)

En hjärtskärande men samtidigt oemotståndligt vacker berättelse om sorg, smärta och kärlek.

När Griffins första kärlek och ex-pojkvän Theo dör i en drunkningsolycka är det som om hela världen imploderar. Trots att Theo flyttat till Kalifornien och börjat dejta Jackson hade Griffin aldrig tvivlat på att det skulle bli de två igen, när tiden var inne.

Nu kommer det aldrig att bli så.

För att göra saker och ting ännu värre är Jackson den enda som förstår Griffins sorg och smärta. Men hur mycket de än öppnar sig för varandra fortsätter Griffin att famla allt djupare ner i den mörka avgrunden.

Han förlorar sig själv i tvångstankar och destruktiva handlingar, och hemligheterna han bär på hotar att förgöra honom.

Om Griffin någonsin ska lyckas ta sig upp över ytan igen måste han först konfrontera sina minnen, och lägga varenda hjärtskärande bit av pusslet som utgör hans liv.

”Gripande, stark & fantastisk!”

– Jennies boklista

”Du som gillar David Levithan, John Green, Rainbow Rowell och Becky Albertalli kommer tycka väldigt mycket om Adam Silveras böcker!”

– Prickiga Paula

5. Så skilde döden oss åt: mardrömmen cancer mitt i livet

Han tittar bort, blicken är långt borta. Sen vänder han sig till mig och jag ser hans ångest. Jag känner knappt igen hans röst: – Jag har fått min dödsdom. Karin är 32 år och har varit tillsammans med Peter i tio år. Hon tävlar i karate och är svensk och nordisk mästare. Det är då de får reda på att Peter har cancer.

På ett naket och reflekterande sätt berättar Karin om tiden med sjukdomen och om det första året efter Peters död. Hon inser snabbt att om hon stänger av känslor för att fly försvinner möjligheten att känna något överhuvudtaget. För vad händer när din älskade får cancer och dör?

När alla dina idéer om och bilder av livet och framtiden plötsligt försvinner? Och kan tanken på att inte behöva leva vara den största trösten och ge kraft och mod för att skapa ett värdefullt liv?

Det här är en självupplevd historia som tar med läsaren in i utmaningen att söka mening och energi i en tid av kris. Det vi utifrån ser som starkt är något annat inifrån och grundat i en djupt mänsklig erfarenhet av sårbarhet.

En bok sprängfylld av starka känslor kring en av vår tids vanligaste folksjukdomar cancer och hur den sliter sönder tillvaron. Ibland vill jag bara skrika rakt ut, men vet inte om det hjälper. Karin Peter lever, ta vara på tiden. Sörj inte honom när han lever. Karin var här och nu. En sak i taget, en dag i taget. Andas.

6. Till himlen och tillbaka : En neurokirurgs nära döden-upplevelse

Tusentals människor har nära-döden-upplevelser även om forskarna hävdar att det är omöjligt. Doktor Eben Alexander var en av de forskarna. Som välrenommerad neurokirurg visste han att nära-döden-upplevelser känns verkliga, men egentligen bara är ett spratt hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress.

Se även  3 böcker om utmattning du måste läsa

En dag i november 2008 drabbades Alexander av en sällsynt bakteriell hjärnhinneinflammation – den del av hjärnan som kontrollerar tankar och känslor, och alltså gör oss mänskliga, slutade helt att fungera. I sju dagar låg han i koma.

När läkarna insåg att allt hopp var ute och bestämde sig för att upphöra med den livsuppehållande behandlingen så öppnade han plötsligt ögonen. Han var tillbaka.Det var ett medicinskt mirakel. Men miraklet var egentligen ett annat, för medan hans kropp befann sig i koma reste Alexander bortom vår verklighet och nådde platser som är utom räckhåll för oss levande. Han befann sig i livet efter döden.

I den här fascinerande berättelsen delar Alexander med sig av sina erfarenheter och förklarar varför hjärnan inte kan ha fabricerat hans resa. Följ med in i den andliga världen och ta del av det som händer med oss efter döden!

7. Det är bara lite cancer – om livet, döden och myten om mig själv

»Oerhört stark bok.« Malou von Sivers, TV4
»Rekommenderar alla att köpa och läsa oavsett om ni bryr er om fotboll och Klas Ingesson eller inte. Det räcker gott att ni bryr er om livet.« Patrick Ekwall, TV4

»När beskedet om min cancer läckte ut upprepades tillropen som ett mantra: Klas fixar det här! och Är det någon som tar sig igenom det här är det Klabbe! Visst var det kul att media, vänner och människor jag inte ens mött trodde på min förmåga att klara av svårigheter, men de hade egentligen ingen aning om vem jag var.

De såg en slitvarg som rände runt på vänsterkanten en VM-sommar i USA 1994.
De kände till en storsnusande älgjägare från Ödeshög som nådde världens bästa fotbollsliga trots begränsad talang.

De såg en vinnarskalle som aldrig fällde en tår.
De visste väldigt mycket om skogshuggaren Ingesson, men väldigt lite om människan Klas.«

Åtta år efter karriärens slut diagnostiserades Klas Ingesson med en benmärgscancer som han redan från första dagen visste skulle bli hans död. Det är bara lite cancer. Om livet, döden och myten om mig själv är Klas Ingessons självbiografi och testamente, som han arbetade med ända fram till sin död den 29 oktober 2014.

I boken berättar Klas ärligt och naket om ett fotbollsliv på toppnivå, men också om den sista matchen i hans liv och hur den gav honom ett nytt svar på frågan om vad det innebär att alltid göra sitt bästa.

8. Inga fler dagar inom parentes : Om livet, döden och sorgen

Annika Borg är präst i Svenska kyrkan och doktor i teologi. I sitt yrke är hon van vid att reflektera över de existentiella frågorna och att arbeta med sorg och död, att lyssna och ge tröst. Men när hennes pappa blev sjuk i cancer och sedan dog så stod hon inte, som man skulle kunna tro, rustad och mogen. Förutom den förlamande sorgen växte ett trots fram mot tanken på döden som en naturlig del av livet; en icke-försoning som gav henne styrka och mod att leva vidare.

Se även  Bra bok om avundsjuka: Avundsjuka i politik och samhällsliv av Gunnar Falkemark

I sin bok funderar Annika Borg över vad som händer, hur vi reagerar och tänker kring det som är svårast i livet; när någon dör eller när vi av andra skäl förlorar något vi hoppas på eller någon vi älskar. Mycket av det vi bygger våra liv och vår självbild kring – att vara duktiga, att klara av, att ha kontroll – får vi släppa i sorgen. Det är ångestskapande att duktigheten inte är till någon hjälp, men det är också befriande. Sorg är ett sökande efter nyanser, efter en balans. En bok som ger djupa tankar men också medmänsklig, handfast hjälp.

Annika Borg är känd från radions ”Tankar för dagen” och ”Veckans coach” och har en egen frågespalt i tidningen amelia. Hennes förra bok Det är ingen fara, du är människa fann en stor publik.

9. Asylsökande mötte döden på flyktingförläggning

Tidigt på morgonen den 5 augusti 2003 anträffades en bil i anslutning till Carlsunds flyktingförläggning i Upplands Väsby. I bilen finns stora mängder blod och skador efter brand.
Redan från början står det klart att ett grovt våldsbrott förövats. Men fyndet förbryllar polisen; både gärningsman och offer saknas.

Turligt nog — för polisens del — kom en man påföljande morgon in på polisstationen i Kalmar och angav sig själv. Han trodde sig ha dödat en man i Upplands Väsby i självförsvar i ett knivslagsmål. Några dagar senare häktas han, misstänkt för mord.

I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.

Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.

10. Döden i blomsterrabatten

En varm augustisöndag 1989 försvinner läkaren Andrew Kulanga från sitt hem i Finland. Det tar flera dagar innan han anmäls försvunnen, eftersom hans fru Rita berättar för familjens vänner att han återvänt till landet där han fötts, Sri Lanka, på grund av oroligheter i landet.

Efter en tid meddelar Rita att hon fått ett telefonsamtal från Sri Lanka, som informerade henne om makens död. Polisen anar dock oråd, och Rita går snart från att vara vittne till misstänkt i makens försvinnande. Kanske ligger lösningen på gåtan om Kulangas försvinnande närmare än vad polisen kunnat ana.

I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.

Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.


Vi hoppas dessa böcker om döden hjälper dig bearbeta känslorna lättare.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇