Pär Fabian Lagerkvist, född 23 maj 1891 i Växjö, död 11 juli 1974 på Lidingö, var en svensk författare, poet och dramatiker. Han var ledamot av Svenska Akademien från 1940 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1951.
Det här är vår lista över vad vi anser vara Pär Lagerkvists 5 bästa böcker alla måste läsa.
1. Dvärgen
Som en del i Brombergs stora satsning på Pär Lagerkvists författarskap ges nu Dvärgen ut i uppdaterad form med förord av Petter Alexis Askergren.
Dagboksromanen Dvärgen från 1944 har kallats en studie i ondska och utspelar sig i en machiavellisk furstes hov i renässansens Italien. Huvudpersonen är en kärlekslös och illasinnad dvärg som bara känner glädje vid krig och död.
I Dvärgen konfronteras vi med ondskan inom oss . Precis som många andra böcker i Lagerkvists författarskap ses den som en kritik av det samtida Europas främlingsfientlighet och nazism och idag betraktas Dvärgen som ett av 1900-talets viktigaste verk. Det var också Pär Lagerkvists stora genombrott.
2. Barabbas
Förord av KG Hammar
Romanen Barabbas fick stort genomslag när den utkom 1950 och sägs vara avgörande för att Pär Lagerkvist året efter tilldelades Nobelpriset i litteratur.
Barabbas handlar om rövaren som döms till döden, men som benådas då Jesus från Nasaret korsfästs i hans ställe. Händelserna på Golgata ger Barabbas ingen ro och han blir en grubblande enstöring.
Till fyrtioårsminnet av Pär Lagerkvists död 2014 inledde Brombergs ett stort bokprojekt där vi under de kommande åren återutger stora delar av Lagerkvists författarskap.
Hittills utkomna:
Samlade dikter med förord av Fredrik Lindström
Bödeln med förord av Jonas Gardell
Dvärgenmed förord av Petter Alexis Askergren
3. Bödeln
Under en resa genom Europa våren 1933 kunde Pär Lagerkvist bevittna fascismens och nazismens framfart. Vid hemkomsten till Sverige påbörjade han detta verk som skulle komma att bli ett omistligt inlägg i kampen mot våldet och nazismen. Bödeln är en betraktelse över människans förhållande till det onda.
Förordet till denna utgåva är skrivet av Jonas Gardell.
”Det var något allvarligt och… livsavgörande över Lagerkvists böcker. En känsla redan när man öppnade dem att nu skulle man läsa något som skulle bli viktigt för en. Kanske hade det att göra med att romanerna var så tunna, språket så enkelt men ändå bibliskt, radbredden kort, vilken gav intrycket att sidorna var höga och smala, lite som väggarna i en kyrka. Också bokstäverna på sidorna var höga och smala, en smula karga och rentav dystra.
Den första romanen av Lagerkvist jag läste var Barabbas. Jag var kanske fjorton eller femton. Därefter följde Bödeln. Båda böckerna förändrade mitt liv.”
Ur förordet av Jonas Gardell
4. Gäst hos verkligheten
Gäst hos verkligheten är en frisk och levande barndomsskildring med självbiografisk bakgrund. Pär Lagerkvist berättar om pojken Anders och hans uppväxt i en svensk småstad, om hans första erfarenheter av livet och hans uppbrott.
5. Sibyllan
Med Sibyllan inledde Pär Lagerkvist sin religiösa romansvit och berättelsen kretsar kring avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud. Förordet har Majgull Axelsson skrivit.
Med Sibyllan inledde Lagerkvist sitt religiösa epos i fyra delar (Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet). Romanen Sibyllan handlar om en enkel bondflicka som blir upptagen till en sierska i ett tempel där hon tvingas utföra religiösa danser. Hon blir behandlad som en slav i templet och hennes tillvaro präglas av ångest och förvirring. Hon blir också förälskad, något som är förbjudet.
Flickan offrar sitt liv på flera plan, både personligt, kroppsligt och andligt. Det centrala temat i romanen är avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud.
Till fyrtioårsminnet av Pär Lagerkvists död 2014 inledde Brombergs ett stort bokprojekt där vi under de kommande åren återutger stora delar av Lagerkvists författarskap.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022